Skocz do zawartości

Jak wyczyścić metalową klamrę?

Monsun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam matalową klamrę Wehrmachtu, jest pordzewiała i ma z pewnością wżery, jej stan jest jednak zdrowy. Jaką metodą doprowadzić ją do porządku, w elektrolizie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdr
Marcin
Napisano
Ponawiam pytanie. Czy nikt nic nie wie? Nikt z Was nie czyścił stalowych klamer? Postaram się wstawić zdjęcie.
Pozdr
Marcin
Napisano
Miałem kiedyś 2 stalówki WH w stanie agonalnym ,a tak je ojciec wyczyścił że hej! Muszę go zapytać jak to zrobił i Ci napiszę.

bjar_1

pzdr
Napisano
Dzięki Bjar_1! Jeśli możesz to wstaw ich fotki przed i po konserwacji, jeśli istnieje jeszcze taka możliwość. Z góry serdecznie dziękuję

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
No Bjar_1 miałeś rację ... skoro były to stany agonalne, to po oczyszczeniu wyszły całkiem nieźle. Zapytaj tylko, zapytaj. Czekam niecierpliwie.

Pozdr
Marcin
Napisano
Monsun - klamry były bardzo oblepione rdzą ,bo są z mokrego miejsca - najpierw leżały w occie ,a później tata obdrapywał delikatnie nalot rdzy nożykiem i szczoteczką drucianą ,tylko naprawdę delikatnie...

pzdr
bjar_1
Napisano

... no i rewers klamerki. Możesz zapytać swego Ojca, czy na tej klamrze można próbować jego metodę. Szkoda byłoby mi ją schrzanić, bo jest to moja pierwsza.
Z góry dzięki
Pozdr
Marcin

Napisano
Nie ma żadnych dziurek. Fotki wyszły trochę kiepsko, ale klamra jest ogólnie zdrowa. Bynajmniej nie rozpada się w dłoniach, tak jak to czasami bywa ze stalowymi wykopami.

Pozdr
Marcin
Napisano
Monsun, obwin klamre tacka do grilla i wsadz do 10% roztworu sody kaustycznej, ladnie sie wyczyswci, ja tak czytscilem

elektrolizy nie polecam w tym przypadku,za duzo wyjdzie dziurek i dolkow

przynajmniej ja z klamrami stalowym imialem lepsze efekty po sodzie niz po elektrolizie
Napisano
Cześć Frozzer,
rozumiem, że klamra nie musi być szczelnie owinięta tą tacką. Będzie po tym zabiegu widać, że była to klamra Wehrmachtu? Jak długo trzymać w sodzie kaustycznej?

Pozdr
Marcin
Napisano
tacka pelni po prostu role jako aluminium, folia spozywcza jest za cienka, z tacka sa lepsze efekty

nie musi byc szczelnie, po prostu musi byc owinieta dookola,

do tego jak ta klamra bedize wygladac to ni mam pewnosci, po prostu sie odrdzewi rdza zniknie i zostanie metal. mimo to ja bym ja wsadzil do sody
do octu juz nic nie wloze, strasznie on niszczy metal, i poglebia wrzery

dla porownania dam zdjecia czyszczonych przedmiotow w otcie i sodzie
Napisano

na gorze ocet
na dole soda kaustyczna

luski byly w ty msamym stanie, znalezione 8 sztuk w jednym miejscu, a roznica chyba wyrazna

ze ocet poglebia wrzery i niszczy metal to chyba nie musze pisac, to widac

Napisano
w sodzie trzymalem az zrzarlo cala tacke aluminiowa
z regoly dzien, dwa

oczywiscie jest to rzrace i trzeba robic w rekawicach

cala rdza powinna sama odpasc, ajk nie odpadnie pomocz jeszcze troche
potem przetrzyj delikatna szczoteczka druciana, wata stalowa badz szczotka mosiezna
Napisano
Ja czyściłem elektrolizą i śrubokręcikiem, ale masę dziur wyszło i z jednej to tylko prawie zostało kółko i zaczep, tak była zżarta.
Napisano
Witam,
aż wstyd się przyznać, ale na razie nie mam kompletnie na to czasu - taki niestety zajob w pracy, jeszcze nawet fotek nie porobiłem nie ma kiedy. Muszę jeszcze kupić tą sodę kaustyczną, a jak kończę robotę i wracam do chaty to wszystkie chemiczne zamknięte:(

Pozdr
Marcin

Niebawem:)
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam,
zrobiłem jak mówiliście. Wsypałem wczoraj kreta zalałem go wrzątkiem i wsydziłem do niego stalówkę owiniętą tacką aluminiową. Po 24 godz. wyciągnę, czyli dziś wieczorem a później szczoteczka miedziana. Jestem ciekaw jak wyjdzie. Wynik postaram się opisać w poniedziałek.
(Tak zabulgotało i zaczęło rozpuszczać alu, że myślałem, że zaraz sąsiedzi wezwą straż pożarną - operację robiłem na tarasie)

Pozdr
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie