Skocz do zawartości

mundur rosyjski

SL

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dokladnie tak jak powiedzial panzergrenadier , ruski nie mieli idealnie jednolitego munduru ,byla taka bieda ze czesto uzywali zdobycznego sprzetu i munduru ,mozesz uzywac mase powojennego sprzetu ,mozesz uzywac nawet helmu wz.40/50 (co prawda ruski w czasie wojny mialy inne fasunki) ale i tak jest dobrze ,mowiac szczerze to w rekonstrukcji rosyjskiej jest o wiele latwiej ,niz jak np.niemieckiej

pzdr
mp
(ps . w najnowszym odkrywcy masz zdjecia z Boroszyna 2004 i tam popatrz jak wyglada to w rekonstrukcji ,dopatrzylem sie nawet ze jeden z uczestnikow uzywa ladownic od ak47 ;))

Ceny cię powalą, ale warto się przyjżeć co i jak:
http://www.ostfront.com/russian_repro_fieldgear.html

Jeśli planujesz większe zakupy (lub dla kilku osób), to pojedź np. na Ukrainę.
Zaoszczędzona kasa na różnicach w cenach pokryje koszty przejazdu. Kupiłem tam np. manierka ww2 - 8 zł, były też ww2 pas z 2 ładownicami - 50 zł, furażerki - 8 zł, menażki - 8-12 zł.
Za kompletny mundur oficerski(ale późny ZSRR, bo kamo) z baretkami i korpusówkami dałem 40 zł.

Ceny są z drogiego miejsca bo Lwowa, w mniejszych miejscowościach dostaniesz pewno taniej, no i warto się targować.

Panzergrenadier będzie na necie dopiero we wtorek, więc odpowiem za niego. Jest to ta pps-ka, która wisi mi na plecacj. Z tego co macałem to jest to odlew z kilku cześciowy, jednak i tak pozostaje nie ruchomy. Ogólnie bardzo ładna kopia, jednakże jak mówię, bez ruchomych części. Nie wiem jak ma się sprawa z magazynkiem. Z tego co pamiętem to chyba chodził :/ Pzdr

Kurcze...w taką rekonstrukcje mozna by sie bawic bo chyba za wilu grup w Polsce nie ma. Może by tak WP? Ciekawe czemu wszyscy tak rzucaja się na niemczyznę...nie mają nawet z kim walczyć. Rosjanie mieli ciekawy ekwipunek.
A z drugiej strony chyba aż tak źle nie było. Owszem, były braki w wyposażeniu i umundurowaniu no ale skoro nawet Polaków wyposażyli... Trochę obciach że Niemcy w swoich pięknych mundurach dali pleców obdartusom.

Mam pytanie, czy ten pancerz który ma model w dziale z mundurami to powszechna rzecz czy ewenement. Widziałem trochę zdjęć ale nie mam pojęcia co to i w jakich okolicznościach było używane. Załogi bombowców nosiły jakies takie pierdoły ale żeby piechociarz, ba zwiadowca chyba?

Nie zgodze się z Tobą Wodzu. Niemców nie ma w cale tak wielu. W Polskim Wrzesniu" stosunek sił polskich do niemieckich to chyba 4:1 - przynajmniej tak było na Bzurze. Niemca to by wielu chciało odtwarzać, ale nie wszystkim starcza wytrwałosci a takze, niestety, pieniedzy.

Rosjanie wcale nie mieli fajnego ekwipunku, choć teraz jesto dużo łatwiej zaimprowizować niż np. niemiecki.

Pffffffff Anaba oczki ci chyba czymś zarosły :) Moja ppszka to repro wykonane z częsci stalowych. Chłodnica lufy i komora jest zrobiona ze spawanych profili stalowych, lufa jest toczona. Kolba z trzewikiem i zespołem spustowym jest oryginalna tyle ze brak przełącznika ognia, muszka, szczerbinka i magazynek to tez oryginały. Zamek jest zdekowanym wykopem w bardzo dobrym stanie. Wszystko jest nawęglowane. Policzcoe sobie teraz ile kosztują oryginalne częsci które podalem choćby po wywoławczych cenach allegro i do tego dodajcie teraz seny materiałow na reszte i robocizne i nie wychodzi wcale aż tak drogo tymbardziej że zabawka trzyma wagę i można z nią sie bawic bez obawy że sie aluminium albo plastik połamie.

witam

mam dobra wiadomosc ,moze ktos juz wie ale powiem mundury-historyczne.pl zamierzaja szyc mundury radzieckie i LWP
,moze nawet beda mieli odlewy (PPSz-ka ,mosin) ale tego nie jestem pewien ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie