Skocz do zawartości

Niemieccy spadochroniarze

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
HELLO!

Mooże mnie ktoś oświeci czy niemieccy spadochronarze walczyli na terenie Polski w 44 albo 45 i czy są po nich jakieś ślady w ziemii. Interesuje mnie gdzie walczyły i ewentualnie gdzie stacjonowały takie jednostki. Dziekuje z góry za pomoc.
Nie mogę dziękować za pomoc z dołu, bo pytanie jest o spadochroniarzy ;-) POZDRO
Napisano
Napewno walczyli w 1944 w momencie stabilizacji rosyjskich przyczolkow na Wisle. Mieszkam w Kielcach w 2000 roku bralem udzial w ekshumacjach zolnierzy niemieckich na terenie woj. Swietokrzyskiego. W miejscowosci Wasniow w czasie ekshumacji grobow za murem koscielnym trafilismy 2 szkielety w helmach spadochronowych niestety (moja wina) nie zainteresowalem sie trescia na niesmiertelnikach wiec nie wiem z jakiej byli jednostki. Z tego co wiem w 44 roku bronili pasma Jeleniowskiego, szwendali sie tez kolo Wisly za Ozarowem tam podczas ekshumacji wyszly 4 helmy, i 2 noze bezwladnosciowe. W czasie wykopkow na w/w pasmie Jeleniowskim trafilem noz bezwladnosciowy z nierdzewki (bladny tylko drewno na okladkach zbutfialo). A z tego co wiem to jeszcze w zeszlym tygodniu z tamtych okolic kumpel przywiozl zajebisty helm spadochroniarza w ktorym jakis dziadek trzymal srubki. Fotki helmow z Wsniowa wysylam Ci na priva. Aha i z tego co mowili koledzy z ekipy ekshumacyjnej to wyjeli 9 spadochroniarzy w Leckiej Woli (gdzies w Lodzkim).
Napisano
Witam.
była też akcja dywersyjna na zamojszczyżnie, robił o tym program Wołoszański. ja miałem hełm spadochroniarza znaleziony w tamtym miejscu, jest jeszcze jeden cały, ale dziadek nie chce sprzedać
Napisano
Podczas exhum. przy Nowym Mieście Lubawskim wyszedł jeden gość w hełmie spadochroniarskim.W Toruniu jeden taki hełm wyszedł w latach 70-tych na osiedlu Stawki.W Helu-Borze jeden nóż spadochronowy (Kapp-Messer czy jak on tam się zwał).Ładny,Solingena,bez okładek.Na pewno tłukli się spadochroniarze SS na przedmościu Schwedt niedaleko kostrzynia o ile się nie mylę (500 Batl.Spad.SS?)
Napisano

Niemieckie wojska spadochronowe walczyły także w 1945 roku w obronie twierdzy Szczecin. Była to m.in. 9 FJD, która nie była przeszkolona w skokach spadochronowych jednak była to jednostka Luftwaffe i jako taka była nazwana Dywizją Spadochronową. Uzbrojenie i wyposażenie miała charakterystyczne dla jednostek spadochronowych jednak w roku 1945 była to już mieszanka sprzętu spadochroniarzy i jednostek lądowych.

W 1944 powstanie warszawskie tłumiła Dywizja Pancerno-Spadochronowa Hermann Goering".
Napisano
Spotkałem się z niemieckim chełmem spadochronowym wydobytym z pobojowiska bitwy pod Kockiem, obecnie w zbiorach kolekcjonera z okolic Dęblina . Podobno w czasie Kampani wrzesniowej niemiecy spadochroniarze walczyli w rejonie działan Grupy Operacyjnej Polesie.
Napisano
masz racje w 1939 wlasnie w polsce zginal pierwszy niem. spad. ich zadanie polegalo na ochronie sztabu ktorejs z armii w rej bzury.odsylam do ksiazki niem.woj.spad. wspomnianej wczesniej

Qbek korzystajacy z loginu Gambita ;)
Napisano
W okolicach Dukli(Dolina Smierci)znalazlem helm Niemieckiego spadochroniarza.W srodku jest zachowany idealnie.Pozdrawiam.
Napisano
Witam!!!

Jesli chodzi o udzial Fallshmirkow w 39 to troche jest na stronce http://www.whatfor.prv.pl/
Jesli chodzi o 44 zgadzam sie z Glassmine. Bylem kiedys u pewnego goscia nad wisla ktory ma kilka fajnych fantow i mial helm jednostek spadochronowych przywieziony od dziadka z okolic. Twierdzil ze to helm czolgowy( :) ) i niechcacy wyciagnalem go z bledu i nie chcial go opchnac:(

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Kilku na pewno brało udział w walkach o moje miasto ,mam tu na myśli Gorzów Wlkp.(Landsberg a/W.).Świadczy o tym min. hełm spadachroniarza znaleziony w rzeczce Kłodawka , a także z tego co słyszałem ok. kilkunastu odznaczeń takich gości(napewno 6 , gdyż tyle wyciągneli moi kumple na moich oczach.

pozdrawiam pol
Napisano
A ja mam oprawkę od takiego noża bezwładnościowego. Niestety, reszta się nie zachowała. Cóż, niedaleko były lotniska.
Napisano
Niedawno na Mierzei Wiślanej został wykopany cały ieoskubany" spadochroniarz, co potwierdzało by hipotezę, że walczyli oni również tam. Na marginesie powiem, że jego oporządzenie poszło za śmieszne pieniądze - 6000 zł.
Napisano
czytałem kilka książek w 1945 wojska spadochronowe nie były już typowymi formacjami tego typu , wiele jednostek nie miało pełnego przeszkolenia . Potwierdzam info Krzyśka o walkach spadochroniarzy w Twierdzy Wrocław. Wiem też że w oddziałach Schronera były oddziały spadochroniarzy walczyli w okolicach Jeleniaj Góry i Lubania , mieli być również podesłani Sachsenheimerowi w Brzegu Dolnym , ale chyba nie doszło do tego
Napisano
Skad taki wysyp" spadochroniarzy !? , ozdrowiency, urlopowicze,..
Wiadomo ze w miarę zwarte jednostki walczyły w Szczecinie , Wrocławiu. Feldżandarmeria wyłapywała w tym okresie maruderów, zołnierzy bez jednostki i bez litosci ich rozstrzeliwała..moze to slady ich działalnosci. W dywizji Herman Goering uzywano ( sporadycznie ) hełmów spadachronowych jak i SS-owskich panterek. Czy może ktos dysponuje info. na temat uzywania hełmów spadachronowych przez zołnierzy II korpusu jak i powstanców warszawskich !?
Napisano
kupilem kiedys ksiazke zieleni diablowie nemecke parasutisticke jednotky 1939-1945" swietna ale po czesku tam wymieniaja Radom Wola Gulowska Deblin. jest tam pare fajnych zdjec....
Napisano
co pisze o radomiu? niestety nie jestem biegly w czeskim wiec najlepiej bylo bu gdybym dostarczyl ci ten tekst jedyne co moge zaoferowac to ksero wyslane faxem! jesli cie to satysfakcjonuje to prosze o numer faxu
Napisano
Nie pamietam skąd pochodzi ta informacja ale gdzies czytalem, ze jakas niemiecka jednostka spadochronowe brała udział w obronie Grudziądza 9II - 6III 1945 dowodzonej przez gen. Fricke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie