Skocz do zawartości

czy ktoś szukał w Katowicach na Wzgórzu Wandy??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A po za tym jaka tajemnice???? chcesz rozwiklac Znachor, tu nie ma nic do rozwiklania, a kto umarl ten nie zyje!!!
i tyle jedynie jesli sie znajdzie jaka kolwiek blaszka czy tez nie, powiadomi sie kogo czeba i tyle.
Ten temat uwazam teraz za zamkniety. I powoli zaluje ze poslalem akorat ta fotke, bo zaczyna sie robic atmosfera jak w 997.
  • Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
neptunak ja mam 40 lat iz suchym sie dobrze rozumiemy poprostu czuje sie na 20 prosze cie przeslij jeszcze raz tego mejla bo ja dostalem jakies szczatkowe wyrywki prosze
Napisano
a tam neptunak jakie 997.poprostu jak by się coś znalazło, nawet tą blaszke to oszacht by troszkę był bardziej zrozumiały, można by było coś przybliżyć o walkach związanych z tym rejonem czyż nie.Zamykam ten temat bo czuje się troche przybijany do krzyża :-(
pozdr.ZnaChoR
ps.dla mnie jest ważny nawet bardzo mały szczegół który mogł by mi wyjaśnić historie oszachtu, a z tą mogiłką to chyba niejest taki głupi pomysł?a z tą bombą co mi napisałeś w mailu to też trzeba brać pod uwage zwierzeta moim zdaniem !!
Napisano
oj Znachor skoncz z domyslami jakie zwierzeta na glebokosci. Jak pisze wybuch to wybuch. trochu sie znam kiedy zwierzeta moga cos zrobic a kiedy sa inne czynniki. Nie przybijam Cie do krzyza tylko troche za daleko sie zagalopowales z tymi domyslami. To nic nie przybliza bo wiem co sie tam stalo. Doszlo do potyczki pomiedzy wkraczajacymi czolowkami armi radzieckiej, a broniacymi sie tam niemcami. I tu juz nie ma co wymyslac. Jedyna rzecza, ktora przynajmniej ja chce ustalic to co dokladnie niemcy kombinowali w tym terenie, bona magazyny jest to dosc duzy teren. I za bardzo robudowany byl jesli chodzi o umocnienia posterunki i tym podobne.Nie chce snuc jakis historii z archiwum x. Ale to jedno mnie ciekawi.
Napisano
nio to masz racje że umocnień ziemnych w tym rejonie jest bardzo dużo, okopy na samochody i inne tego jest tam w brud, i z tym co niemcy tam robili to jest właśnie strzał w dziesiątke bo ja też chce się tego dowiedzieć i powiem ci że to właśnie jest moim pierwszym celem!!
myśle że wszyscy razem rozwikłamy ta zagadke!!
a ja mam taki pomysł żeby wziąść kiedyś (mam taka metalową sonde z drutu 1m lub półtora) i poszukać pustych przestrzeni pod ziemią w rejonie oszachtu, bo wiem że pozostałości z ziemianek tam czesto spotykam, i myśle że jakaś ziemianka została jeszcze w całości co o tym myślicie??pamiętam jak w tamtym roku jak chodziłem tam na oszachcie i wpadłem aż po szyje do biedaszybu naq szczęście był w większości zaspypany, przyznam się wam że wtedy to o mało w portki nienarobiłem :-))
pozdr.ZnaChoR
Napisano
Znachor jak jest taka mozliwosc to mozemy to sprawdzic:) w kilka osob powinno gladko pojsc:) a moze niemcy tworzyli tam jakis odcinek obronny i z tad te umicnienia ziemne, ale nie wiem gadam tak na oko bo jeszcze nigdy tam nie bylem, jesli sa tam jakies ukryte schrony albo cos to moge pomoc bo sie troche na bunkrach znam:)i troszke ich pozwiedzalem:) a macie jakies ciekawe fotki albo jakies inne info na tema tego terenu o ktorym mowa?jak tak to wyslijcie na maila i zrobie maly rekonesans:)
pzdr.
Dawid:)
Napisano
suchy umocnienia sa w rejonie:
jak idziesz od tego pomnika z głazu z czarnym krzyżem niemiecki w kierunku starych buków tam gdzie kiedyś były zabudowania to jak pójdziesz cały czas prosto, dojdziesz do rozwidlenia i pozostałości po bunkrze wartowniczym(albo czegos podobnego) skręcasz teraz w prawo i idziesz koło małego stawu,póżniej po prawej stronie masz nasyp i u góry kończące się tory kolejowe, a później idziesz koło wyschniętego stawu i prosto aż do szosy i mostu!!
TO JEST WŁAŚNIE TEN REJON (od starych zabudowań a raczej fundamentów ich, aż do szosy)
pozdr.ZnaChoR
ps.Neptunak czy te umocnienia ziemne co widziałes są w tym samym rejonie co ja widziałem czy też w jakimś innym miejscu na oszachcie
Napisano
panowie mnie tez jedna zecz nurtuje nieopodal kamienia znajduje sie studnia ale czy napewno jest to studnia zbudowana jest z drewnianych bali i jest gleboka na okolo 4m weszlem do srodka ale zadnego sygnalu nie uslyszalem czyzby byla ona zasypana do tej glebokosci no i jeszcze jedno bale po 60 latach powinny dawno w stanie rozkladu widzialem wiele studni z tego okresu i jeszcze starsze ale wszystkie byly murowane z cegly czyzby bylo to wejscie do czegos i bylo czyms zamaskowane nie chce tu snuc blednych teori bo sie na studniach nie znam ale daje mi to duzo do myslenia co wy nato
Napisano
Jesli chodzi o studnie z bali jest to czesc umocnien ziemnych jesli po zejsciu sniegu porozgladacie sie od tej studni widac wglebienia w ziemi takie jak po rozwalonych okopach. Umocnienia zeimne sa na calym tym rejonie, od stanowisk dla jednej osoby po duze pomieszczenia.Zdjecie tego pocisku co poslalem niektorym na maila to wlasnie z jednego z umocnien ktore bylo zemno ceglane i tam mosiala miec stanowisko altylerja. Dla tego ciekawi mnie to, bo oficjalnie byly to magazyny. I tu pytanie od kiedy na magazyny do punktu kontrolnego stawia sie altylerie jako umocniony punkt obrony.
Po za tym sa rejony w lesie gdzie nagle z pod ziemi wystaja rury zapewne zasilajace w wode i sa one nie czynne. Takich miejsc jest w pigule i nic a nic nie przypominaja znanych mi z histori i z glupiej taktyki wojskowej lini umocnien obronnych, tylko linie kontrolne i umocnien terenu. czyli nawet jak na magazyny jest to troche dziwne. Bo nie spotkalem sie ze nagle po srodku magazynow ktos stawia linie bunkrow ziemnych ze stanowiskami na km i bron reczna. W dodatku punkty te nie widza sie na wzajem. Co jest nie logiczne i wrecz niebezpieczne nawet jako wysuniete punkty obrony, poniewarz jeden nie pokrywal ogniem drugiego tak aby linia obrony miala ciaglosc. Jak dla mnie byly to punkty kontrolne dostepu do danego okregu ochrony. Ale to tylko moje glupie domysly.
Jesli zobaczycie ten teren caly a nie tylko skrawki to moze przyznacie mi racje lub stwierdzicie ze sie mylilem.
Napisano
posuwajac sie od studni w glab lasu widzialem te umocnienia lecz zadnych lusek niemieckich nie znalazlem ale zato lusek z pepeszy i z mosinow troche bylo a i tych niebespiecznych znalezisk tez troche bylo ale co do tych bali one powinny juz nie istniec no chyba ze byly swietnie zakonserwowane albo byl tam jakis wlaz
Napisano
Sa swietnie zakonserwowane. Chyba wiem gdzie znalazles te luski. ja znalazlem miesce do ktorego te luski byly wystrzeliwane, a wtym miejscu znalazlem niemiecki z mp40 lub broni krutkiej,w czesniej gdzies po wyzej juz na ten temat pisalem. Doszlo tam do strzelaniny na krotkiej odleglosci pomiedzy upadajaca III rzesza, a niezwyciezona armia radziecka!!! ;) jest tam tez kupa odlamkow z niemieckich granatow trzonkowych, a wiem to dlatego ze znalazlem pelno tasm odlamkowych zakladanych na te granaty, jak i same resztki takowych granatow.I nie tylko tam sam naliczylem z resztek normalnego wymiany zdan ;) miedzy tymi odzialami jest pare takich miejsc. Gdzie walka byla dosc zaciekla i prawie wrecz.
Napisano
teren od kamienia w strone studni i dalej nie jest mi obcy ale czy szukales kiedys od kamienia poprzez brame wiazdowa dalej i czy byly tam jakies pozostalosci walk
Napisano
w którą strone dokładnie od kamienia jest ta studnia, widziałem wielki dół za kamieniem jakieś 10 metrów od drogi prowadzącej na szyb!!
a te bale drewniane co opowiadacie to mi one przypominają wejście do biedaszybu i umocnienia go przedzawaleniem.w tamtym rejonie wydobywanie węgla kamiennego było na porządku dziennym, a to co mówiliście o tych rurach wystających z ziemi to mój ojciec mi opowiadał jak właśnie w ten sposób powietrze było wprowadzane do biedaszybików aby się pseudogórnicy niepodusili.więc biedaszyby też trzeba wziąść pod uwage!!dużo właśnie o tych biedaszybach w tym rejonie wyczytałem w książce o kopalni wieczorek"!!
trzeba by było to sprawdzić i dokładnie pomyśleć czy biedaszyb czy umocnienie ziemne i wejście do jakiejś ziemianki!!nio ale to po roztopach dopiero,jak się spotkamy wszyscy!!
acha NEPTUNAK to co pisałem suchemu wcześniej to jest to miejsce gdzie widziałeś te umocnienia czy nie, acha i mówicie o bramie wjazdowej przy moście autostrady za zabudowaniami dawnymi bo się niedowiedziałem??
pozdr.ZnaChoR
Napisano
acha i jeszcze moja hipoteza na temat tej dziury jeśli to o nią chodzi(jest tą waszą studnią)!! bo jeśli o nią chodzi to żeczywiście od niej biegnie takie wgłebienie jak po zawalonych okopach!!
to wgłębienie i pale dają mi jedno przypuszczenie że jest to jeden z biedaszybów a wgłębienie jest pozostałością po zawaleniu się tunelu biedaszybu pod ziemią.
jak czytałem to w tym rejonie tego było pełno!!
ale co innego w tym rejonie co wcześniej napisałem, miejsca nasamochody, umocnienie, punkty dowodzenia itp!!nio i to mnie najbardziej nurtuje!!a i jeszcze jest ta historia z zakopaną bronią, co mase broni zakopali gdzieś w dole mieszkańcy domków które to kiedyś stały nieopodał kamienia :-)
pozdr.ZnaChoR
ps.kiedyś napisałem o tym jak myślałem że znalazłem teren usłany w pełno dziur po ziemiankach, a teraz wiem że to były na 100% biedaszyby (tam właśnie wpadłem do owego)!
kurcze jak będe miał czas we wtorek to wrzuce tu mapke z tamtego rejonu i każdy zaznaczy miejsca umocnień jakie zna i wtedy będziemy wiedzieć lepiej i wykluczyć biedaszyby i pozaznaczać prawdziwe umocnienia co wy na to a także miejsca potyczek jakie znamy z tamtego rejonu!!zima jeszcze doskwiera to bynajmniej tu coś zrobimy!!??
Napisano
tego terenu o ktorym mowicie nie znam:/ ale jak sie spotkamy to sprobuje Wam pomoc w odgadnieciu zagadki co jest czym?:)mozecie na mnie liczyc:)
pzdr.
Dawid
Napisano
To co opisywalem to nie sa pozostalosci po bieda szybach. te zawalone okopy to tez nie sa zapadniete chodniki. widzialem w zyciu nie jeden rozklad bieda szybu. Chodnik z bieda szybu nie sa tak waskie, to raz, dwa byl ktos kiedys i ogladal jak wyglada pozostalosc po okopach???? czy ktos z was interesoje sie wojskowoscia, taktyka ogolno wojskowa??? Niektore ziemianki, ktore sa i wygladaja na punkty dowodzenia czy miejsca na jakis pojazd zazwyczaj nia nie sa. Sa to albo bunkry wartownie albo sklady. Zapraszam do przejrzenia sobie taktyki druzyny piechoty wojska i w miare mozliwosci taktyki niemieckiej i budowy umocnien, ktore tu na forum w innych watkach wystepuja. Owszem w tym terenia sa pozostalosci po bieda szybach, ale tylko od strony obecnej drogi na myslowice i dalej niedaleko ogrudkow i domkow juz pod myslowicami. Owszem rury stosowano do napowietrzania bieda szybow. Ale nie takiego rozmiaru to dwa. Po za tym w zeszlym roku jesli ktos tam chodzil to zauwazyl ze na drodze obok grobu bylo pelno wody. Pekla rura, o ktorej nikt nie wiedzial ze tam jest, wychodzi ona z szybu znajdujacego sie obok i nikt nie wie co zasilala. Zostala zaslepiona i na tym sie sprawa zamknela.
Nastepnie w czasie remontu wentylacji tego szybu, gdy odkopano czesc fundamentow znaleziono wlaz do pomieszczen kture sa w tym szybie usytulowane i tez na zadnym planie obiektu ich nie ma. Pomieszczenia byly puste, sam beton widnialy tylko resztki po napisach niemieckich farba byla tak zluszczona, ze nic nie dalo sie odczytac.
W lesi w ruznych miejscach sa skladziki po altyleri i na pewno nie sa to magazyny tej amunicji tylko sklad przyboczny altyleri ktora z niej korzystala na bierzaco. Wiem ze byly tam co najmniej dwa rodzaje armat jedna luskowa co swiadcza mosiezne i stalowe luski, a druga bez luskowa odpalana za pomoca woreczkow jutowych z materialem miotajacym. Na mapie nie bede nanosil zadnych umocnien. To forum jest ogolno dostepne, a nie lubie jak ktos wykorzystuje moja wiedze bez mojej zgody i zwija mi fanty i niszczy slady po ktorych moge sie dowiedziec kto, na co , po co i wogole. :)
Napisano
Widze ze chyba obrazilem towarzystwo???!!! Ale sami odpowiedzcie na pytanie czy ktos z was oglada czy czytal cos o umocnieniach ziemnych z tamtego okresu????
Napisano
a czemu obraziles??:) bynajmniej ja sie nie obrazilem:):):) musial bym to zobaczyc zeby cos o tych umocnieniach powiedziec:) bo nie bede z wami gadal jak nie wiem o czym bo nie ma to sensu:P
ps. cosik sie slabo modlicie o ta wiosne bo ja jej nadal nie widze...:(
pzdr.
Dawid
Napisano
a o co mielibyśmy się obrazić :-D Neptunak weź przestań, ja się bynajmniej nie obraziłem!chłopaki jak to kurestwo stopnieje to jaazdaaaaa w teren i się spotykamy na szachcie!! :-)))
pozdr.ZnaChoR
Napisano
neptunak troche za bardzo zagalopowales sie z tymi umocnieniami to co pisze znachor to niestety przykra prawda od kamienia droga aswaltowa kreci wlewo po mniej wiecej300m zejdzw prawo badz w lewo twoim oczom ukarza sie piekne dziury oczami wyobrazni mogly by to byc umocnienia lecz prawda jest przykra sasiad ktorego dziadek iojciec tam mieszkali dziadek byl lesniczym imieszkal wlesniczowce ktora znajdowala siena samym luku aswaltowej drogi sami zaopatrywali sie w wegiel z tych dziur co nie zmienia faktu ze mogly byc te dziury urzyte do obrony oszachtu no ioczywiscie byly zostaly przez niemcow zaminowane no i czerwonoarmisci po wejsciu do dziury fruwali jak ptaki musze ci powiedziec ze to on zarazil mnie oszachtem setki razy przebywalem z nim w tym rejonie ten facet to kopalnia wiedzy o tym terenie imysle ze jak dojdzie do spotkania to moglibyscie wiele sie dowiedziec no ale musicie sie nato zgodzic a co do zdobywania oszachtu to teoria ze ruscy przyszli od strony myslowic gluwna droga spalila na panewce pszeszukalem ten teren dla swietego spokoju ico ano nic prawdziwa droga ktora przyszli ruscy to ta aswaltowa znajdujaca sie wlesie od kamienia 100 200 300 500 1000m po karzdej stronie drogi znajduja sie slady tej potyczki odlamki luski no i oczywiscie niebespieczne fanty a jeszcze dalej okolo 2000m dalej ruskim zagrodzily droge 2 tygrysy kturych czesci w latach70 tych starsi koledzy sprzedawali na zlom chociarz sam znalazlem i posiadam uklad sterujacy nim i wiele innych drobiazgow a jeszcze dalej mieszkam ja to tam czerwonoarmisci sie przenocowali zmusilikuzyna od dziadka aby najkrutsza droga zaprowadzil ihc na giszowiec no i oczywiscie juz nie wrucil no ale wiecej informacji przekaze jak sie spotkamy niech to biale swinstwo juz topnieje
Napisano
Nie chce sie spierac z Toba na ten temat, chodzi o tak zwana studnie na wprost drogi wychodzacej od strony szybu.
Ja swoja wiedze posiadam od św.pamieci niestety pana, ktory byl fryzjerem na kowalczyka i widzialem pare zdjec. Nie kluce sie ze czesc tych dolow nie byla bieda szybami. Na oszachcie przebywam od paru lat, biegalem tam z saperka i kopalem gdzie popadlo.Nigdy nie twierdzilem ze ruscy przyszli od innej strony. Znalazlem miejsca potyczek zapewne te same ktore Ty znasz. Znam historie o zatopionej tankietce niemieckiej i ladnych pare lat temu pewna osoba pokazala mi to bagienko, niestety do dzis nie potrafie tam dotrzec dla tego nic nie mowilem. I traktuje to jako legende do czasu az sam nie zlokalizuje tego miejsca ponownie. Jesli sie spotkamy pokaze Ci miejsca dla ktorych jestem pewien na 100% ze sa to umocnienia, bo tam znalazlem fanty i resztki wzmocnien tych umocnien ziemnych. W jednym miejscu znalazlem szczatki biedaka, niestety nie umialem zlokalizowac jego blaszki. Miejsce swiadczy o tym ze zostalo trafione pociskiem altyleryjskim (czolgowym)gdyz swiadczy o tym kierunek rozucenia hhmmm zeczy i ruznych czesci. Nastepnie jesli by sie rozrysowalo linie ktore sa tu brane za zapadniete chodzniki bieda szybu szybko mozna rozrysowac linie okopow a nie zadne chodniki bieda szybu. Z tym ze te okopy akorat przy tej studnie" nie sa okopami obronnymi lecz wzmocnionym punktem dowodzenia. W lesie mozna znalesc miejsca czujek " bunkierkow dla piechoty.
Jedno mnie zastanawia i pisalem o tym wyzej, nie pokrywaly sie ogniem a to jest nie logiczne. A te dolki nie moga byc pozostaloscia po bieda szybach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie