Tytus Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Napisano 27 Czerwiec 2004 witamz którego roku moze byc ta moneta?pozdrawiam
kopijnik Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Witamsądząc po jednostronności jest to tzw. casch czyli moneta wotywna, nie będąca środkiem płatniczym.wykonanie XX w. (na 75%)Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie nieznacznie, ale wszystkie były jednostronne. Prawdziwe (wzorcowe) monety miały symbole na obu stronach.
Gambit Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 No to ja mam taką wykopaną co ma na obu... :)
bastus0 Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 to jest moneta do feng szuji " czy jak sie tam to pisze....?sprzedawane są w kompletach po około 6 szt....są roznie oznaczone krzaczkami" ktore oznaczają zdrowie, bogactwo, szczęście i takie tam pierdoły......sam mam kilka.....pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 jako, że uczenie się" - jest procesem dynamicznym, w którym następuje rozwój...Wywołany do tablicy koryguję poprzednią wypowiedź:było:Witamsądząc po jednostronności jest to tzw. casch czyli moneta wotywna, nie będąca środkiem płatniczym.wykonanie XX w. (na 75%)Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie nieznacznie, ale wszystkie były jednostronne. Prawdziwe (wzorcowe) monety miały symbole na obu stronach_____________winno byćWitamwykonanie XIX w. Zdarzyło mi się kupować parę sztuk z kilku kg. takich monet przemieszanych z ziemią w miednicy (dla uzyskania patyny?) w Warszawie. Egzemplarze różniły się od siebie i nie wszystkie były jednostronne. były monety jednostronne i dwustronne.__________________________czyli jednostronność nie stanowi kryterium - stare - nowefengi - ewidentnie współczesnej produkcji wg. różnych wzorów________________________id wkrótce...
bandolero Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Te jednostronne monety to są tzw. yasuqian", czyli dosłownie pieniądze zaklinające złe moce". Są one w Chinach popularnym noworocznym prezentem i używa się ich jako talizmanów. Niemal wszystkie yasuqian są wzorowane na starych, autentycznych monetach, a za najbardziej skuteczne uważa się kopie miedziaków wuchu" z czasów dynastii Zachodniej Han (206 pne- 25 ne). Czasem yasuqian wiąże się razem na kształt miecza i wiesza nad kołyską niemowlęcia, by było chronione przed złymi mocami. Pozdrav.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.