sowa123 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 jestem nowy i ze słabą znajomością komputera.Chcę powiedzieć to samo co świstak bmx że mogą występować śmiertelnie trujące gazy ktore są bez żadnego zapachu .Przykład z Woli Krzysztoporskiej dwie osoby tragicznie zgineły po zejściu inawet nie powiedziały słowa.sry za błędy i pozdrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NASA Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 Macie fotkę z przerabiania jednej studni głębokość około 5m http://img443.imageshack.us/i/studnia2df5.jpg/ głupotą jest używanie magnesu,który sięgnie tylko to co jest na wierzchu.Należy pamiętać że studnie systematycznie sie zamulają,najciekawsze fanty zalegają pod górną warstwą błota około 50 cm (jeśli studnia nie była oczyszczana).Do eksploracji potrzebne są 3 osoby,jedna (odważna na dole) i dwie krzepkie na górze.Praca jest bardzo męcząca szczególnie przy wyciąganiu urobku z dna,w moim przypadku trzeba było wypompować wiadrami wodę a pózniej błoto z innymi zanieczyszczeniami.Pamiętajmy aby ciecz wylewać odpowiednio daleko od studni,gdyż po pewnym czasie przesiąka ona z powrotem.Jak widać na zdjęciu sprzęt był bardzo prosty,ale skuteczny.Przy większych głębokościach typu 10m i więcej nie polecałbym tego typu rozwiązań.Co do oddychania na dole nie miałem problemów(ale to nie świadczy że one nie występują)należy jednak się przyzwyczaić do smrodu który panuje na dnie.Szacunkowa waga urobku razem z wodą to około 2,5 tony a czas 9h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toma Napisano 2 Listopad 2010 Share Napisano 2 Listopad 2010 witam wszystkich mam pytanie ,kumpel ma studnie w której są hełmy ,bagnety i granaty wg. zeznań dziadka który był partyzantem ,chciał to wyciągnąć magnesem tylko boi się granatów , jest możliwość ze jak jest to w rdzy to moze explodować , czy lepiej tam nie szukać ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.