dago Napisano 28 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2004 Do wszystkich którzy posiadają kule armatnie z pól bitewnych XVIII w. Jeżeli nie sprawi to wam wielkiego kłopotu to proszę o przesłanie na mojego maila wymiarów kul takich jak, obwód i o ile to możliwe waga i miejsce wykopka. Potrzebuję jak najwięcej wymiarów autentycznych kul. abawiam" się od jakiegoś czasu określeniem różnych parametrów XVIII wiecznych armat i potrzebuje jak najwięcej materiału porównawczego.Przy okazji dziekuję Mietkowi i Panu Wojtkowi Cz. :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago Napisano 29 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2004 Przepraszam, że podrzucę temat trochę do góry ale....zależy mi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago Napisano 29 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2004 I...ostatni raz..obiecuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwiec 2004 Share Napisano 30 Czerwiec 2004 Witaj.Na allegro dość często pojawiają się kule armatnie.Popytaj ludzi którzy je wystawiają.Ja zamierzałem takową kupić i zamienić na kowadło kuliste .Teraz zmieniłem zdanie i aby nie niszczyć zabytków - do moich celów wykorzystam kulę sportową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 1 Lipiec 2004 Share Napisano 1 Lipiec 2004 Widziałem artykuł 2 lata temu ? w Militariach i Faktach?? postaram się poszukać w ciągu kilku dni. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbaton Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Często widoczne w fasadach budynków zamku. Więcej znajdziesz choćby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kula_armatnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Na zdjęciu widoczne są żelazne kule armatnie znajdowane jeszcze na polach na południe od Mińska Maz. Nie mam pewności, czy jest to 18. wiek. Nie podaję adresu, bo właściciel jest nerwowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeszekS Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Nie w tym temacie -wybaczcie.Elpasys, a ta lufa od czego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 Nerwowość właściciela tej lufy nie pozwoliła mi na dokładne zbadanie lufy i określenie jej pochodzenia: Na podstawie zewnętrznych pobieżnych oględzin wydaje się, że jest to:a) 7,5 cm KwK 42 (Kampfwagenkanone 42 – armata czołgowa wzór 42) - niemiecka armata przeciwpancerna kalibru 75 mm używana podczas II wojny światowej. 7,5 cm KwK 42 powstała w zakładach Rheinmetall-Borsig w Unterlüß, używana była w czołgach typu PzKpfw V Panther i niszczycielach czołgów Jagdpanzer IV, wersje A i V. Odmiana używana w niszczycielach czołgów znana była jako PaK 42 (Panzerabwehrkanone 42 – armata przeciwpancerna wzór 42).lubb) 7,5 cm KwK 40 (7,5 cm Kampfwagenkanone 40) – niemiecka armata czołgowa kalibru 75 mm z okresu II wojny światowej używana jako główne uzbrojenie czołgu średniego PzKpfw IV (począwszy od wersji Ausf. F2), a także dział pancernych Sturmgeschütz III i Sturmgeschütz IV (jako uzbrojenie dział pancernych znane było jako StuK 40 - Sturmkanone 40). Produkowane było w dwóch wersjach różniących się długością lufy L/43 i L/48.Lufa została znaleziona w tej okolicy co kule armatnie. Niemcy, którzy ją tutaj zgubili (dywizja HG(?)) w lipcu 1944 używali fabrycznie nowego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 nieco podpowiem...łoże podpierające - wolna część lufy do całości z zamkiem 1:2,64tłumik od razu gruszkowaty bez opaski" wyprowadzającej stożek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 Dzięki, ale nie mogę z tej podpowiedzi skorzystać, bo spełniałem obywatelski obowiązek w wojskach lotniczych. Dletego daję więcej szczegółów tej lufy, może ktoś rozpozna ją.#1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 #2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 #3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 będzie łatwiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbaton Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 to jest dopiero zbiór, szkoda, że pójdzie na przetop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 9 Luty 2013 Share Napisano 9 Luty 2013 Te wyrzutnie kul na pewno nie pójdą na przetop. Twierdza w miejscowości Pula w Chorwacji (Istria). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 9 Luty 2013 Share Napisano 9 Luty 2013 Ciekawostą jest, że niektóre z tych armat zostały wydobyte z morza, na co wskazuje zapełnienie luf skorupiakami. Prawdopodobnie znaleziono je niedaleko, bo tutaj przez wieki była potężna baza floty wojennej Habsburgów (Austro-Węgry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.