torba5 Napisano 3 Lipiec 2004 Autor Napisano 3 Lipiec 2004 Na przełomie listopada i grudnia 1914 roku w oklicach miasta Pilica rozegraly się zacięte walki między wojskami austriackimi a rosyjskimi.Pałętam się tam już drugi rok z różnymi efektami tu nabój,tam moneta ,resztki mosina ,łudka z amunicją,jakieś klamry.Na temat tych działań nie znalazłem nic w necie,miejscowi wiedzą że się działo ale co i jak nie są w stanie określić.Może ktokolwiek widział ktokolwiek wie pzdr Rafi
jacek1 Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Czasami proboszczowie w księgach parafialnych dokonywali wpisów na temat ważnych wydarzeń w okolicy.O ile pamiętam to w Pilicy jest pałac Pilickich, może zachowały się jakieś dokumenty rodzinne świadczące o wydarzeniach w okolicy.
torba5 Napisano 3 Lipiec 2004 Autor Napisano 3 Lipiec 2004 Do pałacu brak dostępu ,przeszedł w prywatne ręce,do parafi jeszcze nie dotarłem ,proboszcz jakiś dziwny zawsze coś mu wypadnie.Gdziejś w okolicach jest Barcisiowe" wzgórze nazwa może być przekręcona,a inna żecz że w okolicy same wzgórza i tam ponoć austriacy mieli swój sztab wycofując się to czego nie mogli zabrać zakopali.Inna żecz czego się nie mówi w sklepie (miejscowym) przy piwie pzdr Rafi
jacek1 Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Ja nie za bardzo znam ten teren ale z tego co pamiętam to w Kroczycach po lewej stronie drogi idąc w kierunku do Berkowej Góry jest takie wzniesienie i tam ciągnie się piękny okop wzdłuż drogi w odległości około 200m, nie mam pojęcia z jakiego okresu pochodzi bo nie miałem czasu się tym interesować. Co się tyczy zapisków Pilickich to nie szukaj w pałacu ale gdzie się da i co się da. Wojsko swego czasu utajniło mapy tego terenu bo planowali rozlokowanie w jaskiniach jednostek rakietowych, trochę im pomogła natura bo przez kilkadziesiąt lat teren ten zmienił się ogromnie.Myślę że okres o którym piszesz jest na tyle bliski że może ci się udać znaleźć żyjących świadków. Może należy sprawdzić nazwy wsi, przysiółków, dzielnic, skał, jaskiń, często coś upamiętniają.powodzenia
torba5 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Dzięki za rady,oblukam terenik o którym piszesz w przyszłym tygodniu. Może jeszcze ktoś coś wie ,jakieś szczępki informacji pzdr Rafi
Gość Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 Cały teren od Krakowa aż prawie po Częstochowę jest pełen cmentarzy i linii okopów z listopada-grudnia 1914 roku. najwięcej pisano dotychczas o bitwie pod Krzywopłotami (ok. 10 kilometrów na południe od Pilicy), bo tam walczyły IV i VI bataliony I Brygady Legionów Piłsudskiego, ale właściwie na wszystkich wzgórzach Jury Krakowsko-Częstochowskiej były stanowiska strzeleckie i artyleryjskie armii austro-węgierskiej, a na północy koło Żarek i Czestochowy także niemieckiej.Walki trwały na tym terenie około miesiąca, z największym nasileniem w drugiej połowie listopada. Polecam J. Wiśniewski Historyczny opis kosciołów, miast, zabytków i pamiątek w Olkuskiem" wydane w 1933, ale dwa lata temu ukazał sie reprint, Olgerd Dziechciarz Przewodnik po ziemi olkuskiej" ukazały się trzy części : I - Gmina Olkusz, II - Gminy Klucze i Pilica, III - Gminy Bolesław, Bukowno, Sławków; Maciej Swiderski Austriackie cmentarze wojenne w Zawierciu i okolicy", Jan Przemsza-Zieliński Bitwa pod Krzywopłotami 16-19 XI 1914"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.