Gambit Napisano 10 Wrzesień 2002 Autor Napisano 10 Wrzesień 2002 Witam.Otrzymałem w darze gazetę z 1939 roku, jednak była ona użyta jako uszczelnienie ramy okiennej. Parę dni temu przy wymianie okien na nowe została odkryta". Problem w tym, że jest skręcona i zgnieciona - jak to przy uszczelnianiu tego typu materiałem. W dodatku jak na gazetę z tym stażem wiekowym jest dosyć mocno wyschnięta. A nie chcę jej niczym pryskać, żeby zwiększyć wilgotność i giętkość papieru. Pytanie brzmi: jak mogę tak ją poddać konserwacji aby móc ją rozłożyć, odzielić od siebie strony przy okazji jej nie rozrywając. Wiem, że pierwszy krok to lateksowe rękawiczki ;) ale co dalej... Wiem, że są tam jakieś wieści z wojny bo widziałem fragment fotki przedstawiającej maszerujących żołnierzy Wehrmachtu... Za wszelką pomoc dziękuję.Gambit.
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Mam ten sam problem, znalazłem niedawno poniemiecką skrzynię na amunicję pistoletową (pustą) wyłożoną gazetą i mapą 50:000. Tylko że trochę to zniszczone. Pomocy!
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Zadzwoncie do muzeum papieru w Dusznikach. Super ludzie ktorzy na pewno pomoga.
Peter Napisano 11 Wrzesień 2002 Napisano 11 Wrzesień 2002 Najprosztsze b. stare znane mi rozwiązanie to użycie roztworu stearyny, tylko za cholerę nie pamietam w czym się tą stearynę rozpuszczało.Było to coś kuchennego" , może nafta ? Mam tak zrobiony dyplom kursu topografii PAC z Torunia 1934r.Acha , im więcej stearyny w roztworze tym bardziej sztywny oryginał ( trzeba go suszyć pomiędzy sztywnymi okładkami).Przy małym stężeniu (5-10%) kartka jest giętka i niełamliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.