Skocz do zawartości
  • 0

Co to za buty?

Gutek

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam to chyba wszystko wyjaśni a jak się nie znasz galicya to sie lepiej nie odzywaj z taką ksywą a o tym nic nie wiedzieć mam sporo zdjęć polaków francuzów i anglików w takich damskich butkach haha

Napisano
Albo rozmawiamy o konkretach albo prezentujemy wesołą twórczość".
Według mnie jest jak w mojej odpowiedzi.
Nie spieram sie.Jeśli masz wiedze leprza odemnie - to tylko uszanowac.
Moje pytanie.Powtarzam.Jakiej wys. są obcasy?
Napisano
Na butach doszukałem się takich oto oznaczeń RAINIER 8 1/2 69 3814 Jeśli komuś coś to mówi to prosze o odpowiedź
Pozdrawiam Gutek
Napisano
chyba jednak wojskowe , ale powiedz gdzie takie buciki wyczesales, toc to kupe lat a stan powiedzial bym lepszy jak moje zeszloroczne trampki made in china?
Napisano
Slyszalem iz wysokie obcacy stosowano w butach do jazdy konnej,cos mialo to wspolnego z wypadaniem nogi z strzemiona.Obecie podobne buty,ale chyba nie az z tak wielkim obcasem szyte sa dla Kanadyjskiej policji konnej,jest to jeden z 2 stosowanych wzorow w tej formacji.
Napisano

Witam Panów

Wiem że to sprawa już bardzo odległa i zapomniana pewnie, ale chciałbym podzielić się moją wiedzą na temat tych butów jeśli ktoś to odczyta.

Po pierwsze to nie są buty wojskowe tylko cywilne, robione do dziś od 1918 roku (pierwszy model Timber dla drwali z podeszwą z kolcami) przez tę samą firmę i nie dziwie się, że zostały adoptowane bo są bardzo dobrymi butami przede wszystkim roboczymi.

Buty są produkowane przez firmę WESCO BOOTS zależy od rodzaju jakie kto sobie zbuduje
ponieważ buty te można albo zbudować na zamówienie albo kupić standardowe.

W USA i w Japonii są wysoko cenione, używki na Ebay schodzą od 100 do 300$. Nowe w zależności od opcji sięgają 500$. Cena wysoka, ale z drugiej strony jakość wykonania, materiał, to wysokiej jakości skóra Full Grain leather o grubości 3,2 mm (7Oz), z przyszywana w pełni wymienialną podeszwą Vibram (wiele opcji). Wielu użytkowników wymienia ją nie 1 raz a nawet 10 razy ( średnio raz na 1-2 lata w zależności od użytkowania), są użytkownicy którzy je noszą nawet 15 lat i sprzedają potem za 200$. Firma oferuje pełna odbudowe tych butów, wymiana całej poszwy (oraz insule, midsole) wymiana całego dołu buta bez cholewek tylko one zostają i to w cenie około 40% wartości nowych butów.
WESCO produkowała w czasie wojny te buty dla potrzeb wojska, teraz nowe technologie i tkaniny wyparły klasyki (W USA nazywają je Cadilakami, lub butami no limits).

Rozpoznałem je z dwóch powodów dziurek na rzemień i haczyków oraz „wysokiego obcasa”.
I zapewniam, że nie są to damskie buty, co zresztą mnie bardzo rozbawiło.

Te wydaje mi się, że to typ Jobmaster 16sto calowe ich pierwowzór Highliner produkowany jest wg tego samego projektu i na tych samych maszynach od…1938 roku.
W chwili obecnej właścicielem Wesco jest wnuczka założyciela.

A „wysoki obcas” potrzebny jest do oparcia się na szpilach wykorzystywanych przez drwali do wchodzenia na drzewa.

Poniżej trochę zdjęć

Napisano

oto zdjątko z literatury polski mundur wojskowy z.Żygulski H.Wielecki opis:brązowe buty sznurowane tzw.kanadyjki a na zdjęciu mundur szwoleżera(oficera)armii polskiej we francji lata 1918-1919 plus oczywiście ostrogi kolega dobrze myślał że w kanadyjskiej konnej do dzisiaj w użyciu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie