Skocz do zawartości

Kule armatnie XVIII w.

dago

Rekomendowane odpowiedzi

Do wszystkich którzy posiadają kule armatnie z pól bitewnych XVIII w.
Jeżeli nie sprawi to wam wielkiego kłopotu to proszę o przesłanie na mojego maila wymiarów kul takich jak, obwód i o ile to możliwe waga i miejsce wykopka. Potrzebuję jak najwięcej wymiarów autentycznych kul.
abawiam" się od jakiegoś czasu określeniem różnych parametrów XVIII wiecznych armat i potrzebuje jak najwięcej materiału porównawczego.
Przy okazji dziekuję Mietkowi i Panu Wojtkowi Cz. :-)

Pozdrawiam

Witaj.
Na allegro dość często pojawiają się kule armatnie.
Popytaj ludzi którzy je wystawiają.
Ja zamierzałem takową kupić i zamienić na kowadło kuliste .
Teraz zmieniłem zdanie i aby nie niszczyć zabytków - do moich celów wykorzystam kulę sportową .

• 7 years later...

Nerwowość właściciela tej lufy nie pozwoliła mi na dokładne zbadanie lufy i określenie jej pochodzenia: Na podstawie zewnętrznych pobieżnych oględzin wydaje się, że jest to:
a) 7,5 cm KwK 42 (Kampfwagenkanone 42 – armata czołgowa wzór 42) - niemiecka armata przeciwpancerna kalibru 75 mm używana podczas II wojny światowej. 7,5 cm KwK 42 powstała w zakładach Rheinmetall-Borsig w Unterlüß, używana była w czołgach typu PzKpfw V Panther i niszczycielach czołgów Jagdpanzer IV, wersje A i V. Odmiana używana w niszczycielach czołgów znana była jako PaK 42 (Panzerabwehrkanone 42 – armata przeciwpancerna wzór 42).
lub
b) 7,5 cm KwK 40 (7,5 cm Kampfwagenkanone 40) – niemiecka armata czołgowa kalibru 75 mm z okresu II wojny światowej używana jako główne uzbrojenie czołgu średniego PzKpfw IV (począwszy od wersji Ausf. F2), a także dział pancernych Sturmgeschütz III i Sturmgeschütz IV (jako uzbrojenie dział pancernych znane było jako StuK 40 - Sturmkanone 40). Produkowane było w dwóch wersjach różniących się długością lufy L/43 i L/48.

Lufa została znaleziona w tej okolicy co kule armatnie. Niemcy, którzy ją tutaj zgubili (dywizja HG(?)) w lipcu 1944 używali fabrycznie nowego sprzętu.

• 3 weeks later...
  • 1 year later...

Ciekawostą jest, że niektóre z tych armat zostały wydobyte z morza, na co wskazuje zapełnienie luf skorupiakami. Prawdopodobnie znaleziono je niedaleko, bo tutaj przez wieki była potężna baza floty wojennej Habsburgów (Austro-Węgry).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie