Jump to content

Kostrzyn

pol

Recommended Posts

Siemka wszystkim , poszukuje wszystkich informacji na temat jednostki wojskowej , stacjonującej w koszarach w Kostrzyniu, mile widziane takze opisy fantów jakie pociagneliscie , a zwiazne sa z ta jednostka.A ha i jeszcze jedno pytanie , czym ktoś z was ma informacji jakie jednostki SS walczyły w kostrzyniu, lub jakiekolwiek ich częsci

pozdro pol

Ludzie tylko nie mówcie , ze nic nie wiecie na ten temat, bo i tak nie uwierze.Ale słuchajcie pomórzcie chociaż w druiej sprawie.Mianowicie szuakm znaku jednostki z kostrzyna, czy jakis inych symboli zwiazanych z ta jednostka

Czesc - na pewo zapasowy batalion saperow - rzuc okiem na temta Kostrzyn n/o '45 - tam powinny byc skany z czesci mojej kolekcji listow i kartek ( mam ich oczywiscie duzo wiecej ) Niemca kt. sluzyl w tej jednostce
Pzdr
Sv

kostrzyn:))piekna okolica:)gdyby nie niewybuchy byla by stolica;)
a tak na powaznie
to duzo duzo roznych zabawek m.in mg-kilka typow
g43
mp44
mauser98 kilka sztuk
bardzooo duzo roznokalibrowych pociskow i innego syfu
kilka helmow itd..
a bylem tam tylko 3 razy w zyciu;)

Siema Sthedke,a gdzie kopałeś w Kostrzyniu?jeżeli oczywiście to nie tajemnica,bo mieszkam w pobliżu i bym sobie wyskoczył poszperac!jestem nowym poszukiwaczemi jak narazie to bez efektów(tylko łuski i łuski i łuski!!!!Pozdrawiam Mario

Siema Sthedke,a gdzie kopałeś w Kostrzyniu?jeżeli oczywiście to nie tajemnica,bo mieszkam w pobliżu i bym sobie wyskoczył poszperac!jestem nowym poszukiwaczemi jak narazie to bez efektów(tylko łuski i łuski i łuski!!!!Pozdrawiam Mario

Witam
Ja też w zeszłym roku trochę szperałem w obrębie Kosztrzynia, ale z tego co słyszałem teren jest już mocno wyczyszczony. Być może to kwestia miejsc po których chodziłem. Poza starym fortem pruskim i pozostałościami obozu jenieckiego nic ciekawego nie widziałem.
Może ktoś z Was ma ciekawsze namiary w obrębie Kostrzynia i raczyłby się podzielić będę wdzięczny.

poszukaj po okolicznych lasach,forty sobie odpuść bo tam echo mieszka tylko,ja z kostrzyna mam miłe wspomnienia i kilka znakomitych fantów,polecam lasy za stalagiem nr 3 ,nieco dalej od szumiłowa/namyślina

jakie jwdnostki cie interesuja iw jakich latach.w latach dziewiedziesiatych wyprowadzono z kostrzyna dywizjo rakiet taktycznych

Witam, ja mieszkam w Kostrzynie, a dokładnie na poniemieckich koszrach wojskowych [teraz osiedle Leśne - fajna nazwa :)]. Jeśli wybiaracie sie na Woodstock i zamierzacie pochodzić po tutejszych lasach musicie wiedzieć kilka rzeczy:
- jeszcze kilka lat temu znaldowała się tu jednostka wojskowa i własnie na terenie poligonu tej jednostki odbywać sie będzie Woodstock, praktycznie większą część pobliskich lasów zajmuje poligon (no może nie większą ale poligon jest spory)
- w lesie tym znajduje jeden z kilku fortów broniących dostępu do miasta i była już wiele razy penetrowany (jak i pobliskie lasy) przez ludzi jak przez wojsko (forty znajdują sie niedalego poligonu)
- lasy zajmja znaczny obszar wokół Kostrzyna u mówią że chcecie zbadać okoliczne lasy mówicie o setkach hektarach lasów

To by byle na tyle co do lasów. Co do tematu to polecam książke Kostrzyn 1945" z serii HB - Historyczne bitwy. W ksiażce jest mowa o jednostkach broniących miasta Kostrzyna jak i Starego Kostrzyna (jest to twierdza miasta, teraz tylko ruiny), a także o jednostkach biorących udział w próbie odbicia miasta.

Pozdrawiam M98k

Taka ciekawostka, jeśli chodzi o Kostrzyn, niezwiązana z II wojną światową, ale śmieszna i pouczająca zarazem.
Podczas kampanii roku 1758 (w czasie wojny siedmioletniej) Kozacy spalili miasto Kostrzyn (w tym czasie twierdza broniła się). Wiadomość o spaleniu Kostrzynia dziwnym zbiegiem okoliczności zdenerwowała króla pruskiego, Fryderyka II zwanego Wielkim. Postanowił auczyć Rosjan rozumu". Mówił: Damy sobie radę z tą dziczą". No i w ten sposób doszło do niezwykle krwawej bitwy pod Zorndorf (Sarbinowem) 25 sierpnia 1758 r. W jej wyniku do niewoli pruskiej trafili rosyjscy generałowie Sałtykow i Czernyszew oraz polski hrabia Sułkowski. Generałów zamknięto wstępnie w ocalałych kostrzyńskich kazamatach. Czy to pomieszczenie godne dowódców?" - obruszył się hrabia Sałtykow. Fryderyk kazał mu odpowiedzieć: Gdyby Rosjanie nie spalili miasta, panowie generałowie otrzymaliby wygodniejsze kwatery. Na przyszłość niech pamiętają, że są w Europie, a nie na Dzikich Polach. Tu pali się miasta tylko w największej konieczności!"
[źródło:Nina Kracherowa, Partyzant moralności", Katowice 1989, s.207-208]

Pozdrawiam
Leuthen

a ja w marcu, oglądając Stare Miasto na wieelkim placu znalazłem takie cacko (to małe to 5 zł dla porównania wielkości).

Następnego dnia saperzy wywieźli pocisk artyleryjski ;-) A ja mądry jeszcze nóżką kopałem by trochę bardziej odsłonić, bo mnie intrygowało so rura kanalizacyjna robi na środku placu ;-) (przestałem grzebać jak się rura zaczęła zwężać ku przodowi.

Saperzy mówili że co jakiś czas zdarza im się wywozić ;-)

seemann to standart;)
wczoraj bylem w kostrzynie wyszly mi w jednym dolku 4sztuki 120mm mozdzierz:)
heheh swoja droga jestem ciekawy czy cos pizgnie w czasie woodstocku:)2 lata tem chodzilem po tym poligonie i sa tam doslownie dziesiatki tego zlomu:)
zastanawiam sie wlasnie czy przypadkiem nie wziasc pikawy na woodstock:) i w dzien polazic sobie po lasach wokol lotniska:)
pozdro:)

Hej , a pochwalcie sie jakie fanty znależliście na terenie Kostrzyna , po tam stacjonującym batalionie saperów???A ha i druga sprawa czy ta jednostka miała swój emblemat , a jeśli tak to n[iszcie jak możecie jaki

pozdro pol

• 2 weeks later...
no kurde mialem brac pikawe ale ze w bagazniku bylo 5 zgrzewek granatow typu debowe mocne" i yskie" to juz nie dalem rady.ale w lasku za namiotami tyskiego tam gdzie bylemrozbity ze swoja szajka sa piekne stanowiska strzeleckie i jedno duze mozdzierzowe.szkoda ze nie bylo wykrywacza:(

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information