Skocz do zawartości

jaki rok produkcji???

osterode

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skoro Mauzer jest z 1871u, to produkcja ruszyła po jego zatwierdzeniu na uzbrojenie. Większośc łusek jakie mam to 1875-80 (kilkakrotnie napełniane). W 1888 wprowadzono już mauzera 7,9 mm.
Napisano
tak tak zatwierdzone w 1871 roku,ale większość źrodeł podaje iż,amunicja mauser 1871 to była pierwsza amunicja z prochem bezdymnym.ja znalazłem trzy sztuki i jedną pozwoliłem sobie rozelabrować-jak nic ładunek czarnego prochu,plus woskowany papier który zapewne pokrywał cały pocisk(acha! pocisk nie jest tępo łukowy lecz ścięty) i do tego brak jakichkolwiek bić na kryzie.
ps:ktoś jest może zainteresowany ?????
pozdrowienia
osterode
Napisano
No to większość źródeł" (czy to aby na pewno źródła, może jednak opracowania vel publikacje? :-)) można sobie w d**ę wsadzić. :-P
Nabój Mauser M1871 nie mógł być produkowany na proch bezdymny z tej prostej przyczyny, że karabinowy proch bezdymny (Poudre B) opracowany został po raz pierwszy w roku 1886. Właśnie z wprowadzeniem prochu bezdymnego wiąże się przejście w długiej broni strzeleckiej na mniejsze kalibry w l. 1880 (mniej więcej z 11 na 7-8 mm), jako że proch bezdymny nie powodował już odkładania się w lufie dużych ilości nagaru. Nie wiem, czy była fizyczna możliwość adaptowania broni i nabojów czarnoprochowych na proch bezdymny, ze względu na zupełnie inną charakterystykę spalania tych materiałów miotających.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Z tego co pamiętam, to pierwszym na bezdymny był 8mm Lebel.
Jednak mauzery 11 jakie widziałem (wystrzelone) i jeden złamany na pół były z zaokrągonymi pociskami, zaś papier był dookoła pocisku w łusce, zaś pod pociskiem przybitka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie