Skocz do zawartości

borujsko wierzchowo Żabiny

rob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ktoś może wie czy w necie są materiały dot tych walk ew ludzi którzy tam walczyli? Moze ktoś ma pamiątki z tych walk? Mirosławiec.Moiże kto zna jakiego kombatanta z którym można by jeszcze odtworzyć jakieś fakty? Jak ktoś coś ciekawego napisze to napiszę ciekawą historię z tej okolicy
  • 2 weeks later...
Napisano
Kilka lat temu pod Wierzchowem (Smolne Góry) kopali moi koledzy. Potem i ja dołączyłem. To tam doszło do źle przygotowanego natarcia kościuszkowców zakończonego poważnymi stratami. Nawet w komunistycznej literaturze nie ukryto tego faktu, oczywiście unikając jakichś daleko idących wniosków.... Na skutki tego natarcia było dość łatwo trafić: łącznie 6 zabitych żołnierzy LWP w czterech dołkach strzeleckich. Obok nich granaty, kociołki, widelce, butelki, naboje, części do maxima, orzełek LWP, itd. Były to ostatnie nie rozkopane tam dołki strzeleckie. Niestety, pochówkiem ich nie był nikt zainteresowany, mimo, że to Polacy. Ale to już taki kraj. Po dwóch latach szczątki te zniknęły. Co się z nimi stało - nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie