Gambit Napisano 18 Wrzesień 2002 Autor Napisano 18 Wrzesień 2002 Znalazłem pocisk kal. 12,7 mm. Znalazłem go w lesie na drodze, w rejonie Szczecina. Pytanie: z jakiego typu broni może on pochodzić? Moja teoria: wystrzelony z WKM M2 przekazanego Rosjanom przez Amerykanów.Może istniały rosyjskie lub niemieckie karabiny o takim kalibrze?Pozdrawiam i dzięki za pomoc.Gambit.
Gambit Napisano 18 Wrzesień 2002 Autor Napisano 18 Wrzesień 2002 Ewentualnie kal. 13 mm. bo jest trochę podrdzewiały i nie mogę dokładnie go zmierzyć.
mosin Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 12,7 mm wz.1938 DSzK : wielokalibrowy karabin maszynowy.[Torecki Stanisław: 1000 słów o broni i balistyce. Warszawa 1982 s.70:]DSzK - wielokalibrowy karabin maszynowy kalibru 12,7 mm, konstrukcji radzieckiej (W. Diegtiariow i G. Szpagin) wprowadzony do uzbrojenia Armii Radzieckiej przed II wojną światową jako wz.1938, używane również przez Wojsko Polskie. Przeznaczony jest do zwalczania celów lekko opancerzonych (naziemnych i powietrznych). Może być montowany na podstawie (kołowej) w pozycji naziemnej lub przeciwlotniczej, na czołgach i pojazdach opancerzonych. Działa na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych przez boczny otwór w ściance lufy. Zasilanie taśmowe (za pomocą donośnika bębnowego). Ryglowanie za pomocą dwu symetrycznych rygli rozchylnych. W wyniku modernizacji dokonanej po wojnie zmieniono między innymi donośnik z bębnowego na dźwigniowo-przesuwakowy. Zmodernizowana wersja znana jest pod nazwą wz. 1938/46. Masa karabinu bez podstawy 33,4 kg, masa podstawy 102 kg, prędkość początkowa pocisku 860 m/s, szybkostrzelność teoretyczna około 550 strzałów/min.[Encyklopedia II wojny światowej. Warszawa 1975:]Twoja teoria jest więc pewnie (rozczarowuje, nie?) błędna. Polecam stronę http://www.jsp.alpha.pl/bron2ws/index.php
Gambit Napisano 18 Wrzesień 2002 Autor Napisano 18 Wrzesień 2002 Dzięki.Nie chodziło mi o potwierdzenie mojej teorii ;), ale o dojście do tego, skąd ten pocisk. Znaczy się z czego został wystrzelony.Dzięki serdeczne za pomoc.
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Tak na oko bardzo trudno rozróżnić 12,7 ZSRR od USA. Może to też być 13,2 mm Hotchkins z Francji (zapewne trafiły do jednostek tyłowych niemieckich), czy angielski 12,7mm Vickers. Małe szanse, aby dowiedzieć się kto i z czego go wystrzelił. Produkcji USA jak najbardziej może być - z bombowców amerykańskich, które bywały w tamtej okolicy. Rosjanie zostawili też część oryginalnego uzbrojenia na samolotach z Lend-lease. Możliwości jest naprawdę wiele, ale cóż ....powodzenia....Niemieckie 13mm, miały specjalistycznie pociski wybuchowe itp. (z zapalnikami). Nie wiem, czy mieli też pełne????
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Pociski z działka MG-151 kal.13 mm,które znajdowałem były w płaszczuze stopów miedzi i nawet po kilkudziesięciu latach w ziemi pokryte były tylko patyną.Miały charakterystyczne dwa ryflowane rowki.Pozdrawiam
Gambit Napisano 19 Wrzesień 2002 Autor Napisano 19 Wrzesień 2002 Właśnie się tak mu przyglądam i rzeczywiście - 1/3 pocisku patrząc od jego czubka jest praktycznie nie pokryta rdzą tylko zielonym nalotem. Natomiast pozostała część ma dosyć grubą narośl rdzy... Może to być spowodowane tym, że góra jest z innego, a dół z innego stopu?G / ZGR
Piotr J. Bochyński Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Identyfikacja wystrzelonego pocisku jest wyższą szkołą jazdy, zwłaszcza gdy w podobnym kalibrze jest kilka rodzajów amunicji. Jednak gdy się trochę pokombinuje to można z dużym prawdopodobieństwem trafić. Metody działań w tym przypadku są różne ale najogólniej należy zwrócić uwagę na:1. Podstawowe wymiary pocisku - średnica - długość - ogólny wygląd, niektóre pociski mają charaktrystyczne cechy - masa2. Można się pokusić na ustalenie z jakiej broni był wystrzelony - liczba bruzd na pocisku - szerokość gwintu - jego skręt (bardzo trudne), można ustalić skok gwintu lufyGdy się zbierze te wszystkie dane do kupy, to drogą eliminacji można wykluczać przypadki ewidentnie nie pasujące do naszej teorii, no chyba że się staramy bardzo ją naciągnąć.Na twoim przykładzie spróbuje pobieżnie to przedstawić.Kaliber około 12,7 mm, możemy rozważać co następuje: 12,7x81SR, 12,7x99, 12,7x108, 13,2x99, 13x64BPocisk z płaszczem posiadają wszystkie z wyjątkiem 13x64B który na pierścień wiodący. Zakres się zawęrza.12,7x81SR jest włoską amunicją, czy byli tam Włosi, załóżmy że nie. Opada kolejna możliwość. Do samo może się tyczyć 13,2x99, ale załóżmy że były tam Hotchkissy. Zostały nam trzy. Teraz wystarczy znaleźć odnotacje dotyczące długości pocisku jego masy w zależności od typu i z dużym prawdopodobieństwem się trafi.
mosin Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 można też popatrzeć na napisy. ogólnie dwie liczby po przeciwnych stronach mieli zwyczaj umieszczać Ruscy, a Niemcy to zwykle dwie, lub trzy, trzyliterowy kod producenta, kod materiałowy, itp. na amerykańskich łuskach się nie znam
Gambit Napisano 20 Wrzesień 2002 Autor Napisano 20 Wrzesień 2002 Ale to jest sam pocisk w sensie czubek...G.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.