Skocz do zawartości
  • 0

Mina..... ?

Hades

Pytanie

Napisano

Czy ktoś wie co to za mina... prze kogo byla używana i w jakim okresie?

aha.... to co lezy to zaplnik ... ale od czego ? to nie jest od tej miny ??

pozdro :)

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Minę tą ustawiano na drewnianym paliku np. w krzakach ,czy kępie trawy i uzbrajano zapalnikiem odciągowym ,do jego zawleczki przywiązywano drut ,którego drugi koniec montowano np. do drzewa. Gdy ktoś pociągnął drut ,ten wyciągał zawleczkę i bum!

bjar_1
Napisano

Mina była osadzona na takim palu ... wbita w ziemie... Szarpnąłeś tą linke... i wygiasz tym samym zawleczke... odpala sie zapalnik i mina wybcha.... .... noo.... bum ;)

Napisano
Dzięki, to do mnie przemawia.
Jakoś nie wiem czemu dotychczas myślałem, że te pułapki z drutem są oparte o granaty, a nie o miny.
No ale nic - człowiek całe życie się uczy.
YP
Napisano
...o i właśnie przez przypadek natknąłem się na chętnego do sprzedaży takich minek:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25144378

Pozdrowienia
YP
Napisano

Czy ktoś wie co to za mina... prze kogo byla używana i w jakim okresie?

aha.... to co lezy to zaplnik ... ale od czego ? to nie jest od tej miny ??

pozdro :)

Napisano
Mina mi wygląda na ruską(ale mogę się mylić)bardzo podobna do miny pzm (o ile mnie pamięć nie myli) ładunek jakieś 75g trotylu (nabój wiertniczy)stosowana w różnych wariantach odciąg w jedną stronę jakieś 5-7m drutu stalowego bardzo cienkiego.To tyle co pamiętam z wojska.
poz.wolff
Napisano
Miny tego typu są używane do dzisiaj to jest bardzo popularna mina a zapalnik jest bardzo podobny do zapalników odciągowych od tego typu min.Ale moge się mylić.
poz.wolff
Napisano
To jest sowiecka mina POMZ. Jeste tego jeszcze na tony w ziemi. Zapalik to standatowy niemiecki zapalnik naciągowy używany na przykład w eskach.
Pozdrawiam, Michał.
Napisano
Witam!

Ostatnio znalazłem taką bez zapalnika na Żuławach Gdańskich(spoczeła na dnie Motławy).Obok leżał nabój od pepeszy.

pozdrawiam
wilhelm6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie