Skocz do zawartości
  • 0

Niemczyzna - granatnik?

Maciej G

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry to nie to zdjęcie. Oto właściwe . Wojacy są na froncie wschodnim . Data i opis na drugiej stronie Pozdrowienia z Ostfrontu .... itd ... III.1943r."
Wg. mnie na marzec to nie wygląda. Może wysłane w marcu , a zrobione latem 1942r.

No i korzystając z okazji tematu niemieckich fantów , wczoraj wpadła mi ta manierka . Pytanie moje brzmi - czy te nity z krzyżykami były na wszystkich manierkach , czy po napisie na nakrętce można coś wywnioskować - AEM.A I pod spodem 40 ?
Pozdrawiam .
A-ha! Froz kiedy zrobisz ze mnie rogacza?

Tak na pierwszym zdjęciu jest boleń , dobra warciana dwójeczka" . Pływa nadal w Warcie i mam nadzieję że ma się dobrze.
A wracając do tematu to kumpel też stwierdził że to pojemnik na zapasowe lufy . Ale żeby się lufami tak chwalić ?

kazdy pokrowiec mial guziki wlasnie z gwiazdkami, malo tego, wykopalismy 1szowojenna torbe sanitariusza niemieckiego, i tez miala takie wlasnie guziki :))), co ciekawe wbrew konwencji genewskiej na dnie torby byl rewolwer bulldog

granatnik jak go zwiesz, jest podwojnym zasobnikiem na 2 lufy do mg34

strasznie jestem ciety na to zdjecie, gdyz zbieram w sumie wszystko co jest zwiazane z mg34 :D

Mie mam Frozzer dla Ciebie najlepszej informacji! Znowu ;) W sumie mógłgym się zrewanżować za ew. rogi !
To zdjątko jest jednym z kliku ( w sumie jest ich kilkanaści- wszystkie z Ostfrontu)które posiadam i stanowi razem całość zbioru( jest jeszcze jedno z mg34 w pozycji przeciwlotniczej). Całość dla tego , że na tej serii zdjęć jest kuzyn dziadka mojej żony który służył w Wehrmachcie. Jest jeszcze jego nekrolog ( zginął pod Kijowem ) i notatka prasowa o nadaniu EK II klasy .
Ale mogę Ci je zeskanować na profesjonalnym skanerze i przesłać pocztą e.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie