pol Posted July 10, 2004 Author Share Posted July 10, 2004 Siemka wszystkim , poszukuje wszystkich informacji na temat jednostki wojskowej , stacjonującej w koszarach w Kostrzyniu, mile widziane takze opisy fantów jakie pociagneliscie , a zwiazne sa z ta jednostka.A ha i jeszcze jedno pytanie , czym ktoś z was ma informacji jakie jednostki SS walczyły w kostrzyniu, lub jakiekolwiek ich częsci pozdro pol Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol Posted July 15, 2004 Author Share Posted July 15, 2004 Ludzie tylko nie mówcie , ze nic nie wiecie na ten temat, bo i tak nie uwierze.Ale słuchajcie pomórzcie chociaż w druiej sprawie.Mianowicie szuakm znaku jednostki z kostrzyna, czy jakis inych symboli zwiazanych z ta jednostka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sv Posted July 16, 2004 Share Posted July 16, 2004 Czesc - na pewo zapasowy batalion saperow - rzuc okiem na temta Kostrzyn n/o '45 - tam powinny byc skany z czesci mojej kolekcji listow i kartek ( mam ich oczywiscie duzo wiecej ) Niemca kt. sluzyl w tej jednostcePzdrSv Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 17, 2004 Share Posted July 17, 2004 kostrzyn:))piekna okolica:)gdyby nie niewybuchy byla by stolica;)a tak na powaznieto duzo duzo roznych zabawek m.in mg-kilka typowg43mp44mauser98 kilka sztukbardzooo duzo roznokalibrowych pociskow i innego syfukilka helmow itd..a bylem tam tylko 3 razy w zyciu;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 17, 2004 Share Posted July 17, 2004 Zapytaj na forum www.diedeutschewehrmacht.de o jednostki stacjonujące w Kostrzyniu. Powinien Ci ktoś odpowiedzieć.pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 17, 2004 Share Posted July 17, 2004 Siema Sthedke,a gdzie kopałeś w Kostrzyniu?jeżeli oczywiście to nie tajemnica,bo mieszkam w pobliżu i bym sobie wyskoczył poszperac!jestem nowym poszukiwaczemi jak narazie to bez efektów(tylko łuski i łuski i łuski!!!!Pozdrawiam Mario Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 17, 2004 Share Posted July 17, 2004 Siema Sthedke,a gdzie kopałeś w Kostrzyniu?jeżeli oczywiście to nie tajemnica,bo mieszkam w pobliżu i bym sobie wyskoczył poszperac!jestem nowym poszukiwaczemi jak narazie to bez efektów(tylko łuski i łuski i łuski!!!!Pozdrawiam Mario Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Witam Ja też w zeszłym roku trochę szperałem w obrębie Kosztrzynia, ale z tego co słyszałem teren jest już mocno wyczyszczony. Być może to kwestia miejsc po których chodziłem. Poza starym fortem pruskim i pozostałościami obozu jenieckiego nic ciekawego nie widziałem.Może ktoś z Was ma ciekawsze namiary w obrębie Kostrzynia i raczyłby się podzielić będę wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 poszukaj po okolicznych lasach,forty sobie odpuść bo tam echo mieszka tylko,ja z kostrzyna mam miłe wspomnienia i kilka znakomitych fantów,polecam lasy za stalagiem nr 3 ,nieco dalej od szumiłowa/namyślina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkuno Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 A może ktoś wybiera się na imprezę do Kostrzynia 30 i 31 lipca (WOODSTOCK)? Ja będę napewno już 29 i mam zamiar trochę pozwiedzać, może nawet okoliczne lasy z kółkiem na kiju":) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 jakie jwdnostki cie interesuja iw jakich latach.w latach dziewiedziesiatych wyprowadzono z kostrzyna dywizjo rakiet taktycznych Link to comment Share on other sites More sharing options...
M98k Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Witam, ja mieszkam w Kostrzynie, a dokładnie na poniemieckich koszrach wojskowych [teraz osiedle Leśne - fajna nazwa :)]. Jeśli wybiaracie sie na Woodstock i zamierzacie pochodzić po tutejszych lasach musicie wiedzieć kilka rzeczy:- jeszcze kilka lat temu znaldowała się tu jednostka wojskowa i własnie na terenie poligonu tej jednostki odbywać sie będzie Woodstock, praktycznie większą część pobliskich lasów zajmuje poligon (no może nie większą ale poligon jest spory)- w lesie tym znajduje jeden z kilku fortów broniących dostępu do miasta i była już wiele razy penetrowany (jak i pobliskie lasy) przez ludzi jak przez wojsko (forty znajdują sie niedalego poligonu)- lasy zajmja znaczny obszar wokół Kostrzyna u mówią że chcecie zbadać okoliczne lasy mówicie o setkach hektarach lasówTo by byle na tyle co do lasów. Co do tematu to polecam książke Kostrzyn 1945" z serii HB - Historyczne bitwy. W ksiażce jest mowa o jednostkach broniących miasta Kostrzyna jak i Starego Kostrzyna (jest to twierdza miasta, teraz tylko ruiny), a także o jednostkach biorących udział w próbie odbicia miasta.Pozdrawiam M98k Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 Jeśli chodzi o jednostki to interesuja mnie od poczatku jakie tam pierwsze zaczeły stacjonowac , a skonczywszy na roku 45pozdro pol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted July 19, 2004 Share Posted July 19, 2004 Taka ciekawostka, jeśli chodzi o Kostrzyn, niezwiązana z II wojną światową, ale śmieszna i pouczająca zarazem. Podczas kampanii roku 1758 (w czasie wojny siedmioletniej) Kozacy spalili miasto Kostrzyn (w tym czasie twierdza broniła się). Wiadomość o spaleniu Kostrzynia dziwnym zbiegiem okoliczności zdenerwowała króla pruskiego, Fryderyka II zwanego Wielkim. Postanowił auczyć Rosjan rozumu". Mówił: Damy sobie radę z tą dziczą". No i w ten sposób doszło do niezwykle krwawej bitwy pod Zorndorf (Sarbinowem) 25 sierpnia 1758 r. W jej wyniku do niewoli pruskiej trafili rosyjscy generałowie Sałtykow i Czernyszew oraz polski hrabia Sułkowski. Generałów zamknięto wstępnie w ocalałych kostrzyńskich kazamatach. Czy to pomieszczenie godne dowódców?" - obruszył się hrabia Sałtykow. Fryderyk kazał mu odpowiedzieć: Gdyby Rosjanie nie spalili miasta, panowie generałowie otrzymaliby wygodniejsze kwatery. Na przyszłość niech pamiętają, że są w Europie, a nie na Dzikich Polach. Tu pali się miasta tylko w największej konieczności!"[źródło:Nina Kracherowa, Partyzant moralności", Katowice 1989, s.207-208]Pozdrawiam Leuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
M98k Posted July 19, 2004 Share Posted July 19, 2004 Jest tablica informacyjna o tym wydarzeniu, jka się jedzie z Kostrzyna w stronę Sarbinowa i skręca się na Chwarszczany. Stoi tablica z mapą i krótka historia :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stedke Posted July 19, 2004 Share Posted July 19, 2004 karol...nie zapominaj ze razem kopalismy:P tylko pomysl... Link to comment Share on other sites More sharing options...
seemann Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 a ja w marcu, oglądając Stare Miasto na wieelkim placu znalazłem takie cacko (to małe to 5 zł dla porównania wielkości).Następnego dnia saperzy wywieźli pocisk artyleryjski ;-) A ja mądry jeszcze nóżką kopałem by trochę bardziej odsłonić, bo mnie intrygowało so rura kanalizacyjna robi na środku placu ;-) (przestałem grzebać jak się rura zaczęła zwężać ku przodowi.Saperzy mówili że co jakiś czas zdarza im się wywozić ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stedke Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 seemann to standart;)wczoraj bylem w kostrzynie wyszly mi w jednym dolku 4sztuki 120mm mozdzierz:)heheh swoja droga jestem ciekawy czy cos pizgnie w czasie woodstocku:)2 lata tem chodzilem po tym poligonie i sa tam doslownie dziesiatki tego zlomu:)zastanawiam sie wlasnie czy przypadkiem nie wziasc pikawy na woodstock:) i w dzien polazic sobie po lasach wokol lotniska:)pozdro:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkuno Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 Stedke, daj jakieś na siebie namiary na priva i wszyscy co będą na WOODSTOCKu z piszczałami też. Ja będę smęcił" po okolicznych lasach 29 i 30, aż się zacznie impreza... W kupie siła:)Perkun0@op.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol Posted July 22, 2004 Author Share Posted July 22, 2004 Hej , a pochwalcie sie jakie fanty znależliście na terenie Kostrzyna , po tam stacjonującym batalionie saperów???A ha i druga sprawa czy ta jednostka miała swój emblemat , a jeśli tak to n[iszcie jak możecie jakipozdro pol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 23, 2004 Share Posted July 23, 2004 Ale będzie rozrywkowa impreza ;-).Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 I jak po imprezie w Kostrzyniu wyszły jakies znaleziska ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stedke Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 no kurde mialem brac pikawe ale ze w bagazniku bylo 5 zgrzewek granatow typu debowe mocne" i yskie" to juz nie dalem rady.ale w lasku za namiotami tyskiego tam gdzie bylemrozbity ze swoja szajka sa piekne stanowiska strzeleckie i jedno duze mozdzierzowe.szkoda ze nie bylo wykrywacza:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.