Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Dostałem ostatnio zdjęcia od żony dziadka i na jednym z nich pewien dżentelmen trzyma w rękach coś .. no właśnie co?
Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Dostałem ostatnio zdjęcia od żony dziadka i na jednym z nich pewien dżentelmen trzyma w rękach coś .. no właśnie co?
Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Sorry to nie to zdjęcie. Oto właściwe . Wojacy są na froncie wschodnim . Data i opis na drugiej stronie Pozdrowienia z Ostfrontu .... itd ... III.1943r."Wg. mnie na marzec to nie wygląda. Może wysłane w marcu , a zrobione latem 1942r.
Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 No i korzystając z okazji tematu niemieckich fantów , wczoraj wpadła mi ta manierka . Pytanie moje brzmi - czy te nity z krzyżykami były na wszystkich manierkach , czy po napisie na nakrętce można coś wywnioskować - AEM.A I pod spodem 40 ?Pozdrawiam .A-ha! Froz kiedy zrobisz ze mnie rogacza?
panzerule Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 czy to nie pojemnik na zapasowe lufy do MG?
Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Tak na pierwszym zdjęciu jest boleń , dobra warciana dwójeczka" . Pływa nadal w Warcie i mam nadzieję że ma się dobrze.A wracając do tematu to kumpel też stwierdził że to pojemnik na zapasowe lufy . Ale żeby się lufami tak chwalić ?
bjar_1 Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Na 100% jest to pojemnik na zapasowe lufy do MG.bjar_1
Frozzer Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 kazdy pokrowiec mial guziki wlasnie z gwiazdkami, malo tego, wykopalismy 1szowojenna torbe sanitariusza niemieckiego, i tez miala takie wlasnie guziki :))), co ciekawe wbrew konwencji genewskiej na dnie torby byl rewolwer bulldoggranatnik jak go zwiesz, jest podwojnym zasobnikiem na 2 lufy do mg34strasznie jestem ciety na to zdjecie, gdyz zbieram w sumie wszystko co jest zwiazane z mg34 :D
Maciej G Napisano 12 Czerwiec 2004 Autor Napisano 12 Czerwiec 2004 Mie mam Frozzer dla Ciebie najlepszej informacji! Znowu ;) W sumie mógłgym się zrewanżować za ew. rogi ! To zdjątko jest jednym z kliku ( w sumie jest ich kilkanaści- wszystkie z Ostfrontu)które posiadam i stanowi razem całość zbioru( jest jeszcze jedno z mg34 w pozycji przeciwlotniczej). Całość dla tego , że na tej serii zdjęć jest kuzyn dziadka mojej żony który służył w Wehrmachcie. Jest jeszcze jego nekrolog ( zginął pod Kijowem ) i notatka prasowa o nadaniu EK II klasy .Ale mogę Ci je zeskanować na profesjonalnym skanerze i przesłać pocztą e.
Frozzer Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 bylbym zobowiazany, najwyzej sobie wywolamzeskanuj cala serie :DDDD ;))frozzer@interia.pl
Anaba Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Tia! Toż to pojemnik na zapasową lufę do MG42! :)Ma trochę dziwny kształt, ale wygląda na to że soldatowi już się go zamknąć nie chciało :PSam mam taki w domuPzdr
Pytanie
Maciej G
Dostałem ostatnio zdjęcia od żony dziadka i na jednym z nich pewien dżentelmen trzyma w rękach coś .. no właśnie co?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.