Skocz do zawartości

Usówanie rdzy

Gość Płyn111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam problem,posiadam pistolet w nienajlepszym stanie. Z wierzchu już go oczysciłem lecz mam problem z dobraniem" sie do środka.Słyszałem że podobno mozna takie rzeczy gotowac w oleju ale jakoś nie do konca w to wierze.Może musze go wymoczyc w jakims kwasie? Prosze o doradzenie mi najlepszego domowego sposobu na odrdzewianie tego typu fantów". Z góry dziekuje.
Napisano
ja wrzucam do oleju ale bez gotowania, zalezy jak gleboko jest metal przezarty, wrzuc na 3 tygodnie i zobacz.
co jakis czas scieraj szmata resztki.
Napisano
mocz w ropie naftowej, a jak trochę pomoczysz pryskaj środkiem do konserwacji broni, takim do kupienia np w sklepie myśliwskim, dobrze penetruje i odrdzewia, już kilka śrub tak odkręciłem np w maszynie do pisania a myślałem że nie da rady...
pozdr
Szefo
Napisano
Jak masz palinik gazowy lub piecyk to grzej do czerwoności lub opalaj tak aby dobrze opalić... Pozostaw do wystygnięcia a potem poczytaj w dokumentacji lub dowiedz się od kogoś (możesz odemnie) jak się go rozbiera... Jeśli zachowały się okładki to lepiej najpierw je ściągnij po ogrzaniu i wystygnięciu możesz go obstukać tylko tak aby nie zostawić żadnych śladów... Potem można go jeszcze zamoczyć w ropie, prysnąć wd-40 i przejechać szczoteczką drucianą tylko tak coby nie był se srebrny bo to kicha zostaw tak nalocik rdzy aby z tego brudu zrobic czarną ciemną powłokę na przedmiocie ( pociągnąć i powcierać olejek lub najlepiej wd-40) a potem można rozbierać... A i pamiętaj żeby wszędzię dokładnie powyskrobywac syf malutkim śróbokrętem bo inaczej nie ruszy :) ... A jak nie to elektroliza tylko że mało kto ją ma :( A jak nie to ropa... Broń ci boże!!! Żadnego octu!!!
Napisano
Witam!
Z tym podgrzewaniem to nie najlepszy pomysł. Na pewno zniszczą się wszystkie sprężyny, możliwe też że całość się rozhartuje i będzie wginać się przy byle stuknięciu. Widziałem dużo sprzętu zniszczonego przez grzanie. Niektóre fanty gieły się tak jakby były z ołowiu. Odradzam też kwasy, niszczą metal. Najlepiej elektrolizą a jak nie to moczyć w nafcie, tylko że to długo potrwa.

pozdrawiam

Krzysiek
Napisano
Tylko jedna rzecz... Przecież nikt nie bedzie z tego strzelał!!! a nie wierzę w to że tak grube rzeczy moga się tak wyginać używam tej metody od dłuższego czasu i skutkuje
...(Nawet na mp-40) Nie rozgrzewam wszystkiego do czerwoności tylko opalam tlenki a jak się nie chce cos ruszyć to dopiero grzeję bardziej... A sprężyny to itak najczesciej jeden wielki szrot!!! :) Na ciepło można tez przyczernić :)
Napisano
MOZE TO GLUPIE PYTANIE,ALE JESLI W SRODKU JEST AMONICJA,NAWET JEDNA PESTKA I ZACZNIESZ GRZAC PALNIKEM TO CO?NIE ROZERWIE CZEGOS?JAK DOJSC CZY W ZNALEZIONYM SZROCIE PISTOLETU CZY KARABINU,POKRYTYM DOKLADNIE RDZA/TAK JAK JE CZESTO SIE ZNAJDUJE/JEST AMONICJA?CZY W TAKIM WYPADKU MOZNA ZASTOSOWAC ELEKTROLIZE,JAK TO WPLYNIE NA ZNAJDOJACA SIE TAM AMONICJE?
Napisano
O i to jest pytanie... :)
W pistolecie można dojść po tym czy magazynek jest pełny, ale jak ma ebonitowe okładki to trzeba je najpierw ściągnąć... Magazynka nie należy raczej grzać lepiej sprubować w sposób tradycyjny... Najczęściej łatwo wychodzą po wyciągnięciu magazynka można zajrzeć i ocenić czy jest czy go nie ma... A z karabinem np. Mauser to po wyglądzie pudełka najczesciej widać pestki jeśli oczywiście kolba jest zeżarta, To widać... Poprostu :) Jednak zawsze jest ta szansa :(
Napisano
No tak wielkie dzieki za porady ale jak konkretnie robi sie ta elektrolize? prosze o kontakt i dokladne wytlumaczenie sposobu dzialania elektrolizy moj adres email: julas7@wp.pl
  • 2 weeks later...
Napisano

a teraz mi doradzcie jak usunac gruba warstwe rdzy z tego pocisku, tzn pocisk jest w dobrym stanie zadnych wzerow tylko ma gruba warstwe rdzypodobnej masy =] ?

z gory dzieki

Pozdrawiam

zdj 1

Napisano
wzruc do oleju
albo do kwasu po ogorkach-przy wyciaganiu musisz szybko wyplukac w wodzie i wysuszyc, inaczej znowu rdzewieje.
na stal dziala, ale na miedzi i mosiadz to nie wiem.
  • 3 weeks later...
Napisano
Lepiej wyjmij pocisk ,wysyp proch i zostaw sobie samą łuskę. Skąd wiesz ,że pocisk nie jest zapalający z fosforem i Ci się w domu nie odpali?

pzdr
bjar_1
Napisano
wrzucilem go do kwasu troche sie pogotowal zielony nalot z mosiadzu zeszedl, a rdze kombinerkami usunelem niestety uszkodzilem olowiowa oslone pocisku ;/ no ale teraz wypolerowalem i mam naboj jak z 37 po przejsciach :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie