Skocz do zawartości

Konserwacja papieru - HILFE!!!

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Otrzymałem w darze gazetę z 1939 roku, jednak była ona użyta jako uszczelnienie ramy okiennej. Parę dni temu przy wymianie okien na nowe została odkryta". Problem w tym, że jest skręcona i zgnieciona - jak to przy uszczelnianiu tego typu materiałem. W dodatku jak na gazetę z tym stażem wiekowym jest dosyć mocno wyschnięta. A nie chcę jej niczym pryskać, żeby zwiększyć wilgotność i giętkość papieru. Pytanie brzmi: jak mogę tak ją poddać konserwacji aby móc ją rozłożyć, odzielić od siebie strony przy okazji jej nie rozrywając. Wiem, że pierwszy krok to lateksowe rękawiczki ;) ale co dalej... Wiem, że są tam jakieś wieści z wojny bo widziałem fragment fotki przedstawiającej maszerujących żołnierzy Wehrmachtu...

Za wszelką pomoc dziękuję.

Gambit.
Napisano
Mam ten sam problem, znalazłem niedawno poniemiecką skrzynię na amunicję pistoletową (pustą) wyłożoną gazetą i mapą 50:000. Tylko że trochę to zniszczone. Pomocy!
Napisano
Zadzwoncie do muzeum papieru w Dusznikach. Super ludzie ktorzy na pewno pomoga.
Napisano
Najprosztsze b. stare znane mi rozwiązanie to użycie roztworu stearyny, tylko za cholerę nie pamietam w czym się tą stearynę rozpuszczało.Było to coś kuchennego" , może nafta ? Mam tak zrobiony dyplom kursu topografii PAC z Torunia 1934r.
Acha , im więcej stearyny w roztworze tym bardziej sztywny oryginał ( trzeba go suszyć pomiędzy sztywnymi okładkami).
Przy małym stężeniu (5-10%) kartka jest giętka i niełamliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie