Skocz do zawartości

czy ktoś szukał w Katowicach na Wzgórzu Wandy??

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanie czy ktoś tam kiedyś szukał z forumowiczów??rozchodzi mi się o Wzgórze Wandy na Giszowcu w Katowicach??, oraz w samych Katowicach czyli Giszowiec, Nikiszowiec, Janów, Ligota, Piotrowice itp?? jeśli szukaliście tam kiedyś to powiedzcie mi jakie fanty można tam znaleźć!!
za odpowiedzi na moje pytanie będe bardzo wdzięczny!!
ps.potrzebne mi są wszelkie informacje o tym Wzgórzu Wandy, ponieważ poszukuje miejsc w których byli Niemcy i Ruscy.z kąd atakowali oraz o co walczyli.
pzdr.ZnaChoR

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Cześć !
Czego Kolega chce szukać, walki na terenie Katowic w styczniu 1945r. toczyły się na terenie ulic, poległych żołnierzy Niemieckich i Radzieckich po zakończeniu walk zbierano i chowano na cmentarzach parafialnych w Centrum i w dzielnicach miasta. Jedyny zniszczony czołg T-34 w Katowicach w rejonie skrzyzowania ul. 1-go Maja i Bogucickiej został uprzątnięty na przełomie stycznia i lutego. Jedyne co pozostało to transzeje w rejonie Giszowca i Kostuchny PUSTE:0) bo nie zdążono ich wykorzystać. Groby żołnierzy węgierskich, niemieckich są oznakowane i opiekują się nimi mieszkańcy Murcek i Piotrowic.
A co do ZŁOMU to w końcówce lat 50, z ulicy obecnie gen Sowińskiego uprzątnięto ze stanowisk polowych armaty 88mm do huty BAILDON jako złom. A w miejscu stanowisk postawiono w koncu lat 70 domy mieszkalne Os. PADEREWSKIEGO.
Prawdziwa linia forontu ( dołki strzeleckie, rowy dobiegowe, transzeje itp.) zaczyna się od Żor w kierunku Rybnika i dalej w kierunku południowo - zachodnim. Front tam się zatrzymał od stycznia do początku kwietnia 1945r.
Powodzenia w kopaniu !

a słyszałeś kiedyś że dawną fabryką amunicji była właśnie kiedyś huta baildon i bardzo dobrze ją bronili niemcy??
a słyszałeś kiedyś o oszachcie między giszowcem a janowem oraz nikiszem gdzie była walka pomiędzy armią czerwoną (ruskimi) a niemcami,bronili tam jednego z szybów kopalni wieczorek oraz paru domków po których zostały tylko fundamenty??właśnie na oszachcie można natknąć się na szczątki t-34, jest tam także dóżo grobów zbiorowych,a najlepiej zachował się grób dwóch niemieckich czołgistów którzy zgineli w styczniu 1944 roku gdy to właśnie przy wzgórzu wandy wjechali w staw (teraz z tego stawu została tylko dolina z małą wyspą)i zatopili swój czołg poprostu lud się pod nimi załamał, gdy wyszli z tej opresji postanowili wracać w stronę swojego frontu, lecz w drodze napotkali na ruskich, chłopaki nie mieli szans i zgineli i wtamtym miejscu gdzie zgineli zachował sie ich grób po czas dzisiejszy.
ps.niech bóg będzie z nimi :-(
pzdr.ZnaChoR

Cześć!
HE,HE, H, HE!
Skąd Kol. wziołeś takie CIEKAWOSTKI z walk o Katowice w styczniu 1945r.
Pomyliłeś to miasteczko ze Stalingradem lub Charkowem :0)
Poczytaj książeczki i skorzystaj z zasobów archiwalnych UW,UM w Katowicach, Archiwum Państwowego w Katowicach CAWoj. w Rembertowie oraz Archiwum Wojskowego w Koblencji i Freiburgu! Zanim zaczniesz swoje poszukiwania pamiątek z epoki:0)

sorki ale te ciekawostki są to opowieści ludzi którzy mieszkają w katowicach i przeżyli tą wojne.byłem w tych miejscach i widziałem pozostałości po tych bitwach.sszukałem tam i to co opowiadał mój dziadek oraz inni starsi ludzie jest prawdą.
pzdr.ZnaChoR

Hej:0)
Co do opowieści ŚWIADKÓW tych zdarzeń to widzieli tylko wycinek MIEJSCE ZDARZENIA w którym przebywali w styczniu 1945r.
Od tych zdarzeń mineło 59 lat, ludzka pamięć się zaciera a zdarzenia nabierają zupełnie innego wymiaru w chwili obecnej jak w tamtym czasie.
Fakty historyczne mające potwierdzenie w zasobach archiwalnych rosyjskich, niemieckich i polskich, są one inne jak przekazywane przez POKOLENIA różne informacje do których każdy przekazujący dodaje coś od siebie czyli UBARWIA lub WYOLBRZYMIA (ludzka natura).
Walki jak już Kol. pisałem miały miejsce w dzielnicach i Centrum (potyczki uliczne praktycznie bez użycia bronni wsparcia).
Żołnierze Wehrmachtu wycofali się z Katowic przez Centrum, Brynów, Ligotę, Piotrowice do Mikołowa i dalej w kierunku Żor, gdzie była już gotowa pozycja polow - obronna na której zatrzymano Rosjan do wiosny 1945r. W niemieckich planach wojskowych nie brnano pod uwagę obrony Katowic.
Miasto Rosjanie zdobyli z marszu :0)

jeśli przez ligote się wycofywali, a właśnie ja jestem z ligoty.to prosiłbym cię o opisanie dokładnych miejsc w ligocie gdzie można by było znaleźć coś ciekawego?? :-)
narazie dużo łusek znalazłem w lesie obok akademików na ul:śląskiej oraz u góry ul:śląskiej na starej klinice(była rezydencja Gierka)
za wszelkie informacje będe bardzo wdzięczny
ps.z każdej łuski karabinowej znalezionej na miejscu które mi pan pomoże wskazać będe bardzo szczęśliwy.
pzdr.ZnaChor

Kol. :0)
To co mogłem na ten temat Ci napisać już napisałem :0)
WALKI ULICZNE: brak sieci punktów oporu, bartkad i kontrataków ze strony Niemców. Katowice zostały oczyszczone w lutym i marcu 1945r. z pozostałości działań wojennych (raporty MO, Radzieckich Pododdziałów Saperskich, notatki urzędowe władz cywilnych).
Na wiosnę dzielnice i Centrum Katowic były zupełnie czyste ( po za bat.oplot 88mm przy ul. Sowińskiego, w tym czasie były to peryferje Centrum, bez zabudowy mieszkalnej).
Pozdrawiam Kol. ! !

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
oj roland roland teoretyczne wiadomosci ksiegarskie masz dobre ale starszych osub nie rub skleromanami a walki o zdiwo byly tylko ty onich nic niewiesz .niebyl to stalingrad ale mase ruskich na peryferiach miasta zginelo .polecam abys duzo pytal

fakt ze ten roland gada glupoty, mieszkam nwet nie daleko tego wzgorza, a na Murckach mam dziadka, ktory byl swiadkiem tych wydarzenjako dziecko"ale byl, i z tego co mi opowiadal to sie troszke tu dzialo, w okolicahc wzg. Wand jest zbiorowa mogila Wegrow, ktorych rozstrzelali rosjanie po uprzednim poddaniu sie na przedpolach Murcek!gdbym byl otoczony tez bym sie poddal:D:D:D

• 3 weeks later...

Witam. Jeli chodzi o zatopione czolgi samoloty legend i prawd jest wiele. Jesli chodzi o Giszowiec, bo tu widze wypowiedzi na temet moich okolic to widze, ze ktos ma za mala wiedze o tym osiedlu i jego historii. A jest naprawde fascynujaca, szczegolnie okres II ws. I fantow w tej okolicy jest wiele, a teren rozlegly gdzie mozna szukac. Jedyna sprawa !!! Trzeba wiedziec gdzie. Zdjecie to jeden z Rozrywkowych Fantow", ktore ja znalazlem.
Pozdrawiam Ślepych" Poszukiwaczy.

neptunak chodzi mi o te zdiecie z tym kamieniem ten kamien znajduje sie kolo szybu kwk wieczorek no chyba ze sie myle ale na 99% mysle ze tak i ten rejon nazywany jest od dawna oszachtem jerzeli jest inna nazwa tego terenu to czekam na odpowiedz ps suchy czekamy czekamy na roztopy

Brawo. Zgadza sie w szpitalnym kole fortuny wygral Pan...
A wiesz co sie tam znajdowalo i kto tam stacjonowal?? ja sie troche dogrzebalem ale nie zabardzo chce mi ie w to wierzyc. Choc po tym kto mieszkal na Giszowcu prawie do konca wojny, wacham sie nad tym. A jesli chodzi o nazwe terenu to tej akurat nie znalem. Jesli chcesz prywatnie porozmawiac to moj mail : NEPTUNAK@INTERIA.PL

neptunak a kolo oszachtu jest teren zwany YNDZLA zapewne terz ci to nic nie muwi ale jak potrzebujesz kasy to zlomu jest tam mase po 2 wojnie wysadzano tam co niebespieczne miedzy innymi pociski flak 20 mm typu solothurn i inne pasci wszystko porozrywane i skorodowane a wiec wuzek i na skup zlomu bo do czego innego sie to nie nadaje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie