Katani Napisano 16 Maj 2004 Autor Napisano 16 Maj 2004 i jeszcze jedno,W G Ó R Ę S E R C A. My nie jesteśmy przestępcami.Jesteśmy pasionatami. Stowarzyszenie nas WSZYSTKICH przybliży.Poznamy się.I też o to chodzi.Pozdrawiam.
torba5 Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Witam ! Może i racja źe w jedności siła,to ja też statusik bym poprosił jestem na tak pozdrawiam Rafi
Etam Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Ciekawie się czyta.Tyle zapału.A moze z tego bedzie fajna lista dla terażniejszej bezpieki ?Ja chętnie zapoznam się z tym Statutem.Etam.
Katani Napisano 16 Maj 2004 Autor Napisano 16 Maj 2004 ręce opadają..... myślice,że co, ja ubek?, napisałem Wam wcześniej, ja nie muszę być prowadzącym,jest tu tylu świetnych ludzi,że szok, a Wy dalej swoje. Ja nie jestem małolatem, i mgr też mam i co z tego,chcecie mieć te stowarzyszenie czy nie?
PATRON Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Witam,dawno mnie tutaj nie było , ale jestem i normalnie nie wierzę własnym oczom ....jeszcze są ludzie z zapałem:-))))Jak już wam ten zapał do stowarzyszeń opadnie to się nie przejmujcie ....każdy przez to przechodził. To jest jak lekki katarek, wpierw masz gorączkę , potem zaczynasz być zasmarkany , a jak już cię wszyscy oleją to zaczynasz się sam leczyć i już po kilkunastu dniach zapominasz o problemie .....:-)))))))))Z optymistycznym pozdrowieniem PATRON
Natan Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Witam,no nareszcie jakieś konkrety :)) , bardzo proszę o projekt statutu. Pod pomysłem podpisuję się obiema rękami i mam tylko jedną obawę czy wystarczy nam zapału.adamprivat@interia.plNatan
kudi Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 tez wrocilem z wypadu... z Prus :)wlasnie przegladam Statut...ale... musi byc az tak rozbudowany i szczegolowy??czy konieczne jest rozbicie struktur na gminy? czy nie lepiej jest to zrobic w kolejnych etapach? bo czy nam jest to potrzebne teraz? zanim jakas organizacja zacznie posiadac regionalne przedstawicielstwa musi uplynac troche czasu.. moze wiec za wczesnie sie bawic w takie drobiazgi?moze skupmy sie na fundamencie??nie wiem... tak pytam bo im cos bardziej skomplikowane i rozbudowane tym trudniej tym zarzadzac i przekoanc innych do wspolpracy...pozdrrobert_kudelski
torba5 Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 wydaje się że wszystko jest ok. jeśli o statut chodzi ale czy nie warto spotkać się wymienić poglądy i ruszyć sprawę.Zainteresowanych jest już dużo a jeszcze przybędzie panowie i panie ruszmy dupy i nadajmy sprawie trochę życia a że Katani jest guru tak niech zostanie.Ewentualny tak zwany zlot można urządzić przecież jedno nas łączy a miejsce przecież się znajdzie Polska wielka jest pozdrawiam
1AIR1 Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 WitamKudi,jeżeli chcemy mieć Stowarzyszenie o charakterze ogólnokrajowym to niestety nie unikniemy struktur gminnych lub regionalnych-kwestia do wyboru.No może nie musza być gminne , mogą być na przykład wojewódzkie .. Świetokrzyskie,Mazowieckie,Pomorskie,Zachodniopomorskie,Śląskie,Dolnośląskie,Małopolskie........itd nie będę wymieniał wszystkich regionów.W każdym bądź razie Ogólnopolskie Stowarzyszenie musi się opierać na mniejszych grupach osób czyli regionalnych Stowarzyszeniach.Mamy grupy poszukiwaczy,spotykają się,integrują itd...mogą stanowić np struktury regionalne.Statut który został przesłany jest standartowym statutem tworzącym Stowarzyszenia o charakterze Krajowym a w tym przypadku muszą być strukturyoddolne".Pozdrawiam
adler153 Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Kudi - masz racje - pisalem o tym powyzej. nie musimy tak drobiazgowo okreslac na wstepie jak to bedzie zorganizowane w terenie".1AIR1 - zrobmy moze jakas otwarta forme oddzialu terenowego. np grupa lokalna". wymyslmy jak ja zalozyc (np min 3 osoby i zatwierdzona przez zarzad).jakies propozycje do statutu w temacie cele i formy dzialania"? :)tomek
kudi Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 W Celach i Formach mosimy napisac ze Stwarzyszenie bedzie prowadzilo prace badawcze o harakterze historycznym, zarowno w zakresie prac archiwalnym jak rowniez terenowym. Zobaczymy czy ktos nam odmowi rejestracji. Podzial terytorialny powoduje trudnosci organizacyjne. Trzeba pisac raporty co jakis czas z dzialalnosci, przesylac to, pilnowac zeby zrobili to wszyscy. Czy Stowarzyszenie nie moze byc ogolnopolskie i tyle? Jedno duze bez podzialu? No chyba ze ktos chce....pozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Na ostatni zlocie wyszło, że w Pile jest już takie stowarzyszenie. Jak szumnie zapowiadają, mogą wszystko i wszędzie.pozdro
kudi Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 stowarzyszenie z Pily? a jak sie nazywa?nie wiem czy moze wszystko skoro nie jest znane za bardzo w srodowisku ogolnopolskim (chyba ze tylko ja jestem dyletant i nic nie slyszalem o nich).Katanirzuciles propozcyje... prowadz atak dalej... co proponuejsz... bo z inicjatywami jest tak, ze umieraja szybciej niz ich proba realizacji :)wiec dzialajmy...pozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Nie pamiętam, jak się nazywają, ale chyba tydzień temu po wielu bojach w sądzie sie zarejwestrowali. Nurkują, grzebią, etc.pozdro
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Właśnie zastanawiam się jak to zrobić, samemu nic nie zrobię,bez WAS ani rusz. Myślę ale to muszę przegadać z prawnikiem, czy dało by się zapisać w statucie, aby wybrane władze stowarzyszenia mogły głosować przez internet.Wiem przecież: rodzina, że pracujemy, jesteśmy z całej Polski. Same dojazdy to ile starconego czasu. Obecnie jest ustawa o podpisie wirtyualnym, może też w tym powinniśmy iść kierunku.... Zobaczcie na tej stronie już jesteśmy zintegrowani , zapadają decyzje wyjazdów na fanty, jest spieranie się intelektualne.
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Wazna sprawa to :Gdzie będzie siedziba stowarzyszenia??Czy tam gdzie nas najwięcej mieszka?(choć jesteśmy porozrzucani po całej Polsce:))Czy gdzies w centrum(Wa-wa)?I druga sprawa,to,że w statucie mozna zawrzeć w jednym punkcie mniejsze komórki stowarzyszenia jako regionalne(już bez rozróżnienia na gminne etc.)-tu zgadzam się z przedmówcami.pozdrawiamMonti
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 I jeszcze mozna by pogadać(tu prosba do pomysłodawcy) z władzmi Odkrywcy",czy nie mozna by było z nimi współpracować(moze patronat medialny).Wszystko do uzgodnienia.Bo juz jak coś wyjdzie to nieładnie będzie zasmiecac forum bieżącymi sprawami stowarzyszenia.pozdrMonti
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Wiem jak można, aby wszyscy tu obecni byli w tym stowarzyszeniu, wymagane jest 15 podpisów, a jak by wszyscy wypisali i podpisali się o utworzenie stowarzyszenia i przesłali jednej osobie, a ten mając statut i podpisy zarejestrował stowarzyszenie, sam już nie wiem. Bo tak na prawdę wszystkim chodzi o czas. Może inne są propozycje? To wszystko trzeba spokojnie. Tylko,żeby to wypaliło.
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Sam spostrzegłem,że jednak ten statut trzeba zmienić, może tylko koła powiatowe,czy wojewódzkie,pogadam z mecenasem,jak macie znajomych macenasów czy kumpli po prawie, też pytać.
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Monti MASZ rację, siedziba stowarzyszenia powinna być w mieście gdzie jest najwięcej ludzi, wtedy ono będzie żyło. Monti jestem za Tobą.
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Co do głosowań przez internet to jestem za.Z czasem trzeba będzie utworzyć stronę internetowa Stowarzyszenia,tam na forum omawialibysmy bieżące sprawy i tylko sprawy stowarzyszenia.W lipcu najwcześniej moge sie podjąć utworzenia takiej strony(oczywiście przy pomocy innych,gdzyż w zyciu zrobiłem tylko 2 strony).Teraz najważniejsze to wybranie siedziby,zmiany w statucie i mozna rejestrować.Podajcie propozycje jakie miasto (Ja jestem z Lublina,a tu nas wielu nie ma,choć troche jest)pozdrMonti
YoWheris Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Myślę że raczej centralna Polska jak już, tak by w razie czego każdy miał tę samą drogę z różnych zakątków Polski.Ja akurat jestem z okolic Poznania ale w samym Poznaniu trochę nas jast, i nie ukrywam że pasowałoby mi w Poznaniu ale niech wszyscy podejmą decyzję i niech zadecyduje większość.Myślę że włączą się także eksploratorzy z MRU.Pozdrowienia.
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Co do struktur stowarzyszenia,to zostawiłbym tak jak jest.Nigdy nie wiadomo jak to sie rozwinie w przyszłości.Przy rejestracji będzie wyglądało profesjonalnie.A nam wystarczy Zarząd Główny i wojewódzkie placówki.W celach trzeba dopisać Stowarzyszenie bedzie prowadzilo prace badawcze o charakterze historycznym, zarowno w zakresie prac archiwalnych jak rowniez terenowych. "- tak jak to zaproponował Kudi.Co do nazwy stowarzyszenia,jak ktoś ma inny pomysł to podawać.Polskie Stowarzyszenie Odkrywców"jest na razie nazwą roboczą.Mozna dopisac i Miłosników Historii"(moja propozycja),albo zostawic jak jest.Pozostaje siedziba,sprawdzenie przez prawnika i mozna rejestrować.:)ZDECYDUJMY SIE NA SIEDZIBĘ i do dzieła.To chyba najważiejsza sprawa,bo w tym miescie trzeba będzie zarejestrowac(o ile sie orientuję) stowarzyszenie.pozdrMonti
kudi Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 sugeruje zeby Stowarzyszenie mialo jakas bardziej profesjonalna nazwe.. bo Stowarzyszenie Odkrywcow brzmidla urzednika smiesznie i infantylnie. Pamietajcie ze jak pomysl wypali to nazwa i dzialalnosc bedzie zauwazana przez wladze. Musimy sie prezentowac zawodowo, zeby nie wyjscna kmiotow. I zamienilbym nazwe Stowarzyszenie na Towarzystwo (powazniej brzmi). Moze sie czepiam detali ale skoro mamy pretendowac do miana powaznego organu, ktory ma pewnie w planach zamiar nawiazywac relacje z decydentami musimy dopiac wszystkie guziki :)Katani - pomysl z rozeslaniem statutu do podpisu jest OK.Siedziba musi byc tam gdzie ktos ma jakies lokum. Bo na jakis adres musi przychodzic poczta...Ale centrum Polski jest OK. Wiec glosujmy i robmy strone...P.S.Polskie Towarzystwo Badan Historycznych??P.S. 2i jakby gdzies przemycic w celach organizacji, ze prowadzimy badania terenowe z urzyciem sprzetu i urzadzen technicznych... :)pozdrrobert_kudelski
SZZ Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Czytam wasze posty szanowni koledzy i po raz kolejny mam nadzieję, że nie jest to fala słomianego zapału, który - tak jak napisał PATRON - przejdzie po kilkunastu dniach jak katar, kiedy was dopadnie skrzecząca rzeczywistość (np. w postaci różnych instytucji które mają poszukiwaczy w głebokim poważaniu). Serdecznie was pozdrawiam, trzymam kciuki i życzę sukcesu:-)SZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.