Bocian Napisano 6 Wrzesień 2002 Napisano 6 Wrzesień 2002 Otrzymałem plik ale jest to nic innego jak zamieszczona parę dni temu przez redakcję ustawa o zabytkach z której dokładną treścią można się zapoznać w naszym dziale prawo. Plik w formacie PDF.Ps. Natomiast nadesłana przez UG ustawa której link jest w wątku Projekt ustawy o zabytkach" zatytułowana jest O ochronie dziedzictwa narodowego"
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Napisano 6 Wrzesień 2002 Cały projekt ustawy mozna łatwo znalesc na stronach gov.pl czy cos tam takiego. To jest projekt chyba 628. Nawet sam Miller sie podpisał. Sam to znalazlembez broblmemu wiec nie wiem po co te odnośniki do ruznych kopii, streszczeń i gazet.Co mnie pocieszyło to fakt iz szukanie za pomoca wszelkiego sprzętu elektronicznego....." podlega karze grzywnej, a nie pozbawienia wolnosci. Bo za jakis kawalek zlomu czy jedna monete ja naprawde nie chce siedziec.
Gość Napisano 8 Wrzesień 2002 Napisano 8 Wrzesień 2002 ustawa ... brak słów - kibel". ale czy już myślicie jak ją obejść!!!!! :) szukanie meteorytów i itp rzeczy...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Do pitolącego KAGESzanowny kolego dyskusja toczy się nad projektem Ustawy o ochronie dziedzictwa narodowego w sprawie której Rząd zajął stanowisko 28.08.2002, co miało swoje odźwiękowienie w prasie i jest przedmiotem dyskusji wśród eksploratorów. Kolega myli projekt Ustawy o zabytkach z Ustawą o ochronie dziedzictwa Narodowego. Jednak trudności w zrozumieniu tej problematyki nie upoważnią to Kolegę do sugerowania i pomawiania nas o próby mieszania. Jeżeli nie przemawia do kolegi zamieszczony przez nas projekt, proszę skonfrontować go z tekstem zamieszczonego na serwerze http://orka.sejm.gov.pl/Druki4ka.nsf/wgdruku/537 (druk sejmowy 537).W dokumencie tym art. dotyczący cytowanej przez kolegę problematyki nosi numer 54 i ma następujące brzmienie :Art. 54. 1. Zezwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga: 1) prowadzenie badań archeologicznych oraz poszukiwań archeologicznych, 2) prowadzenie poszukiwań przedmiotów o charakterze zabytkowym lub innych poszukiwań w celu ujawnienia zaginionych lub ukrytych dóbr kultury, 3)używanie w celach określonych w pkt 1 lub 2 elektronicznych i technicznych urządzeń poszukiwawczych oraz sprzętu do nurkowaniaJednocześnie pragnę kolegę poinformować że wygrani są Ci eksploratorzy, którzy zeszli do podziemia i nie są zrzeszeni w żadnych organizacjach czy towarzystwach, bo ci mają szanse na uzyskanie choćby nagrody za dokonanie znaleziska, co nie przysługuje poszukiwaczom zrzeszonym i działającym w oparciu o stosowne zezwolenia. Art. 59. 1. Osobom, które odkryły bądź przypadkowo znalazły zabytek archeologiczny, przysługuje nagroda, jeżeli dopełniły one obowiązków określonych odpowiednio w art. 42.2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do osób zajmujących się zawodowo badaniami archeologicznymi lub zatrudnionych w grupach zorganizowanych w celu prowadzenia takich badań.3. Warunki i tryb przyznawania nagród określi, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, uwzględniając rodzaje nagród, źródła ich finansowania i wysokość nagród finansowychUNDERGROUND (AF)
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Maszewo wysprzatane:zmeliorowalem jeziorko-bagno kopiac 280m rowu odwadniajacego,glebokosc na ujeciu 5,20, srednia gle.3 m szerokosc korony 8m,miejscami wzmocnienia faszynowe.Wykonano jeden przepust-mostek (nosnosc traktor+2 przyczepy) pod droga dojazdowa na pola,motopompy 2 szt.(dziekuje Wojciechu S.)zakupione we Wroclawiu,(pracowaly non stop 2,5 tygodnia)scianka szczelna tz.zydowska".Prace odmulajace ,bezposrednio przy szczatkach kadluba uzyto pompy szlamowej z ociekaczem i siadka na wylapywanie drobiazgow, napedzanej silnikiem o mocy 60KM.Wspomne jeszcze o drodze z materacy" dla dzwigu .Prostota,pstryk palcem i samo sie zrobilo, i w odprezeniu;) liczylem na szanse" o ktorej wspomnial UNDERGROUND (AF),
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Niedobrze mi, jak czytam coś takiego-to mnie przerasta i załamuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.