Skocz do zawartości

Rozbite Obozowisko

Gość ralphi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Interesuje się eksploracją od 5 lat. Jednak cały czas zbieram informacje, nie działam w terenie.
Czy ktos z Was wie cos na temat rozbitego zgrupowania wojsk radzieckich w lasach we wsi Nowowola w powiecie Janów woj. Podlaskie. Od tutejszych mieszkańców udało mi się dowiedzieć, że w noc poprzedzającą atak Niemców na Związek Radziecki w 1941, dokonano tam istnej masakry ludnosci. Żołnierze spali gdy doszło do bombardowania tego terenu, wielu z nich zgineło. Nikt tego terenu nie ruszał przez lata. Ojciec opowiadał mi, że zaraz po wojnie jako mlody chlopak chodził tam na orzechy laskowe, bylo tam mnostwo militariow. Wogole tamten teren jest pelen niespodzianek. w 1944 roku przechodził tam front białoruski, jest mnostwo okopow.
Jak byłem małym chlopcem ojciec i spedzalem tam wakacje ojciec przynosil stare karabiny i pistolety maszynowe, by mi pokazać. Dziadek w latach 50, natknął się na pole bitewne chyba z I wojny swiatowej, ojciec pamieta, że z pieknych oficerskich szabel robiono wtedy strugi do ciosania kory. Pozostały tylko klingi, ktore posiada moj wujek. Naprawde piekne.
Co prawda w latach 50, przyjezdzalo wojsko po militaria, ale ich interesowaly czolgi niemieckie i radzieckie, ktore palili palnikami i wywozili na złom. Piszę o tym gdyż wiem, że raczej nie wybiore się tam na militaria(nie mam czasu), chciałbym jednak by ktos sprawdził teren i opisał co tam można znaleźć. Las jest państwowy, teren mało zaludniony.
Napisano
Witam,
chetnie sprawdzimy z kumplem tamten teren. Zapewne juz i tak jest dolek na dolku po saperkach, ale badzmy dobrej mysli.
PLS o kontakt n apriva to ustalimy detale.
mptaszynski@acn.waw.pl
Napisano
Dołek na dołku to jest ale to okopy a nie eksploratorzy. Uważajcie tylko na miejscowych. Tubylcy nie lubią przyjezdnych. Jakbyscie się wybierali dajcie znać.
Napisano
Do Marcina50. Dzwonilem tam trzy tygodnie temu. Nikt nigdy nie widzial tam nikogo z wykrywaczem. A wujek jest lesniczym, wiedziałby napewno.
Napisano
Wogóle dziwny teren, tubylcy słabo mówią po polsku. Raczej jakas mieszanka białoruskiego z rosyjskim. No i są prawosławni.
Napisano
Kupuje sobie wykrywacz w tym miesiącu, więc w pazdzierniku mozna by bylo sie wybrac.
Napisano
Witaj,
no to nie ma na co czekac. Zlapmy kontakt i dogadajmy szczegoly. Swoj adres podalem, jak mozesz to pisz. POZdr
Napisano
Słyszałem o wsiach, co UB i milicja nie miała do nich wstępu. Bali się tam jechać. Taka miejscowa partyzantka.
Napisano
Resztki obozowisk z 1941 roku to nie jest nic szczególnie rzadkiego dla Puszczy Knyszyńskiej. W sumie to teren Kotła Białostockiego. Są tam w okolicach większe i ciekawsze.

Jeśli chodzi o tereny walk z 1944 to są dość dokładnie przeszukane. :). Trafiały się tam ciekawe fanty, ale gdzieś tak w okolicach 1995. :).

Znam troszkę ten teren, kilkukrotnie tam byłem - jestem z Białegostoku, daj znać na prv, możemy wybrać się razem.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
cześć mam pytanie co do aluzji na temat ludzi mieszkających w w/w okolicach tzn. prawosławnych. Jajakoś chodzę już kilka lat i nikt do mnie nie miał pretensji że łażę po jego terenie i kopię
Napisano
tomek, niechcielem urazic ludzi tam mieszkajacych. Moji rodzice ez tam z tamtad pochodza. Napisalem tak gdyz mialem na mysli zasugerowanie tego o czym pisal FI-przeczytaj jego post a bedziesz wiedzial o co chodzi.
Napisano
Witam
Dysponuje oryginalna mapka sztabowa i akurat jest zaznaczona na niej ta miejscowość .Moge tylko tyle powiedzieć ze na mapce jest zaznaczony na tej miejscowości jakis znaczek .
POZDRAWIAM
Napisano
witam ponownie
mi to przypomina zapis podobny do 3P...POZDRAWIAM
  • 1 month later...
Napisano
WITAM
Z TEGO CO DOWIEDZIAŁEM SIE KILKA DNI TEMU KTOS ZNALAZŁ NA WZGÓRZACH KOŁO SOKÓŁKI CIAŁA NIEMIENCKICH ŻOŁNIERZY .PODOBNO MIELI WSZYSTKO Z SABA (PLECAKI , NIESMIERTELNKI , MUNDURY ITP.)
POZDRAWIAM
Napisano
Z tego co pamietam w nocy z 23 na 24 czerwca w lesie koło Nowowoli zkoncentrowała się 2 dywizja kawalerii AC idaca na odsiecz Grodna. Dywizja ta została rozbita 25.06.1941 na południowych przedpolach Grodna. I była to jedyna jednostka która w tym okresie obozowała w tym lesie
Napisano
Szósta? Ta która wcześniej stacjonowała w Łomży? W moich materiałach jest napisane, że w uderzeniu na Grodno brał udział 6 korpus zmechanizowany i 36 dywizja kawalerii.

Masz gdzieś spisany szlak bojowy 6 DKaw?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
6 i 36 tworzyły 6 KK i obie stacjonowały w rejonie Łomzy i Śniadowa ( choć bodajże 48 PK w Krynkach). Szlak 6 DK w uproszczeniu 22-obrona rubieży Łomża-Łapy, Wieczór 23 koncentracja na płn od Białegostoku (mniejwięcej siedziba nadleśnictwa Dojlidy), 24 rano-dzień przemarsz i obrona linii kolejowej Białystok-Sokółka, 24 noc koncentracja w lesach Nowowolskich i przemarsz w rejon na południe od Grodna, 25 rozbiecie przez lotnictwo i niemców atakujących z rejonu Nowego Dworu.Część 6 i 36 dywizji wycofała się na Lidę, część wycofała sie w rejon Krynek gdzie stacjonował 48 PK z 36 DK i 27 w nocy przeszeła przez Świsłocz. Piszę z pamięci
Napisano
OK, do tej pory nie wiedziałem o całym korpusie, znałem natomiast szlak bojowy 36 dywizji (oni przemieszczali się przez Królowy Most - Waliły), ponieśli bardzo ciężkie straty od lotnictwa w Królowym Moście, i obok 7 DPanc atakowali na Grodno.

Ok, dzięki wielkie. Skąd te informacje? Masz jakąś ciekawą książkę na ten temat?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
W rejonie Walił zkoncentrował sie cały 6 KP (7 i 4 DPan, 27 DZmech(z tą moge sie mylić)) i część 36 DK w dniach 23-24.06.2002, oraz kupe innych jednostek które wycofywały się na Wołkowysk. Największe straty poniosły te jednostki od lotnictwa podczas przemieszczania się przez puszczę na Sokółkę-Grodno. Z tego co pamiętamy szły w nastepujacym od strony Białegostoku ugrupowaniu 36DK, 27DZmech, 4DPanc i 7DPanc. Najmniejsze straty poniosła 7DPanc choć dowódca przyznaje sie do 18 czołgów, największe 27 część jednostek wpadła w małe kotły. W jednej z wiosek znalazłem głowicę silnika od BT7, (muszę wydusić od właściciela gdzie jest reszta). Jako ciekawostkę mogę podać że 6 KP miał w czerwcu 1941 r około 600 czołgów (1/3 posiadanych przez niemcy w tym około 100 T-34 i KW-1). Do Lidy dotarły z całego korpusu tylko 3 czołgi z czego ostatni KW-1 złamał barierkę mostu i wpadł do Szczary. Lida była juz zajeta przez Niemców.
Napisano
Witam!!!

Do fursa.
Z tego co wiem kolego to niemcy w czasie rozpoczecia niemieckiej operacji barbarossa mieli 100 sztuk T-34 i KV-1 na calym froncie! Mysle ze to tylko pomylka z twojej strony:D Chyba ze w innych miejscach calego tak dlugiego frontu nie bylo tych nowoczesnych czolgow w co watpie.

Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Kolego Vonadamski jak wrócę z delegacji to podam ci dokładne stany czołgów na dzień 21.06.1941 w AC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie