Skocz do zawartości
  • 0

Manierka Austriacka, POMOCY!!!

ZnaChoR

Pytanie

Napisano

znalazłem podobną manierke jak ta na zdjęciu(kiedyś z allegro zdjęcie wziołem) sygnowana: E.W. AUSTRIA 1915
mam pytanie o:
-kto nosił takie manierki na I wojnie światowej??
-jak pozbyć się narośli z rdzy tak aby emalia i sygnowania nie odeszły, boje się że elektroliza zniszczy mi manierke??
-co oznaczają te sygnowania: E.W. AUSTRIA 1915 ??
-ponieważ zbieram na aparat cyfrowy na moje codzienne wycieczki, to chciałbym się dowiedzieć ile ona może być warta(w jakich cenach wachają się takie manierki)??

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
He he - wiem tyle co Mietek. Ja ze swoje pierwszowojenne moczyłem najpierw w nafcie ,a potem czymś ostrym zdrapywałem rdzę ,ale nie było jej zbyt wiele.
Też mam E.W.AYSTRIA 1915 ,ale nie wiem co to za fabryka... może Emailwarenfabrik Wien" :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Bjar a wiesz może czy warto ją sprzedać??ponieważ zbieram na cyfrówke żeby robić zdjęcia moich wypadów i fantów do identyfikacji.jeśli za 50 złoty pójdzie to ją sprzedaje.
acha i jeszcze drugie pytanko do ciebie: w jakich okolicznościach zdobyłeś swoją (interesują mnie wszystkie szczegóły)??
pzdr.ZnaChoR
Napisano
Witam
Co do używania tego typu manierek, to nie jest wszystko takie jasne.
Będąc w Olsztynku, w muzeum, widziałem stosy (20-30) takich egz. wykopanych na terenie obozu. Może wtórnie armia radziecka je wykorzystywała?
Napisano
Mam dwie takie manierki - pierwszą przyniósł mi ktoś z terenu i mi dał ,a drugą wykopałem przy ruinach starego domu - pewnie była używana przez domowników.

pzdr

bjar_1
Napisano
dzięki m95 zaq ten artykuł.wspaniałe są wiadomości też o polskich manierkach w tym linku.
jeśli poniżej 20 zł, to sobie ją zachowam do kolekcji.
ps.w końcu to moja pierwsza manierka, cieszyłem się jak dziecko jak ją wyciągłem :)
pzdr.ZnaChoR
Napisano

znalazłem podobną manierke jak ta na zdjęciu(kiedyś z allegro zdjęcie wziołem) sygnowana: E.W. AUSTRIA 1915
mam pytanie o:
-kto nosił takie manierki na I wojnie światowej??
-jak pozbyć się narośli z rdzy tak aby emalia i sygnowania nie odeszły, boje się że elektroliza zniszczy mi manierke??
-co oznaczają te sygnowania: E.W. AUSTRIA 1915 ??
-ponieważ zbieram na aparat cyfrowy na moje codzienne wycieczki, to chciałbym się dowiedzieć ile ona może być warta(w jakich cenach wachają się takie manierki)??

Napisano
Kto nosił:
Austriacy (i zapewne inni z Austro-Węgier, choć bodajże Węgrzy mieli inne - alu.)
Polskie Legiony
Polacy w latach 20-stych - Wojna Polsko-Ros.
Ceny zobacz na allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie