Skocz do zawartości
  • 0

Topór

Maciej G

Pytanie

Napisano

Wczoraj wygrzebałem coś takiego !
Leżał ok. 25 cm pod ziemią . Co do terenu na którym to było , na rzaie nie chciał bym Wam nic sugerować. Powiem tylko , że na przestrzeni ostatnich 300 lat trochę się tam działo , a i wcześniej też.
Czy kształt sugruje ew. wiek znaleziska ? Proszę o pomoc.
Pozdrwiam .

Maciej G

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj wygrzebałem coś takiego !
Leżał ok. 25 cm pod ziemią . Co do terenu na którym to było , na rzaie nie chciał bym Wam nic sugerować. Powiem tylko , że na przestrzeni ostatnich 300 lat trochę się tam działo , a i wcześniej też.
Czy kształt sugruje ew. wiek znaleziska ? Proszę o pomoc.
Pozdrwiam .

Maciej G

Napisano
Identyczny topór znalazłem w Niemieckim okopie.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.Mam identyczny toporek ,znalazłem na ruskich pozycjach 1914 wraz z częściami latarni.Wie ktoś co to jest ?.Kiedys podobny był na allegro.Postaram się znaleźć fotkę.Pzdr
Napisano
Ten topór jest chyba dość popularny ja również mam takiego,identyczny jak na zdjeciu.Znależiony został na złomie.Pozdrawiam.
Napisano
Charakterystyczne wykrzywienie świadczy że jest to najprawdopodobniej topór ciesielski (wykrzywienie miało ułatwiać obrobkę i wygładzanie belek a nawet gotowych scian drewnianych)
Napisano
Macie więc(razem)wspaniałą kolekcję toporów ciesielskich.Spotkałem ich kilka,jednak po rozmowach ze starszymi ludźmi sprawa przestała być zagadką.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie