Jump to content

Pilica grudzień 1914

torba5

Recommended Posts

Na przełomie listopada i grudnia 1914 roku w oklicach miasta Pilica rozegraly się zacięte walki między wojskami austriackimi a rosyjskimi.Pałętam się tam już drugi rok z różnymi efektami tu nabój,tam moneta ,resztki mosina ,łudka z amunicją,jakieś klamry.Na temat tych działań nie znalazłem nic w necie,miejscowi wiedzą że się działo ale co i jak nie są w stanie określić.Może ktokolwiek widział ktokolwiek wie pzdr Rafi

Czasami proboszczowie w księgach parafialnych dokonywali wpisów na temat ważnych wydarzeń w okolicy.O ile pamiętam to w Pilicy jest pałac Pilickich, może zachowały się jakieś dokumenty rodzinne świadczące o wydarzeniach w okolicy.

Do pałacu brak dostępu ,przeszedł w prywatne ręce,do parafi jeszcze nie dotarłem ,proboszcz jakiś dziwny zawsze coś mu wypadnie.Gdziejś w okolicach jest Barcisiowe" wzgórze nazwa może być przekręcona,a inna żecz że w okolicy same wzgórza i tam ponoć austriacy mieli swój sztab wycofując się to czego nie mogli zabrać zakopali.Inna żecz czego się nie mówi w sklepie (miejscowym) przy piwie pzdr Rafi

Ja nie za bardzo znam ten teren ale z tego co pamiętam to w Kroczycach po lewej stronie drogi idąc w kierunku do Berkowej Góry jest takie wzniesienie i tam ciągnie się piękny okop wzdłuż drogi w odległości około 200m, nie mam pojęcia z jakiego okresu pochodzi bo nie miałem czasu się tym interesować. Co się tyczy zapisków Pilickich to nie szukaj w pałacu ale gdzie się da i co się da. Wojsko swego czasu utajniło mapy tego terenu bo planowali rozlokowanie w jaskiniach jednostek rakietowych, trochę im pomogła natura bo przez kilkadziesiąt lat teren ten zmienił się ogromnie.Myślę że okres o którym piszesz jest na tyle bliski że może ci się udać znaleźć żyjących świadków. Może należy sprawdzić nazwy wsi, przysiółków, dzielnic, skał, jaskiń, często coś upamiętniają.
powodzenia

Cały teren od Krakowa aż prawie po Częstochowę jest pełen cmentarzy i linii okopów z listopada-grudnia 1914 roku. najwięcej pisano dotychczas o bitwie pod Krzywopłotami (ok. 10 kilometrów na południe od Pilicy), bo tam walczyły IV i VI bataliony I Brygady Legionów Piłsudskiego, ale właściwie na wszystkich wzgórzach Jury Krakowsko-Częstochowskiej były stanowiska strzeleckie i artyleryjskie armii austro-węgierskiej, a na północy koło Żarek i Czestochowy także niemieckiej.Walki trwały na tym terenie około miesiąca, z największym nasileniem w drugiej połowie listopada. Polecam J. Wiśniewski Historyczny opis kosciołów, miast, zabytków i pamiątek w Olkuskiem" wydane w 1933, ale dwa lata temu ukazał sie reprint, Olgerd Dziechciarz Przewodnik po ziemi olkuskiej" ukazały się trzy części : I - Gmina Olkusz, II - Gminy Klucze i Pilica, III - Gminy Bolesław, Bukowno, Sławków; Maciej Swiderski Austriackie cmentarze wojenne w Zawierciu i okolicy", Jan Przemsza-Zieliński Bitwa pod Krzywopłotami 16-19 XI 1914"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information