Abaton Napisano 18 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Moze komuś uda się zidentyfikowac od czego to pochodzi? Ja wogóle nie znam sie na militariach wiec mam nadzieje ze ktoś pomoże w identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 To jest chyba mechanizm spustowy od dubeltówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 witam,teudno powiedzieć od czego konkretnie, ale wg mnie na 99%coś myśliwskiego.pzdrJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Piła Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Możliwe, że od broni myśliwskiej. Ale wydaje się starszego typu może coś z początków XX w lub jeszcze starsza. Podeślij więcej skanów z różnych stron jeśli możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Na 100% od broni mysliwskiej.Stawiam na koniec XIX a początek XX w.Niestety z tego kawałku trudno będzie ustalić od jakiej konkretnie ale może specjalisci cos wymyslą:)) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaton Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2004 Sugerowano mi ze to od strzelby typu Winchester? Co myślice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 WITAM !!!Jest to baskila od jedno strzałowego sztucera tzw. górskiego ale nie wiem z jakiego okresu pewnie ok. 1890r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterrr Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Jest to baskila z zamknięciem typu Roux" (Belgia). Ten popularny w Europie Zachodniej typ ryglowania broni stosowany był przede wszystkim w łamanych sztucerach małych i słabych kalibrów. Klucz (dźwignia)znajdujący się pod kabłąkiem spustowym odchylało się w dół, broń łamała się, można było ją nabić. Jednym z najbardziej znanych sztucerów tego typu był model Tell firmy Sauer. Ta baskila może pochodzić równie dobrze z lat 90 XIX jak i 30 XX w. Dla przykładu wymieniam kalibry jakie stosowane były w sztucerze model Tell: 22LR, 5,6x35R, 6,5x52R, 6,5x58R, 8,15x46R Normal,9,3x57R. Zamknięcie było słabe (jeden rygielek), można było stosować tylko amunicję o niskim ciśnieniu. Egzemplarz na foto posiada tzw. automatyczny bezpiecznik - naciśnięcie dźwigni w dół powoduje przesunięcie bezpiecznika do tyłu, w pozycję sicher". Broń tego typu w międzywojniu w Niemczech kosztowała ok 115RM. Tzw. sztucer górski", o którym wspomina jeden z kolegów jest to broń dwulufowa, gwintowana, najczęściej w układzie bok. Górna lufa jest dużego i mocnego kalibru np. 8x57JR, zaś dolna małego kalibru o zapłonie centralnym i dużej prędkości początkowej kuli, np. 5,6x50R Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Abaton
Moze komuś uda się zidentyfikowac od czego to pochodzi? Ja wogóle nie znam sie na militariach wiec mam nadzieje ze ktoś pomoże w identyfikacji.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.