Skocz do zawartości
  • 0

bagnet chiński mauzer

kopijnik

Pytanie

Napisano
witam
zdobyłem przypadkowo w/w przedmiot
wiem, że produkowany był w Niemczech na zamówienie armii chińskiej ok 1905 r.
model występuje sporadycznie na naszym terenie
jestem ciekawy czy spotkaliście się z takim przedmiotem.
(obustronne ostrze)
Intryguje mnie również sposób w jaki ten nieregulaminowy (dla armii europejskich) bagnet mógł trafić do użytku.
Czekam na informacje.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy ten post jest na identyfikacji? Wpisałem wojna" i ukazało mi się 76 wyników, żaden nie miał takiego tytułu, chyba, że mi na oczy padło.
Pozdrawiam
Napisano

sorki nie sprecyzowałem post jest na głównym pt. I wojna ale zaraz postaram się poprawić :)
otóż bagnety chińskie" wraz z kb wz 1907 faktycznie zostały przejete przez niemców po wybuchu wojny i skierowane na front stanowiły uzbrojenie nieetatowe niektórych oddz min. 10 dywizji obrony krajowej 8 armii
pozdrawiam

Napisano
a i zapomniałem dodać: bagnet ma pierścień jelca, skośnie sciętą głowicę i typowe mocowanie mauzerowskie z wcieciem na wycior, dł cał 425 mm, dl głowni 280 mm, szer w najszerszym miejscu 25 mm dławik pochwy w kształcie regularnego czworokąta
Napisano
witam
zdobyłem przypadkowo w/w przedmiot
wiem, że produkowany był w Niemczech na zamówienie armii chińskiej ok 1905 r.
model występuje sporadycznie na naszym terenie
jestem ciekawy czy spotkaliście się z takim przedmiotem.
(obustronne ostrze)
Intryguje mnie również sposób w jaki ten nieregulaminowy (dla armii europejskich) bagnet mógł trafić do użytku.
Czekam na informacje.
Napisano
Wrzuć może skana. Mam jakiś taki, tylko nie wiem, czy to to samo. Czy ma skośną głowicę, pierścień daleko od ostrza, zatrzask jak w mauserze, tylko bez wycięcia na wycior, nakrętki jak w jugolu?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie