Dykta Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Znalazłem kiedyś monetę (jeśli można to tak nazwać).Z jednej strony jest orzeł z opuszczonymi skrzydłami (skrzydła opuszczone półkoliście, tak że ładnie dopasowują się do kolistości monety), pod lewym skrzydłem litera P, a pod prawym N. W szponach trzymaokrąg z datą 19?? (nie mogę ustaić 2 ostatnich cyfr w dacie). Łeg ma opuszczony na lewą stronę (nad literę P). Orzeł nie ma korony. Średnica monety to 20mm i wykonana jest z miedzi. Ranty nie są ząbkowane. Z tyłu natomiast nic nie ma oprócz zarysu okręgu o srednicy 3mm umieszczonego na górze (gdyby w tym miejscu zrobić otwór, to wyszedłby on z drugiej strony centralnie nad sylwetką orła)Co to jest? Z którego roku?
mietek Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Na fotce (skanie) mało co widać. Ale chyba znaczek Pożyczki Narodowej" z okresu 2 RP. Było już o tym nieco na forum.
Dykta Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Słabo widać, bo fotograf to ze mnie żaden:) Jakby monetka miała wymiary conajmniej 1m x 1m to lepiej by wyszła fotka:)Czy w takim układzie można ,,to'' nazwać monetą?I oczywiście wielkie dzięki!
Dykta Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Sprawdziłem-to w 100% znaczek Pożyczki Narodowej z 1933roku.
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Z tyłu jest chyba znaczek mennicy warszawskiej. I jak się nie mylę, to była też wersja bez daty.pozdrawiam
Dykta Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Ta monetka ma oznaczenie daty, ale z tyłu za nic w świecie nie da się dojrzeć znaku mennicy. Jest trochę zjedzona, ma wżery i nalot. Na razie nie będę jej jednak czyścił, bo po ostatnim czyszczeniu (kilka lat temu) już od nowa zaśniedziała. Za jakiś czas powtórzę proces i zapakuję ją w jakieś pudełko do monet.
mietek Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Na mojej wygląda to jak pozostałość po szpilce do przypięcia do ubrania.
Dykta Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 No właśnie, coś podobnego. Tyle że mogła być jako wpinka bez zabezpieczenia szpilki (nie jak jakieś broszki, które wpina się w ubranie, a szpilkę jeszcze zachacza o uszko).Czy Twoja też jest w tak kiepskim stanie?
mietek Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Moja jest w stanie dobrym, bo się ostała po rodzinie babci.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.