Gość Napisano 23 Maj 2004 Share Napisano 23 Maj 2004 Czy ktos wie jak sie pozbyc zyjatek egzystulacych w drewnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerule Napisano 24 Maj 2004 Share Napisano 24 Maj 2004 DO TEGO STOSUJE SIE DENATURAT.W WSZYSTKIE OTWORY TRZEBA WSTRZYKIWAC DAWKE DYKTY.TAK ROBIA TO W RENOWACJI MEBLI,MOZE TERAZ SA JAKIES SRODKI CHEMICZNE TYPU SPRYSKAC I GOTOWE.PROPONUJE W ZAKLADACH RENOWACJI MEBLI LUB JAKIMS ANTYKWARJACIE Z MEBLAMI PYTAC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 24 Maj 2004 Share Napisano 24 Maj 2004 Zamocz to coś, lub wszczyknij w otworki terpentyne . Zostaw na dobę lub dwie.Po zabiegu trzeba poczekać aż trochę wywieje zapach - nie musisz już się pytać w zakładach jak oni to robią .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 też proponuję strzykawkę i denaturat, robota czasochłonna ale daje dobry efektpozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 He he, zapić korniki na śmierć.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miggi1 Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Witam Podam metodę stosowaną przy konserwacji renowacji mebli. Masz przedmiot wykonany z drewna żyją tam sobie różne robactwa i chcesz je wytłuc oto co robisz:1. przedmiot w zależnści od rozmiaru pakujesz do worka foliowego (może być duży worek 80 l na śmieci) 2. musisz mieć truciznę najlepszy jest octan (bardzo trujący nie wdychać) 3. bierzesz słoiczek 0,25 l i zalewasz do 1/3 objętości gipsem, następnie jak gips stwardnieje i odparuje z niego woda lejesz do słoiczka octan (gips jest po to by octan parowała nie rozlewał się)4. wkładasz szybko taki słoiczek do wora z drewnem i szczelnie go zamykasz tak żeby octan się nie ulatniał 5. kładziesz taki prezent" np na balkonie lub w innym przewienym miejscu i czekasz... w zależności od upartości żyjątek od tygodnia do kilku miesiecy.Octan nie wpływa na drewno ale wyzabija (udusi) wszelkie żyjątkaPozdrawiam i napisz jak udał się zabiegPozdrawiam miggi1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerule Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 przyznam iz o tej metodzie nie slyszalem,wiec mam pytanie.Czy drewno jako material porowaty nie przejdzie tym trujacym swinstwem i nie bedzie nas truc gdy umiescimy po calym zabiegu w domu?I jak mozna stwierdzic bez narusznia elementu drewnianego czy szkodnik nadal w nim zyje czy padl zagazowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 30 Maj 2004 Share Napisano 30 Maj 2004 Chyba tylko poprzez nasłuch, jeśli żyje to napewno go usłyszysz jak zacznie ąbać" Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerule Napisano 30 Maj 2004 Share Napisano 30 Maj 2004 stetoskop w ruch! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 30 Maj 2004 Share Napisano 30 Maj 2004 w uzupełnieniu mojej poprzedniej wypowiedzi chciałem dodać , że jeszcze lepszy od denaturatu jest octan etylu, tyle ze denata można kupić wszędzie a za octanem etylu trzeba pochodzićpozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 30 Maj 2004 Share Napisano 30 Maj 2004 Witam panowie macie racje ze za octanem trzeba się ochodzić ale od czego są firmy chemiczne :-) Szefie jeżeli potrzebujesz octanu to zgłoś sie do mnie, chemii u mnie mnogaPzdr. Gudek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 siemanko gudek, mam tego na litry:)pozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miggi1 Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 Witam Co do octanu/acetonu (oba mają podobne właściwości unieszkodliwiające żyjątka w drewnie) po zabiegu i wyjęciu z wora taki przedmiot można postawić w przewiewnym miejscu np garażu komórce itp. Ważne żeby miejsce było dobrze wietrzone i niezawilgocone. Octan/aceton bardzo szybko parują podobnie jak spirytus więc myślę że po kilku godzinach ewentualnie dniach śmiało mozna kończyć wietrzenie.Pozdrawiam miggi1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 2 Czerwiec 2004 Share Napisano 2 Czerwiec 2004 Albo znajomy dzięcioł ;-)))). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
general1006 Napisano 5 Czerwiec 2004 Share Napisano 5 Czerwiec 2004 Witam Ja osobiście do renowacji mebli używam FONGITOLU firmy STAR WAX. Preparat niszczy wszystkie robactwo. Preparat nanosisz na przedmiot pędzlem 3 lub 4ro krotnie w odstępach 1h w zależności od stanu w jakim się znajduje dana rzecz. Ja dodatkowo wpuszczam środek w każdą dziurkę po szkodniku. Tak dla pewności. Środek jest lekko tłustawy ale nie ma to żadnego wpływu na dalszą konserwację przedmiotu. Następnie śmiało można bejcować przedmiot.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 15 Czerwiec 2004 Share Napisano 15 Czerwiec 2004 Na kołatka oraz inne robactwo w drewnie moge śmiało polecić specyfik o nazwie ''Hylotox'' produkt firmy Altax. Ogólnie dostępny, tani, skuteczny. Sprawdzony. Potem w każdą dziurkę robaczą wosk pszczeli, na koniec całość szelakiem. hydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blootsy Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 Ja stosuję Hylotox" i jest naprawdę skuteczny. Działa na układ pokarmowy więc przy wdychaniu mało szkodliwy - za wyjątkiem oparów benzyny lakowej, która jest jego składnikiem.Powodzenia w walce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muszkieterka Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 JAk juz te korniki zostaną wytępione, to czym potem zakonserwować drewno, by bezpiecznie leżało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Olej lniany.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.