Skocz do zawartości

Dziwna moneta???

Dykta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem kiedyś monetę (jeśli można to tak nazwać).
Z jednej strony jest orzeł z opuszczonymi skrzydłami (skrzydła opuszczone półkoliście, tak że ładnie dopasowują się do kolistości monety), pod lewym skrzydłem litera P, a pod prawym N. W szponach trzymaokrąg z datą 19?? (nie mogę ustaić 2 ostatnich cyfr w dacie). Łeg ma opuszczony na lewą stronę (nad literę P). Orzeł nie ma korony. Średnica monety to 20mm i wykonana jest z miedzi. Ranty nie są ząbkowane.
Z tyłu natomiast nic nie ma oprócz zarysu okręgu o srednicy 3mm umieszczonego na górze (gdyby w tym miejscu zrobić otwór, to wyszedłby on z drugiej strony centralnie nad sylwetką orła)
Co to jest? Z którego roku?
Napisano
Słabo widać, bo fotograf to ze mnie żaden:) Jakby monetka miała wymiary conajmniej 1m x 1m to lepiej by wyszła fotka:)
Czy w takim układzie można ,,to'' nazwać monetą?
I oczywiście wielkie dzięki!
Napisano
Ta monetka ma oznaczenie daty, ale z tyłu za nic w świecie nie da się dojrzeć znaku mennicy. Jest trochę zjedzona, ma wżery i nalot. Na razie nie będę jej jednak czyścił, bo po ostatnim czyszczeniu (kilka lat temu) już od nowa zaśniedziała. Za jakiś czas powtórzę proces i zapakuję ją w jakieś pudełko do monet.
Napisano
No właśnie, coś podobnego. Tyle że mogła być jako wpinka bez zabezpieczenia szpilki (nie jak jakieś broszki, które wpina się w ubranie, a szpilkę jeszcze zachacza o uszko).
Czy Twoja też jest w tak kiepskim stanie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie