wiciu_r Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Byłem jesienią u kolegi kolekcjonera na południu Francji. Jest zwykłym pracownikiem na winnicy więc kokosów nie robi ale co roku dokupuje trochę do swojej kolekcji. Ode mnie dostał nasz stary polski hełm, spoczął on na skrzynce amunicyjnej na stryszku obok wycelowanego w miejscowy most angielskiego brena. W zeszłym roku kolekcja wzrosła o pokazane na tych trzech fotkach fanty. Towar oczywiście nie do użytku poprzez zamknięcie amunicji w specjalnej szafce. Gość ma oczywiście pozwolenie. Ciekawe kiedy my będziemy w Unii.Ja czekam, na razie mam niezdekowane pudełko na przybory do mausera ale dla pewności chyba je zaspawam.Pozdrawiam
mietek Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Niestety takie to u nas prawo, dlatego kto może niech się wyprowadza.Swego czasu byłem w Nowej Zelandii.Do klubu strzeleckiego chodziłem co tydzień, 3 godziny strzelania. Co któryś weekend zas strzelanie plenerowe, lub polowanie.Tam mój znajomy miał:- magazynowy LeeEnefield- 2 sztucery z optyką - jego i żony, każdy dopasowany do upodobań- 0.22 jakies chińskie- 22LR z tłumikiem i celownikiem laserowym, lufa rozkręcana - to do polowań na koty w ogrodzie- sztucer 22-50 z optyką i dwójnogiem- dubeltówka bajkał- stary poczciwy polski mosin z oznaczeniami MO" na kolbieAmunicję często sam elaborował.Z samochodów to 2 Landrovery + czterokołowiec w domku.Też człowiek z klasy średniej, ot może sobie mieć legalnie ,stać go i już.....W każdym razie w Nowej Zelandii to Arisaka, Mosin, LeeEnefield, mauzerek - wszystko poniżej 1000 zł.Szkoda gadać....
Frozzer Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 o taaaaaaka moze ktos sie orientuje jakto teraz jest, jestesmy w unii, niby powinny obowiazywac nas takie same prawa jak innych czlonkow, wiec jak kupie sobie deko w niemczech, ze znakami BKA, to czy bede mogl to legalnie posiadac w polsce?w niemczech na to nie potrzeba zezwolenia, kupuje to legalnie, ale czy do polski bede mogl wwiesc?czy sprawa bedzie wygladac tak samo jak np. z marichuana w holandii, ze tam wolno, a u nas nie
michalczewski Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Podobnie jak z marycha. NIE bedziesz mogl tek legalnie posiadac. Na terenie UE w roznych krajach sprawa z bronia wyglada inaczej. Kazdy kraj zdecydowal sam za siebie.
piter476 Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Witam! Niestety nasi urzędnicy są jeszcze w epoce wczesnego Bieruta". Broń jest u Nas artykułem reglamentowanym. Nie masz koneksji to nie masz broni. Pozdrawiam - Piotr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.