yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Do Bociek wie kto II"już sam Twój nick wskazuje na to, że nie masz wiele szacunku dla współuczestników forum. Podstawowe zasady wymagają przedstawienia się, aby inni wiedzieli z kim mają do czynienia. Co z tego, że Bociek wie kto"? Jeśli on wie, to pisz sobie z nim. Tymczasem proponuję przenieść dyskusję na post Do Bociana" założonego przez jakiegoś Kolegę z forum, a który to jest na ten właśnie temat, bo tutaj zaśmiecamy komuś posta.YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 yupiter:swoj szacunek do dla współuczestników forum już pokazałeś w tym wątku.I pamięć u ciebie też krótka - jak kurek na wietrze tam gdzie silniej powieje takie masz zdanie? a oto przykład:RE:pytanie do znawców lasu yupiter (195) 2004-06-28 16:21:00 (..) ale raczej za przejaw obrzydzenia do Sowietów. I tak ma być! "RE:bury bohater yupiter (195) 2003-11-13 09:27:00 (..) uważam, że prawda jest taka: w każdej nacji są dobrzy i źli i trudno potępiać cały naród i generalizować, bo to świadczy niestety o dość zawężonym horyzoncie. "I co zawęził się horyzont?
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Doszukujesz się kolego czegoś, czego nie ma.A już fakt, że grzebiesz w archiwum postów wyszukując z wypiekami na twarzy co bardziej łakome kąski, porównując je i zestawiając, świadczy o chorej psychice. Nie odnosisz się do meritum, tylko szukasz punktu zaczepienia.Takich ludzi w minionym systemie określali pewnym dosyć trafnym mianem, jednak ze względu na poszanowanie zasad forum nie będę się wyrażał - zresztą każdy wie w czym rzecz.I właśnie posty takich Bocian wie kto", jak Ty są zawsze przyczyną całego zamieszania na forum. Poszukaj jeszcze trochę w archiwum, może coś jeszcze trafisz i błyśniesz elokwencją (tylko pewnie Bocian będzie wiedział, kto....)YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Yupiterod pewnego czasu w twoich postach są same inwektywy pod adresem innych użytkowników - żadnych argumentów - nic. Jednym słowem - szkoda słów - prosty człowiek jesteś. Teraz możesz sobie pisać co chesz na mój temat, ale pamiętaj mój brak odpowiedzi będzie znaczył jedno - nie zamierzam schodzić poniżej pewnego poziomu aby z tobą dyskutować. Oczywiście to ty bedziesz musiał mieć ostatnie zdanie pisz spokojnie nie zamierzam ci tego odbierać - niektórzy już dawno są dorośli.
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Bocian, jak wiesz rzeczywiście, co to za mieszacz, to go wywal, bo z miłej atmosfery robi syf.Piotr
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Merytorycznie proszę. Czy ten zbiorowy grób rozstrzelanych Niemców /jenców, osób cywilnych ?/ to jakieś nowe odkrycie, czy ta zbrodnia jest w jakiś sposób udokumentowana? Ludziom chyba należy się jakiś uczciwy pochówek i można powiadomić organy o potrzebie dokonania ekshumacji, lub chociaż odpowiedniego upamiętnienia tego miejsca.Panowie, jakbyś tego nie usprawiedliwiali i nie oceniali to zabicie człowieka w świetle przepisów prawnych jest ZBRODNIĄ. W tym przypadku nawet masową....A niektórzy z Was jak widać dopiero co wrócili z Czeczeni, lub wcześniej awili" w Bośnii i Hercegowinie.
Indian Chief Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Ech...Jestem co prawda zmęczony ale chcę dołozyć do tej porywającej dyskusji" swoje grosze.Warto zająć się sprawą tego grobu, i jeżeli jest tam naprawde to nalezy jakoś to wydażenie upamietnić. Należy zrobic to jednak bez pompatyczności tylko z obiektywizmem i zgodnie z wartościami jakie w kulturze europejskiej są kultywowane. Ładnie wyglądają głazy, które upamiętniaja kres ziemskiej wędrówki ludzi a w tym wypadku żołnierzy, skromne, bez patosu czy symboli religijnych. Taki obelisk powinien jednoczyć zmarłych z nami... W Angli spotkalem się ze zwyczajem sadzenia drzewa na czyjąś pamiątke z okolicznościową tabliczką- u nas to niestety nie przejdzie: tabliczke ukradną złomiarze a chłopi zetną drzewao na opał.Aby jednak upamiętnic ich mogiłę nie wystarczy ją zlokalizować. Trzeba chyba sprawdzić czy nie są to SSmani czy Gestapowcy albo wahmani z obozu którzy zostali wyłapani. Nie wiem czy postawienie im pomnika byłoby właściwe.Wracając jednak do drugiego wątku dyskusji muszę stwierdzić że poziom kultury osobistej niektórych forumowiczów jest fatalny. Odkąd zawitałem w ten zakątek sieci starałem się zawsze zwracać uwage na takie przypadki i w jakiś sposób przemycac etykę do naszego środowiska. Nie zawsze to jednak wychodzi. niektórzy są niereformowalini. Nie przeczytałem w postach gwiazd" na tym forum nigdy żadnych pejoratywnych określeń w stosunku do innych nacji. Ci jednak są prawdziwymi zawodowcami i ludzmi na poziomie. Przyjemnie się takie wątki czyta... Jest jednak spora grupa ludzi którzy są przesiąknięci różnego rodzaju ideologiami. Wszędzie widzą prowokatorów, szpicli a ludzi o odmiennych poglądach potrafią jedynie poniżyć. Dyskusja z tymi ludzmi zawsze prowadzi donikąd ponieważ i tak zastosują swój koronny argument: ie i ch..j". Tego jednak niczym podważyc się nie da. Nie ma się czemu dziwić. W końcu to forum te jest swojego rodzaju przekrojem naszego społeczeństwa a jakie ono jest każdy z nas doskonale wie.
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Zgadzam się, chociaż muszę przyznać, iż w konfrontacji z niektórymi delikatnie mówiąc uszczypliwościami" pod swoim adresem nerwy mnie troszkę poniosły...No cóż.YP
wiciu_r Napisano 30 Czerwiec 2004 Autor Napisano 30 Czerwiec 2004 Sorry, widzę że wątek rozwinął się w niewłaściwym kierunku. Jeśli chodzi o określenia użyte w poście to trudno mi się od nich powstrzymać ponieważ moja rodzina doznała nieporównywalnie większych krzywd od Rosjan niż od Niemców (ród wywodzi się spod Wilna i utrzymywał kontakty z Piłsudzkimi więc był szczególnie niepopularny w pewnych kręgach). Ponadto amatorom historii pragnę przypomnieć że Polska w 1939r. została zaatakowana przez dwie armie a fakt wyzwolenia" nastąpił ponieważ Polska leżała niejako po drodze.A wracając do wątku :Miejsce rozstrzelania leży 40km od Poznania, podobno jeńcy nosili czarne mundury więc mogli to być zarówno pancerniacy (niedaleko rozbito kolumnę pojazdów ale były to półgąsienicówki i drobnica) lub SS. Jestem umówiony z gościem ze wsi na odbiór hełmu co to mu zalega na strychu ale nie wiem czy zachowały się jakieś oznaczenia więc nic nie mogę więcej powiedzić w tej chwili. Łuski raczej się nie zachowały bo obecnie droga ma nawierzchnię niby asfaltową a w rowie jak wiadomo śmieci miliony. Obecnie mam urlop ale jak wrócę to będę kontynuował poszukiwania.Z innego miejsca bez problemu lokalizowałem wykrywką pociski w drzewach ale tam była regularna bitwa więc uderzały na różnych wysokościach.Pozdrawiam
wiciu_r Napisano 12 Lipiec 2004 Autor Napisano 12 Lipiec 2004 W ciągu lat relacja się jakby rozrosła bo według ostatnich moich ustaleń jeńców było 11, w czarnych mundurach. Rozstrzelani zostali do przydrożnego rowu i zasypani. Potem przy budowie asfaltówki dosypano tłucznia i poszerzono drogę więc teraz są częściowo pod asfaltem. Wszystkie ich dokumenty podobno trafiły kiedyś do władz niemieckich a ekshumacji nie było właśnie ze względu na ewentualną konieczność zniszczenia drogi. I to by było na tyle w tym temacie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.