Skocz do zawartości

Chemia a monety...

shadee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Ciekawi mnie z jakimi kwasami , roztworami chemicznymi itp. ekperymentowaliście i z jakim skutkiem przy czyszczeniu monet. Mówie o monetkach mało wartościowych i powszechnie znajdywanych bo przecież nikt perełki" świadomie nie zniszczy :)))
pozdr. shadee

• 2 weeks later...
Z kwasów najczęściej stosowany jest cytrynowy i winowy.
Ze związków kompleksujących : winian amonowo-potasowy, wersenian sodowy, amoniak.
Można do monetek srebrnych stosować rozcieńczony kwas solny (2-3%) i następnie przecieranie sodą oczyszczoną. Jednak metoda ta wymaga DUŻEJ wprawy i początkującemu jej nie polecam.

• 1 month later...
Do srebrnych można użyć kwasu cytrynowego w rozcieńczeniu jakim jest gotowa przyprawa cytrynka w płynie". Moczyć trzeba a oko" od kilku minut nawet do kilkunastu godzin (b. rzadko). Można też stosować normalny amoniak (uwaga-jest żrący!) lub bezpieczniej tzw. amoniak do pieczenia ciastek czyli kwaśny węglan amonu, najlepiej na ciepło czy gorąco. Co do miedziaków to zawsze jest strach o patynę. Jeżeli tylko są brudne i mają bezwartościowy nalot to też można cytrynką, tylko krótko. Można stosować elektrolizę, ale ja najchętniej moczę je w oleju parafinowym -to składnik niektórych podpałek płynnych do grila - zawsze trzeba sprawdzić na opakowaniu, bo czasem jest to alkohol izopropylowy, z którym nie mam doświadczenia. Moczyć w oleju można dowolnie długo, co pewien czas wyjmować i myć w ciepłej wodzie, delikatnie namydlając w palcach. Zresztą woda z mydłem - od tego warto zacząć. Pozdro

Do srebrnych można użyć kwasu cytrynowego w rozcieńczeniu jakim jest gotowa przyprawa cytrynka w płynie". Moczyć trzeba a oko" od kilku minut nawet do kilkunastu godzin (b. rzadko). Można też stosować normalny amoniak (uwaga-jest żrący!) lub bezpieczniej tzw. amoniak do pieczenia ciastek czyli kwaśny węglan amonu, najlepiej na ciepło czy gorąco. Co do miedziaków to zawsze jest strach o patynę. Jeżeli tylko są brudne i mają bezwartościowy nalot to też można cytrynką, tylko krótko. Można stosować elektrolizę, ale ja najchętniej moczę je w oleju parafinowym -to składnik niektórych podpałek płynnych do grila - zawsze trzeba sprawdzić na opakowaniu, bo czasem jest to alkohol izopropylowy, z którym nie mam doświadczenia. Moczyć w oleju można dowolnie długo, co pewien czas wyjmować i myć w ciepłej wodzie, delikatnie namydlając w palcach. Zresztą woda z mydłem - od tego warto zacząć. Pozdro

• 2 weeks later...
Srebrne monety dobrze czyści się zwykłym octem, monetka ładnie się wyczyści, polecił mi kiedyś ten sposób pewien numizmatyk pracujący w antykwariacie. ale jeśli ktoś lubi patynke na monecie to niestety ale oprucz brudu rdzy itp. usówa też patyne.

Nie polecam stosowania tego na monety miedziane mosiężne itp bo ocet może je niszczyć (mialem taki przypadek i więcej już nie stosowałem na miedziakach).

pozdr
Romel

• 3 weeks later...
no a czym takiego miedziaka pojechac zeby ladnie wygladal,bo ostatnio trafilem jakis fajowski medal z 1888 roku ale jest caly zalepiony brudem,czym to czyscic?owinolem w folie alu i wrzucilem do wody z sola ,troche schodzi.ale slabo.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie