Skocz do zawartości

Normandia 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!
TVP 1 godz 20.15
Relacja z uroczystości obchodów 60 rocznicy lądowania wojsk alianckich w Normandii.
W skrótach wczorajszych newsów w TV widziałem kolegów reenactorów z Holandii i Francji!
Obejrzyjmy to!
Pozdrawiam
Sosab

Na pewno jeden z tych facetów w berecie z patkami piechoty (z brodą,w okularach) był też pod Monte Cassino!

Sądzę,że byli to po prostu kierowcy jeep`ów i dodge`ów,którzy wybrali się do Normandii.

Duże brawa dla TVP za tak dużą jak na nią obecność Normandii na antenie-chociaż uważam,że powinni puścić transmisję z Arromanches.Należało się to weteranom!
Za mało pokazano reenactorów,a wczoraj właśnie w Panoramie dziennikarz mówił,że akie uroczystości,jak ta w Normandii są nieocenioną lekcją z żywą historią".

Brawa także,że wyeksponowano polski udział w inwazji,jak i późniejszych walkach w operacji Falaise-Chambois.

Przed nami jeszcze jedna,bardzo ważna dla Polaków,wyjazdowa" uroczystość w tym roku.60 lecie bitwy pod Arnhem i udziału w niej polskiej 1.Samodzielnej Brygady Spadochronowej.O organizację ze strony Holendrów i należyte ucczenie tej rocznicy przez Brytyjczyków jestem spokojny.
Obawiam się,żeby nasze media i rząd nie zapomniały o bitwie arnhemskiej i nie spuentowały tego kłamliwymi stereotypami Polacy zanim wylądowali,zostali wystrzelani" alboTam na Renie,przy tym sznurze,to wszystkich wyrżnięto".

Dlatego już wysłałem maila do TVP,wyślę jeszcze jednego do Kancelarii Prezydenta,z prośbą o przygotowanie takiego reportażu,jaki mieliśmy dzisiaj okazję oglądać,z uroczystości w Arnhem-Oosterbeek-Driel we wrześniu.
I apeluję do wszystkich pasjonatów 1.SBS (i nie tylko!!!) o wysłanie podobnych,nawet króciutkich,maili do TVP-TVP@tvp.pl.

Należy się to Nim,weteranom.

Dziękuję i pozdrawiam

Nawoływanie do pojednania nie leży w moich kompetencjach!

Poza tym nie jestem do końca do tego przekonany.

Moim zdaniem to tylko od weteranów zależy,czy chcą się pojednać czy nie...Sądzę,że obie decyzje należy uszanować...Nie nam to osądzać,nie nasi koledzy ginęli wtedy na froncie...

My,reenactorzy,to zupełnie inna para kaloszy-strzelamy" do siebia,a chwilę później idziemy wypić piwko :-)

Wydaje mnie się,że dopóki żyją weterani,pełnego pojednania nie będzie.Jak na razie to podawanie sobie rąk wychodzi najlepiej w przypadku pilotów i marynarzy,i tam jest całkiem popularne-tyle,że wszyscy dobrze wiemy,że walka w powietrzu to nie to samo co na lądzie...

Generalnie to naprawdę trudna sprawa.Myślę sobie,z jednej strony-niby dlaczego się tu gniewać,ale z drugiej-za dużo nasłuchałem się opowiadań dziadka z Mauthausen,żeby puścić to tak w niepamięć...

Wracając do głównego tematu-zauważyłem tam na cmentarzu 1.DPanc reenactorów ubranych w brytyjskie mundury,m.in.był tam jakiś spadochroniarz.Ciekawe.

Wiesz kiedyś pewien stary człowiek powiedział mi ze jesli ktos długo żywi nienawiść to staje sie taki jak wróg którego tak nienawidzi... to niszczy... A co do weteranów to środowiska spadochroniarzy tez sie pojednały czego wyrazem jest chociażby książka Pikujące orły"

Na pewno jest w tym trochę racji...
Nie myśl jednak,że napadam każdego Niemca,którego widzę na ulicy!Nie mam też nic wspólnego z pewną,dobrze znaną,familijną" partią polityczną :-))) Po prostu nie wyrobiłem sobie jeszcze konkretnego zdania w kwestii pojednania i przebaczenia-staram się znaleźć wszystkie ZA i PRZECIW.
A tak w ogóle,to my możemy sobie na ten temat tylko snuć filozoficzne wywody (bardzo przyjemne zresztą-będzie,mam nadzieję,okazja pogawędzić w Glinniku :-)-jak wspomniałem wcześniej,jedyny i ostateczny głos w tej kwestii powinien należeć do weteranów,bo tylko ich doświadczenie wojenne i życiowe pozwala na w miarę obiektywną i prawdziwą ocenę.

A co do Normandii-wie ktoś,czy tam się coś jeszcze dzieje,jakieś rekonstrukcje,insenizacje?

Jednak właśnie oni mają ocenę SUBIEKTYWNĄ... bo własnie spowodowaną doswiadczeniami... U mnie w Toruniu sie mowi że za niemca było dobrze bo był porządek a teraz jest bałagan i złodziejstwo... cos w tym jednak musi być.. A podywagować przy pifku na gliniku to jak najbardziej :)

Jestem jednym z pokazanych w TVP w relacji z polskiego cmentarza. Co prawda nosiłem amerykański mundur 101 AB Div, ale chłopaki w polskich mundurach to ekipa z Wrocławia, Oławy i Kluczborka. To właściciele pojazdów pojazdów wojskowych w barwach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie którymi jeździliśmy po Normandii, i mundury dopełniają całości. Nie jest to jakaś (na razie) formalna grupa rekonstrukcyjna.
Sama impreza była niesamowita. Dużo by opowiadać. Jeżeli kogoś to interesuje to będę na zlocie.
pozdrawiam, Piotrek Gruszka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie