Skocz do zawartości

szelki niemieckie

marcinkappa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
szukałem po giełdach ale jakoś miałem pecha i jeszcze nie zdażyło mi się trafić, natomiast często było odwrotnie, oryginalny przód i podrabiany tył. Nie wiem czemu ale więcej jest znajdowanych przodów" niż całych kompletów lub samych yłów".
Napisano
i jeszcze jedno, jak dobrze rozumiem był jeden uniwersalny rozmiar szelek, ale jak tak patrzę na szelki, które posiadam, to jakoś nie wydaje mi się aby żołnierz powyżej 190 cm mógł ich swobodnie używać, są po prostu za krótkie :)) do tego jeszcze mundur, ciepła odzież zimowa, to już w ogóle niemożebne.
Napisano

Przedłużało się szelki czyms takim jak na fotce (z allegro). Nakładało się na pas z tyłu, hak do uszka. Choć faktycznie zyskiwało się tylko te ok. 5-7 cm.

Napisano
Michalczewski masz oczywiście rację, co nie wyklucza zastosowania jako przedłużki z tyłu.
Sposoby podczepienia do pasa z przodu są na: http://www.mp44.nl/equipment/y_belt.htm

Jednak mam wątpliwość co do nazwy: D-ring jest to sama część metalowa (tak jest po angielsku), na allegro jest używane - bojówka - niby dlaczego? Wie ktoś jak to nazwać poprawnie?
Napisano
Współczesna polska nazwa bojówka jest chyba jak najbardziej niefortunna, nie wiem dlaczego tak się przyjęło. Niemiecka to Aufschiebeschlaufen. I tak uważam, że szelki są za małe na ludzi powyżej 1,90, nawet z taką przedłużką" z tyłu, no chyba że z przodu nosiłby ładownice z MP lub STG, które miały wyżej D-ringi niż typowe ładownice mauserowskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie