Skocz do zawartości

Stare koryta rzek

Dundee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,
jak w temacie ...interesuje mnie jak okreslic stare koryta rzek?
Rzeka nie byle jaka bo Wisla, niestety nie posiadam starych map a chcialbym jakos zobrazowac sobie jej przebieg od Krakowa po Tarnobrzeg, Sandomierz.
No i co do czasow to tak z XVII wiek i wczesniej :)
Moze ktos z Szanownej Braci ma jakies informacje badz mapki?
Pozdro
Dundee
Napisano
Z założenia starorzecza nie mogą być zbytnio oddalone od obecnego koryta - chyba że jest to przekop sztuczny - to co innego. Wisła nie jest zbyt kapryśną rzeką - więc nie powinno sprawiać ci to problemów. Starorzecze - to dolinka wgłębienie - często będące teraz jeziorem najczęśćiej odcięte od nowego koryta. W terenie nie sposób tego przeoczyc :) A jak nie to poszukaj jakiegos hydrologa albo
geomofrologa na forum to ci pomoże :) ja jestem tylko studentem geografii ;)

pozdrawiam

Gunship
Napisano
a co mozna znaleśc w starych korytach rzek ?
po drugie ostatnio w moim rodzinnym mieście pogłebieli rzeke i wszystko na brzeg wywalili czy cos można znaleśc w ty mule ?
Pozdro
Seb>
Napisano
Dzieki Gunship ...a taka sprawa jak podcinanie brzegow i nanoszenie materialu na zakolach ..jak toto wyglada?
Co mozna znalezc? nie mam pojecia, ale skoro po Wisle transportowano sporo towarow wiec moze sie cos ostalo przez przypadek.
Z drugiej strony wiadomo co mozna wyciagnac w dzisiejszych czasach ze zbiornikow wodnych -samochody, opony, stare gary itp -zwykly smietnik. Zakladam, ze zachowania ludzi az tak bardzo sie nie zmienily w temacie usuwania smieci do rzek ;)
Napisano
Temat bardzo ciekawy.
Ogólnie można powiedzieć, że rzeki mają tendencję do podcinania północnego brzegu(Czersk, Drohiczyn). Czyli wędrują" z pd na pn.
Obok tego procesu nastąpiło obniżenie wód gruntowych ok 1,5 m. za ostatnie 1000 lat. Efektem ubocznym jest obecnie obserwowane wcinanie się" w głąb koryta rzeki.
Powyższe stwierdzenia sugerują, że obecnie znane zdecydowane" koryta, wcześniej pływały na boki".
Najpiękniej widać to na rzekach nizinnych. Pozostałościami po starorzeczach są oczka, tatarakowiska, nierówności terenu sugerujące przepływ wody, pokłady torfu, grupy drzew.
Część podpowiedzi można znaleźć na szczegółowych starych mapach np. analizując układ sieci drogowej, czy też warstwice.
Mapy przydatne zaczynają się od Mapy Kwatermistrzostwa.
Temat jest fajny ale mocno rozbudowany. Część uwag nie ma zastosowania do dużych rzek.
Osobiście słyszałem o wykopaniu barki na łące, dużej barki do przewozu zboża (XVI-XVIIIw. ?) Drewno posłużyło do budowy stodoły.
pozdr
Napisano
Przychodzi mi do głowy bardziej geomorfologiczna metoda poszukiwania dawnych koryt rzecznych…za pomocą odwiertów ;) (potrzebny do tego świder - nawet domowej roboty)
Nie sprawdzałem tego w praktyce i nie wiem czy moje rozumowanie jest do końca logiczne ;)
Analizując pionowy układ warstw gleb, można zweryfikować dawny bieg koryta rzeki. Jeśli występują na przemian warstwy torfu, mułu lub piasku to można zakładać, że na tym terenie znajduje się terasa, która była niegdyś okresowo zalewana podczas gwałtownych wezbrań (akumulacja piasku na pokładach torfu). Lecz jeśli pod warstwą torfu natrafisz na gruboziarnisty żwir, gruz lub otoczaki to możesz mieć pewność, że kiedyś w tym miejscu znajdowało się dno koryta rzeki.
pozdr.
Napisano
Starorzecza mogą być bardzo oddalone od wspólczesnego koryta-w przypadku Wisły to może być nawet dwadzieścia kilometrów. Na temat szczególnego podcinania północnych brzegów słyszę pierwszy raz, teoria głosi że na półkuli północnej mocniej podcinane są brzegi wschodnie co wynika z ruchu Ziemi, ale jest to trudne do udowodnienia. Podcinanie i osadzanie występuje naprzemiennie ułożonymi odcinkami, często wpływ na to ma występowanie dopływów, które spychają nurt ku brzegowi przeciwnemu. Pogłębianie koryta rzeki w zasadzie nie jest związane z głębokością zalegania wód gruntowych ale z poziomem bazy erozyjnej czyli najczęściej związek występuje z poziomem mórz, co z kolei jest związane ze zmianami klimatycznymi.
pozdrawiam Jacek
Napisano
Dunnde a skąd ty jesteś ?
Ciekawa sprawa ja mieszkam w Połańcu ( nad wisłą) i wiem że ok 1300 roku przeniesiono to miasto dalej z powodu zatoru na wiśle
Obecnie stare miasto powinno znajdować się na środku koryta tak więc od tamtego czasu wisła przesunęła się o jakieś 150 m
Napisano
OK.
Troszkę namieszałem.
Obniżenie poziomu wód gruntowych może być zarówno skutkiem i przyczyną.
regulacja i melioracja
Zwiększona przepustowość rzek (tzw. regulacja) przyśpiesza odprowadzenie wód, powodując zmniejszenie różnic poziomów wiosenno letnich, (hamując szukanie" nowych koryt) np. zachamowanie meandrowania, czyli doprowadzając ustalenia koryta i w określonych przypadkach do drążenia skały podłoża stałym przepływem. Podane metry obniżenia wód gruntowych, wynikają z obseracji budowli: grodzisko X w. i zamek XV w.
Północne" tendencje można zauważyć na mapie np. rz Bug.
O skali przesunięć decydują różne czynniki.
Głównym jest szerokość doliny (pradoliny).
Jeżeli mówimy o procesach gwałtownych to również pow. zlewiska wraz z charakterystyką przyboru (prędkością)
np rz. podgórskie ze zlewnią w górach
mała poj. koryta głównego i silny przybór po deszczach
czyni cuda, wyrycia, rozmycia, podtopienia itp.
Napisano
Dziekuje za taki odzew ...z lektury postow
wynika, ze temat jest dobrze opanowany ;)
A jak sie to wszystko ma do urzadzania przepraw w takich miejscach?
Czy taka osadzona lacha nie jest dobrym miejscem do stworzenia brodu?
Nie znam sie na tym a wydaje mi sie, ze powinno byc plyciej w takich miejscach -w koncu woda rozlewa sie na szerokosc a nie drazy dna w glab.
Kojak1 niestety nie mieszkam w Twoich okolicach chociaz kiedys bywalem w Szczucinie nad Wiselka
pozdrawiam wszystkich
Napisano
zadałeś pytanie czy można coś znaleść w mule wyżuconym na brzeg oczywisiće że można i to wiele fajnych fantów u nas w gorzowie wlkp wcchychodziła masa żeczy poczynając od broni paalnej przez broni białom i na odznaczeniach porcelanie i butelkach itp itd konicząc u nas to większosić szukających tylko czeka aż będom kopać dalszom częsić kłodawki

pozdro
marecki
Napisano
Witam , a czy mógłbyś drogi gorzowiaku napisac co z kłodawki wyciagnięto i na jakim odcinku? jaka broń itd?
Napisano
najwięcej fantów wyszło na odcinku w parku róż tam była masa różnych żeczy słyszałem że wyszły nawet monety krzyrzacki było dużo sztuciców butelek broni białej mój kolega znalazł szable dużo bagnetów wychodziło hełmy lufsustchu czy jak to się pisze niewiem ja mam właśnie z tamtąd mojego gladiatora z broni palnej to wyszły dwie albo trzy pepesze digitariew pare mauserów pierwszo i drugo wojenych dużo pistoletów damskich niestety broni była w nie zaciekawych stanach monety dużo odznak wojskowych i masa okolicznosićowych oprucz tego kulki do gry guziki jakieś szyldy ostatnio ale na inym odciku znależono grot od sztandaru była też masa inych żeczy ale muwie to wszystkim opłaca się szukać w mule wyrzuconym rzek
Napisano
U mnie pogłębiali ostatnio rzekę . Piach wyrzucali na brzeg z wykorzystaniem na wały p. powodziowe . Naprwdę warto w takich miejscach połazić. Można bylo znaleźć amunicje począwszy od Oerlikona do Szturma , a na parabelce kończąc. Woda niesie fanty" kilomaerami.
Np. na moście kolejowym dzieciaki podkładają na torach monety do sprasownia , mozna je znaleźć ....kilometry dalej .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie