Skocz do zawartości
  • 0

CO to za klamra i w jakim jezyku

Czuwaj

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Erwin, mam podobne zdanie co Ty. Zapytałem czy klamrę znaleziono w okolicach Dziwnowa bo pod koniec lat 40-tych był tam szpital partyzantów Markosa. No ale skoro znalezisko pochodzi z południa Polski ?? Może zgubił" go jeden z licznej grupy Greków przybyłych po zdławieniu powstania do naszego kraju ?

Dziekuje za wypowiedzi, rzeczywiscie napis jest chyba na 100% grecki. Ja gwarantuje, ze klamra zostala znaleziona w takim miejscu i na takiej głębokości, że wykluczam okres powojenny - wyłącznie pochidzi z II wojny światowej. Liczę na dodatkowe informacje, może tłumaczenie? Czekam na fachową pomoc.

Ja pozwole sobie dac 99% prawdopodobienstwa na pochodzenie moze i wojenne, ale zagubienie juz powojenne.W calej poludniowej Polsce osiedlano czerwonych uchodzcow z Grecji (glownie zreszta Macedonczykow).Najwiecej ich znalazlo sie w Sudetach i Bieszczadach, gdzie duze ich skupiska istnialy jeszcze w latach osiemdziesiatych (np.w Dzierzoniowie).
Tekstu z klamry juz dzis nie przetlumacze, a znajomych Grekow bede widzial najwczesniej w przyszly piatek.Tak, czy owak - zadkiego fanta jak na Polske trafiles:)
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie