krzysiek Napisano 27 Listopad 2002 Napisano 27 Listopad 2002 Na czym się opierasz Furs?Według Tankowego Pogromu 1941 goda" w 6 korpusie było w sumie 1131 czołgów, w tym 452 KW i 288 T-34. Był to w sumie najsilniejszy korpus zmechanizowany RKKA, miał prawie 1/3 wszystkich nowoczesnych czołgów. Podobno miał najpełniejsze stany z wszystkich. To jest jednak bez sensu, może te dane dotyczą całej 10 armii.W każdym razie dowódca 7 DPanc podaje, że na 22 czerwca dywizja miała:51 ciężkich czołgów, 150 średnich czołgów,125 BT-5-742 T-26 czyli w sumie 368 czołgów. Myślę, że druga dywizja miała coś pod to, czyli reszta przypadała na 13 i może 11 korpusy. Ale sam nie wiem.Co do BT to na szlaku przemarszu przez puszczę było conajmniej kilkadziesiąt czołgów różnego typu. Część z nich była jak najbardziej sprawna, Niemcy po prostu je uruchomili i odjechali. Najciekawsza sprawa, dotyczy czołgu który wpadł do Płoski w Królowym Moście, podczas próby przeprawy bo zniszczneiu mostu drewnianego. Wydobyto go w latach pięćdziesiątych, podobno był w stanie idealnym. (Tam było bardzo głęboko - 12 metrów, turbina starej fabryki sukna). Pojechał gdzieś koleją (do huty?).Zbieraj części od BT, może złożymy całość :). (wiem kto ma podstawę silnika i podstawię wieży, a ja ma dwa ogniwa gąsienicy ;)).PozdrawiamKrzysiek
vonadamski Napisano 27 Listopad 2002 Napisano 27 Listopad 2002 Witam!!!Widze ze mialem zle informacje. Interesuje sie troszke 39 ale glownie 44 i 45 rokiem i to glownie walkami 1 Frontu ukrainskiego dlatego napisalem ze jezeli sie myle to zeby mnie poprawic i jak sie okazuje nie mialem racji:DJest to troche dolujace ale przyznaje wam racje:DMimo wszystko chetnie poznalbym nazwe ksiazki na podstawie ktorej macie te dane.Z powazaniem vonadamski
vonadamski Napisano 27 Listopad 2002 Napisano 27 Listopad 2002 Witam!!!To jeszcze ja:DZ moich danych wynika iz w czerwcu ruscy mieli 1100 T-34 i 500 KV-1. Czy teraz mam racje? :DZ powazaniem vonadamski
Gość Napisano 27 Listopad 2002 Napisano 27 Listopad 2002 witamDzięki szanowni koledzy za przydatne mi informacje . Mysle ze skorzystam z nich :))POZDRAWIAM
krzysiek Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Na zdrowie :)Daj znać jak coś znajdziesz :)PozdrawiamKrzysiek
Gość Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 heh poszukiwania dopiero na wiose a może rozmyśle się :))))POZdro..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.