Skocz do zawartości

chinska moneta

Tytus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
sądząc po jednostronności jest to tzw. casch czyli moneta wotywna, nie będąca środkiem płatniczym.
wykonanie XX w. (na 75%)
Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie nieznacznie, ale wszystkie były jednostronne. Prawdziwe (wzorcowe) monety miały symbole na obu stronach.
  • 3 weeks later...
Napisano
to jest moneta do feng szuji " czy jak sie tam to pisze....?
sprzedawane są w kompletach po około 6 szt....są roznie oznaczone krzaczkami" ktore oznaczają zdrowie, bogactwo, szczęście i takie tam pierdoły......sam mam kilka.....pozdrawiam.
  • 4 years later...
Napisano
jako, że uczenie się" - jest procesem dynamicznym, w którym następuje rozwój...
Wywołany do tablicy koryguję poprzednią wypowiedź:
było:
Witam
sądząc po jednostronności jest to tzw. casch czyli moneta wotywna, nie będąca środkiem płatniczym.
wykonanie XX w. (na 75%)
Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie nieznacznie, ale wszystkie były jednostronne. Prawdziwe (wzorcowe) monety miały symbole na obu stronach

wykonanie XIX w.
Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie i nie wszystkie były jednostronne. były monety jednostronne i dwustronne.
Te jednostronne monety to są tzw. yasuqian", czyli dosłownie pieniądze zaklinające złe moce". Są one w Chinach popularnym noworocznym prezentem i używa się ich jako talizmanów. Niemal wszystkie yasuqian są wzorowane na starych, autentycznych monetach, a za najbardziej skuteczne uważa się kopie miedziaków wuchu" z czasów dynastii Zachodniej Han (206 pne- 25 ne). Czasem yasuqian wiąże się razem na kształt miecza i wiesza nad kołyską niemowlęcia, by było chronione przed złymi mocami. Pozdrav.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie