Monsun Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Napisano 2 Czerwiec 2004 Witam,mam matalową klamrę Wehrmachtu, jest pordzewiała i ma z pewnością wżery, jej stan jest jednak zdrowy. Jaką metodą doprowadzić ją do porządku, w elektrolizie?Z góry dziękuję za odpowiedziPozdrMarcin
Monsun Napisano 3 Czerwiec 2004 Autor Napisano 3 Czerwiec 2004 Ponawiam pytanie. Czy nikt nic nie wie? Nikt z Was nie czyścił stalowych klamer? Postaram się wstawić zdjęcie.PozdrMarcin
bjar_1 Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Miałem kiedyś 2 stalówki WH w stanie agonalnym ,a tak je ojciec wyczyścił że hej! Muszę go zapytać jak to zrobił i Ci napiszę.bjar_1pzdr
Monsun Napisano 3 Czerwiec 2004 Autor Napisano 3 Czerwiec 2004 Dzięki Bjar_1! Jeśli możesz to wstaw ich fotki przed i po konserwacji, jeśli istnieje jeszcze taka możliwość. Z góry serdecznie dziękujęPozdrawiamMarcin
bjar_1 Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Oto klamerki po czyszczeniu - przed były naprawdę słabe...Zapytam ojca później.pzdrbjar_1
Monsun Napisano 3 Czerwiec 2004 Autor Napisano 3 Czerwiec 2004 No Bjar_1 miałeś rację ... skoro były to stany agonalne, to po oczyszczeniu wyszły całkiem nieźle. Zapytaj tylko, zapytaj. Czekam niecierpliwie.PozdrMarcin
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Monsun - klamry były bardzo oblepione rdzą ,bo są z mokrego miejsca - najpierw leżały w occie ,a później tata obdrapywał delikatnie nalot rdzy nożykiem i szczoteczką drucianą ,tylko naprawdę delikatnie...pzdrbjar_1
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Witaj Bjar_1, tak prezentuje się moja. Najpierw awers
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 ... no i rewers klamerki. Możesz zapytać swego Ojca, czy na tej klamrze można próbować jego metodę. Szkoda byłoby mi ją schrzanić, bo jest to moja pierwsza.Z góry dziękiPozdrMarcin
muslim Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Na razie wygląda kiepsko ;) ale dziurek chyba nie ma.
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Nie ma żadnych dziurek. Fotki wyszły trochę kiepsko, ale klamra jest ogólnie zdrowa. Bynajmniej nie rozpada się w dłoniach, tak jak to czasami bywa ze stalowymi wykopami.PozdrMarcin
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Monsun, obwin klamre tacka do grilla i wsadz do 10% roztworu sody kaustycznej, ladnie sie wyczyswci, ja tak czytscilemelektrolizy nie polecam w tym przypadku,za duzo wyjdzie dziurek i dolkowprzynajmniej ja z klamrami stalowym imialem lepsze efekty po sodzie niz po elektrolizie
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Cześć Frozzer,rozumiem, że klamra nie musi być szczelnie owinięta tą tacką. Będzie po tym zabiegu widać, że była to klamra Wehrmachtu? Jak długo trzymać w sodzie kaustycznej?PozdrMarcin
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 tacka pelni po prostu role jako aluminium, folia spozywcza jest za cienka, z tacka sa lepsze efektynie musi byc szczelnie, po prostu musi byc owinieta dookola, do tego jak ta klamra bedize wygladac to ni mam pewnosci, po prostu sie odrdzewi rdza zniknie i zostanie metal. mimo to ja bym ja wsadzil do sody do octu juz nic nie wloze, strasznie on niszczy metal, i poglebia wrzerydla porownania dam zdjecia czyszczonych przedmiotow w otcie i sodzie
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 na gorze ocetna dole soda kaustycznaluski byly w ty msamym stanie, znalezione 8 sztuk w jednym miejscu, a roznica chyba wyraznaze ocet poglebia wrzery i niszczy metal to chyba nie musze pisac, to widac
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Dzięki Frozz,długo trzymać w sodzie? Trzeba potem jeszcze czyścić szczotką? Aha.. wysłałem Ci maila.PozdrMarcin
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 w sodzie trzymalem az zrzarlo cala tacke aluminiowaz regoly dzien, dwaoczywiscie jest to rzrace i trzeba robic w rekawicachcala rdza powinna sama odpasc, ajk nie odpadnie pomocz jeszcze trochepotem przetrzyj delikatna szczoteczka druciana, wata stalowa badz szczotka mosiezna
Monsun Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Dzięki Ci bardzo za szybką odpowiedź. Jak zrobię klamrę, to wstawię fotki.PozdrawiamMarcin
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Monsun - moje były w podobnym stanie ,bardziej tylko było widac zarysy onda" z Gott mit uns".pzdrbjar_1
Boruta Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Ja czyściłem elektrolizą i śrubokręcikiem, ale masę dziur wyszło i z jednej to tylko prawie zostało kółko i zaczep, tak była zżarta.
Frozzer Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 jezu ale napisalem żrące, az sam odczytac nie moglem :)monsun jak klamra po czyszczeniu? zamiesc fotke
Monsun Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Witam,aż wstyd się przyznać, ale na razie nie mam kompletnie na to czasu - taki niestety zajob w pracy, jeszcze nawet fotek nie porobiłem nie ma kiedy. Muszę jeszcze kupić tą sodę kaustyczną, a jak kończę robotę i wracam do chaty to wszystkie chemiczne zamknięte:(PozdrMarcinNiebawem:)
Boruta Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Kup kreta w granulkach. To prawie to samo.Pozdro
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Aha i oczywiście tackę aluminiową do grilla
Monsun Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Napisano 25 Czerwiec 2004 Witam,zrobiłem jak mówiliście. Wsypałem wczoraj kreta zalałem go wrzątkiem i wsydziłem do niego stalówkę owiniętą tacką aluminiową. Po 24 godz. wyciągnę, czyli dziś wieczorem a później szczoteczka miedziana. Jestem ciekaw jak wyjdzie. Wynik postaram się opisać w poniedziałek.(Tak zabulgotało i zaczęło rozpuszczać alu, że myślałem, że zaraz sąsiedzi wezwą straż pożarną - operację robiłem na tarasie)PozdrMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.