kloki Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Napisano 7 Lipiec 2004 Witam chciałbym się dowiedzieć co to za bicia sa na tej łuseczce. Zwykła mauserowska, ale jaki kraj, co oznaczaja bicia? Miałem już opinię, że to może być hiszpńska.
kloki Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Czyli moja łuska | * P * 1925 | jest produkcji czechosłowackiej? Ja już sobie wpisałem Austrię. To jak?Pzdr.
jerzyk Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 witamwg danych które posiadam kodu P używali następujący producenci:Polte, Werk Magdeburg, Magdeburg, Niemcy (z podziałem na pola i bez, P na 12 i 6 ale bez gwiazdek);Hirtenberger Patronen-, Zündhütchen-und Metallwarenfabrik A.-G., Hirtenberg, Austria - (P na godz. 12 w latach 1918-25, z gwiazdkami na 3 i 9, z podziałem na pola i bez - to pewnie ta !!)Fabrique Nationale d’Armes de Guerre (FN), Herstal, BelgiaMátravidéki Fémmüvek Sirok, Sirok, Węgry.żadne polskie zakłady nigdy nie używały kodu P.podobny przykład znakowania jest w Odkrywcy nr 2/49 z lutego 2003, str. 44pozdrawiam - jerzyk
geddon Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 WitamMam w zbiorach mauzerka o identycznych oznaczeniach a jest to polski nabój ślepy do KM (pocisk drewniany w kolorze czerwonym) spłonka pomalowana szarym lakierem, został znalezionu w typowej paczce na 15 szt, pozostałe miały rózne ale już typowe oznaczenia tych z oznaczeniem samo P było 3 szt. i tu jest problem gdyż naboje miały oznaczenia o powtórnej elaboracji !!!pozdrawiam
geddon Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 acha i na moim jest rok 1924, jutro postaram się podrzucić foto
Gość Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 A te polskie znalezione z typ z kodem P" jakie mialy bicia, tzn. z ktorego byly roku ?Pzdr AK77
AK77 Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 A te polskie znalezione z typ z kodem P" jakie mialy bicia, tzn. z ktorego byly roku ? Pzdr AK77
geddon Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 24,25, 26 a było tego trochę :) niestety nie zachowały się kartoniki pozdr
Pytanie
kloki
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.