seemann Napisano 18 Maj 2004 Autor Napisano 18 Maj 2004 http://www.kurier.szczecin.pl/?d=podziemia&id=3261duuuuża ciekawostka, choć może niektórzy już widzieli. Ma ktoś może ów Wykaz obiektów opuszczonych i niewłaściwie zagospodarowanych", opracowany w 1953 roku na potrzeby Wojska Polskiego (...)W numerze 1/7 (styczeń-luty 1999 r. ) przedrukował go miesięcznik Odkrywca"i mógłby się podzielić?pzdrSeemann
andoss Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 Jasne! i jeszcze może UFO w tym Szczecinie produkowali, a w Puszczy Bukowej szkolili PARANORMAL SS :)))))!!!!!!! Panowie Szczecin jest tak niefortunnie zbudowany, że o jakimś olbrzymim kompleksie podziemnym po prostu nie ma mowy! na chcących robić takie obiekty czekają takie ciekawostki jak oczka torfu na głębokości 10m i podchodząca woda podskórna inne ciekawostki polodowcowe. po prostu BZDURA A podziemna fabryka amunicji to już naprawdę SF , tylko zupełny laik umieściłby obiekt w którym znajdują się setki ton materiałów wybuchowych pod ziemią, w razie małego wybuchu w jednej części obiektu następuje reakcja łańcuchowa i reszta wylatuje w kosmos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Panowie zapoznajcie się z podstawowymi wiadomościami na temat działania materiałów wybuchowych i ciśnienie a przestaniecie wypisywać takie bzdury! A KURIEROWI zależy na poczytności a nie na rzetelności informacji!!!!!
seemann Napisano 19 Maj 2004 Autor Napisano 19 Maj 2004 Panowie zapoznajcie się z podstawowymi wiadomościami na temat działania materiałów wybuchowych i ciśnienie a przestaniecie wypisywać takie bzdury! " - to było do mnie?Umieściłem ten link jako ciekawostkę", bez komentowania jakości i wiarygodności. Jeżeli ten komentarz jest do mnie, chętnie podyskutuję z szanownym kolegą poza forum, jeśli za to nie, to luzik, bez obrazy.pozdrawiamSeemann
andoss Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 jeszcze jedno może niektórzy Panowie powinni wrócić do szkoły średniej na lekcje FIZYKI i CHEMII????????? oczywiście jak znajdziemy w lesie pręt grafitowy to napewno w tym rejonie prowadzono badania nad bąbą atomową!!!!!!!!!!!!!!!!! po prostu słów brak na niekompetencje autora!!! zacznijmy w końcu podchodzić troszke bardziej profesjonalnie do swojego Hobby wystarczy przeczytać pare książek z zakresu gimnazjum i zmniejszymy ilość pojawiajacych sie ciekawostek o połowę,!!!
andoss Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 nie pisze do Ciebie jeżeli tak to zrozumiałeś to przepraszam, swoje słowa kierowałem do Autora artykułu i osób wypowiadających sie tam. właściwie to dobrze że umieściłeś ten link można przynajmniej troszke popolemizować
pomsee Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 Co jednak by nie mówić to artyluły z Kuriera" dotyczace tajemnic z okresu II ws. są b. ciekawe...
seemann Napisano 19 Maj 2004 Autor Napisano 19 Maj 2004 andoss, cieszę się niezmiernie, w związku z tym moge bez emocji również uczestniczyć w dyskusji. Zgadzam się, że niektóre opisy na tej stronie były hmm... trochę z księżyca albo jak z powieści sensacyjnej, ale nie umniejsza to faktu, iż Szczecin jest poryty rozmaitej maści schronami itp. Nie jestem ze Szczecina, ale będąc tam odniosłem wrażenie, że nie ma chyba drugiego takiego miasta w którym jest tyle widocznych bez problemu tego typu budowli (nawet Koenigsberg nie ma ich chyba aż tyle). Więc - jest chyba co explorować?A to co napisali w Kurierze - cóż, można poczytać, można się pośmiać, ale to że są określone obiekty nie da się ukryć...No i w końcu ta lista obiektów o której w którymś miejscu tam piszą - to coś poważnego? chętnie bym ją zobaczył, jesli ktoś ma.PozdrSeemann
andoss Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 Zgodze sie że na terenie miasta jest bardzo dużo obiektów podziemnych począwszy od olbrzymich magazynów aż schrony przeciw lotnicze. sam pracuje w szpitalu i na jego terenie znajdują sie aż trzy takie obiekty posiadające po dwa poziomy, niemniej nie istaniało coś takego jak sieć połączonych obiektów nie mówiąc już o jakiejś fabryce. pozdrawiam Andrzej
Tanto Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 nie zapominaj o kolei podziemnej między Gumieńcami a stocznią ;-)Pomijając powojenną 'propagandę sukcesu' w dziedzinie podziemi pozostaje jeszcze Twierdza Szczecin przerobiona na początku XIX w. na miasto. Jak każda szanująca się twierdza powinna mieć ona jakieś podziemia, korytaże minerskie itp., ciekawe ile z tego zostało pozostawione przez niemców w stanie nienaruszonym lub zostało zaadaptowane do innych celów? Taką pozostalością jest np. schron przy Dworcu Głównym, targowisko Tobruk (?), ale są to miejsca znane i popularne, a co z innymi? Czesto chodząc po mieście zastanawiam się które ze wzniesień, murów itp. należały jeszcze do infrastruktury twierdzy, w ustaleniu tego bardzo pomocne było by naniesienie jej planu na aktualny plan miasta. No i tu zaczynają się schody bo jeszcze nie trafiłem na dobrze zrobiony plan umocnień twierdzy, nie wspminając o podziemiach :-( A może ktoś się natknął na takie cudo lub strony www z opisami szczecińskiej twierdzy?Będę wdzięczny za info.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.