Skocz do zawartości

identyfikacja łusek

Gość Wiedźmin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej

Temat o łuskach przewijał się tu już tyle razy że pewnie macie go dość. Jednak poprosze osoby wiedzące o zidentyfikowanie łusek jakie są w moim posiadaniu, skana posłąłem już bocianowi, wiec lada chwila powinien się tu pojawić, a poniżej umieszczam opis tych łusek mierzyłem je linijka bo mi suwmiarka gdzieś wsiąkła wiec mogą być pewne rozbierzności.

Nr.1
Wysokość: ok. 15 cm
Średnica podstawy: ok. 3,3 cm
Kaliber: ok. 2,3 cm
Bicia na spodzie: 548 a po przeciwnej stronie spłonki 44
Znaleziona: Mirzeja Wiślana

Nr.2
Wysokość: ok. 11,2 cm
Średnica podstawy: ok. 3,1 cm
Kaliber: ok. 1,5 cm
Pocisk wystaje na: ok. 4,4 cm
Bicia na spodzie: 3 a po przeciwnej stronie spłonki 44
Znaleziona: Nie wiem gdzie, dostałem ją.

Nr.3
Wysokość: ok. 10,2 cm
Średnica podstawy: ok. 2 cm
Kaliber: ok. 1,5 cm (troche spłaszczony wylot więc kaliber może być sporo inny)
Bicia na spodzie: 18(jeszcze jeden znak ale nie mogę odczytać) a po przeciwnej stronie spłonki 42 po lewej stronie od spłonki gwiazdka rosyjska
Znaleziona: Dostałem.

Nr.4
Wysokość: ok. 5,2 cm
Średnica podstawy: ok. 1 cm
Kaliber: ok. 0,7 cm
Bicia na spodzie: 15 a po przeciwnej stronie spłonki coś jakby rosyjske P
Znaleziona: Mierzeje Wiślana.
Łuska zwęża się od spłonki ku szyjce

Nr.5
Wysokość: ok. 5 cm
Bicia na spodzie: po 4 stronach spłonki, kolejno w prawo są to: LM (chyba), 35, c, 3
Znaleziona: Mierzeje Wiślana.
Łuska znacznie zwęża się od spłonki ku szyjce

Nr.6
Wysokość: ok. 3,7 cm
Średnica podstawy: ok. 1,1 cm
Bicia na spodzie: 21 a po przeciwnej stronie spłonki 73

Znaleziona: Nie wiem, dostałem ją, pewnie ktoś z wojska przywiózł łuske od kałącha J

Nr.7
Wysokość: ok. 2,9 cm
Bicia na spodzie: 43 a po przeciwnej stronie spłonki coś ale nie mogę odczytać
Znaleziona: Mierzeja Wiślana (chyba, mogę się mylić)

Nr.8
Wysokość: ok. 1,8 cm
Kaliber: ok. 0,9 cm
Bicia na spodzie: po 4 stronach spłonki, kolejno w prawo są to: 41, aux, * (taki znaczek jest wybity), 4
Znaleziona: Mierzeja Wiślana

Pozdrawiam
Wiedźmin

Napisano
co do lusek to moge ci powiedziec ze cyfry na spodzie luski to seria wyprodukowanej partii amunicji a druga cyfra to rok produkcji moze ci to pomoc okreslic wiek nabojow i lusek

Napisano
8 - łuska od jakiegoś niemieckiego pistoletu 9 mm wyprodukowana w 41 roku w Polte Maschinen und Patronenfabrik, Werk Magdeburg (1941)
Napisano
jako że Bocian lekko przysnoł z tą fotką łusek (mam nadzije zę nie odleciał na zieme) to można ją obejżeć pod adresem
http://cervinus.wz.cz/fotki/luski.jpg
Troszke sie niestety ładuje bo ma ponad 300 kilo.
Co do tej łuski nr.8 to rzeczywiście może być od pistoletu, jakos tak mi świta że znalazłem podobne naboje w rozpadającym się magazynku, ale że naboje zostały w lesie to porónania niemam.
CO do łusek nr. 1 i 2 to pewnie są od karabinów/działek lotniczych bo nie wyobrażam sobie żeby ktoś strzelając z takiego kalibru nie miał połamanego obojczyka.
Napisano
No więc tak:
1-23mm radzieckie działko lotnicze(SzWaK?)
2-14,5mm radziecki PTRS (rusznica ppanc)
3-12,7mm ruski wielkokalibrowiec DSzK lub jego odmiana czołgowa lub lotnicza
4-ruski mosin 7,62mm
5-francuski Lebel 8mm karabinowy
6-AKM 7,62mm (nabój pośredni wz.43)
7-7,62 radziecki do pistoletu TT
8-9mm Para niemiecki do pistoletu P08 Parabellum kod producenta aux" taki jak podał Mosin w poście na górze
Napisano
nr 1 - popularna iłówka"- czyli od działka konstrukcji Wołkowa i Jarcewa (WJ)kal.23 mm, montowany na radzieckim samolocie szturmowym IŁ-2. O samolocie więcej w http://republika.pl/yoyo251/
Napisano
Dzięki wielkie :-)
A skąd francuskie łuski wzieły się na mierzeji ?
Napisano
Na Mierzei były różnego typu jednostki w tym zapasowe, wartownicze, policyjne i przeróżna zbieranina. Mieli oni na uzbrojeniu co tylko się dało powyciągać z magazynów całej Europy. Dlatego też można tam trafić łuski z broni długiej: Francja - 8mm Lebel, 7,5mm MAS, Anglia - LeeEnefild 7,7, Włochy - Manlicher-Carcano 6,5 oraz 7,35, Austria - Manlicher 8mm, Rumunia lub Holandia - Manlicher 6,5mm. Plus oczywiście Niemcy i ZSRR.
Napisano
Nr. 1 to moim zdaniem naboj z działka WJA montowanego na samolotach typu IŁ-2(też mam taką).
Napisano
Witam
Zgarzam się z Mietkiem ( może to ten sam, którego znam - spod Kwidzyna???), pod Krynicą znalazłem polskie łuski, część jeszcze w pozostałości taśmy od MG.
Wiedzmin - w której części Mierzeji je znalazłeś???
Napisano
To co mam z mirzei zostalo znalezione na zachód od K.Morskiej w odległości hmmm ok 2 może 3 km. od miasta.
Napisano
Nr.4 może to być Lebel. Tylko że one miały kaliber 8mm.
Napisano
Sumując poprzednie wypowiedzi:
1- 23mm x 151B wprowadzony do uzbrojenia w 1941 wraz działkiem lotniczym WJ (?) konstrukcji Wołkowa i Jarcewa używanym na samolotach szturmowych Ił-2.
2- 14,5mm x 114 stosowany do rusznic ppanc. PTRD i PTRS oraz wkm-ie konstrukcji Władimirowa
3- 12,7mm x108 stosowany w w wkm-ie DSzK oraz UB
4- 7,62mm x 54R Mosin prudukcja pierwszowojenna 15"=1915 produkcji chyba arsenału w Petersburgu
5- 8mm x 50R Lebel
6- 7,62mm 39 wz.43 produkcji polskiej
7- 7,62mm x 25 wz.30 do pistoletu TT, pm-ów PPSz i PPS
8- 9mm x 19 Parabellum
  • 1 year later...
Napisano
Przesiedziałem ostatnio 7 dni w Dębkach.Trafiłem tam pozostałości po bunkrze.Prawdopodobnie pozostałości po gromkim wybuchu pozostała tylko podmórówka" Wykopałem w pobliżu 60 łusek podobnych" do mosinowskich.Prośba o identyfikację.Godzina 12.00 - 17,godzina 6.00 - 39.
Na godzinie 9.00 i 3.00 nie ma nic.Sorry przejrzałem wcześniejsze posty ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.Po za tym korzystam z TPSA i modemu a to jest kosztowne.Gdyby ktoś był zainteresowany posiadam zdjęcia tego bunkra.Prześlę na maila po skanowaniu.Pzdr
Napisano
Mi to wygląda nie na podobne do mosinowskich, ale włąsnie mosinowskie. Te oznaczenia trafiają się często właśnie na mosinach, no i są wypukłe nie zaś wklęsłe, jak większość pozostałych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie