Hades Napisano 12 Maj 2004 Autor Share Napisano 12 Maj 2004 Czy ktoś wie co to za mina... prze kogo byla używana i w jakim okresie?aha.... to co lezy to zaplnik ... ale od czego ? to nie jest od tej miny ?? pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Share Napisano 13 Maj 2004 Minę tą ustawiano na drewnianym paliku np. w krzakach ,czy kępie trawy i uzbrajano zapalnikiem odciągowym ,do jego zawleczki przywiązywano drut ,którego drugi koniec montowano np. do drzewa. Gdy ktoś pociągnął drut ,ten wyciągał zawleczkę i bum!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 13 Maj 2004 Autor Share Napisano 13 Maj 2004 Mina była osadzona na takim palu ... wbita w ziemie... Szarpnąłeś tą linke... i wygiasz tym samym zawleczke... odpala sie zapalnik i mina wybcha.... .... noo.... bum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 13 Maj 2004 Autor Share Napisano 13 Maj 2004 ktos był szybszy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Share Napisano 13 Maj 2004 :) Byłeś szybszy w rysunku :P Ja taki w paincie zrobiłem :)pozdrawiam!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 13 Maj 2004 Autor Share Napisano 13 Maj 2004 :d ok ... to ja jeszcze dołączam schemacik :P ...pozdro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 13 Maj 2004 Share Napisano 13 Maj 2004 Dzięki, to do mnie przemawia.Jakoś nie wiem czemu dotychczas myślałem, że te pułapki z drutem są oparte o granaty, a nie o miny.No ale nic - człowiek całe życie się uczy.YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 13 Maj 2004 Share Napisano 13 Maj 2004 ...o i właśnie przez przypadek natknąłem się na chętnego do sprzedaży takich minek:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25144378PozdrowieniaYP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 12 Maj 2004 Autor Share Napisano 12 Maj 2004 Czy ktoś wie co to za mina... prze kogo byla używana i w jakim okresie?aha.... to co lezy to zaplnik ... ale od czego ? to nie jest od tej miny ?? pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 12 Maj 2004 Autor Share Napisano 12 Maj 2004 z góry....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 12 Maj 2004 Share Napisano 12 Maj 2004 Mina mi wygląda na ruską(ale mogę się mylić)bardzo podobna do miny pzm (o ile mnie pamięć nie myli) ładunek jakieś 75g trotylu (nabój wiertniczy)stosowana w różnych wariantach odciąg w jedną stronę jakieś 5-7m drutu stalowego bardzo cienkiego.To tyle co pamiętam z wojska.poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades Napisano 12 Maj 2004 Autor Share Napisano 12 Maj 2004 ok... a ten zapalnik nie jest z niej ? w jakich latach ona była używana? pozdro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 12 Maj 2004 Share Napisano 12 Maj 2004 Miny tego typu są używane do dzisiaj to jest bardzo popularna mina a zapalnik jest bardzo podobny do zapalników odciągowych od tego typu min.Ale moge się mylić.poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mab1978 Napisano 12 Maj 2004 Share Napisano 12 Maj 2004 To jest sowiecka mina POMZ. Jeste tego jeszcze na tony w ziemi. Zapalik to standatowy niemiecki zapalnik naciągowy używany na przykład w eskach.Pozdrawiam, Michał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Maj 2004 Share Napisano 12 Maj 2004 Zgadza się - ruska mina ,a zapalnik jest niemiecki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarx Napisano 12 Maj 2004 Share Napisano 12 Maj 2004 Moge tylko potwierdzić.Sam sie takich nakopałem .Ruska palikówka.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilhelm6 Napisano 13 Maj 2004 Share Napisano 13 Maj 2004 Witam!Ostatnio znalazłem taką bez zapalnika na Żuławach Gdańskich(spoczeła na dnie Motławy).Obok leżał nabój od pepeszy.pozdrawiamwilhelm6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Hades
Czy ktoś wie co to za mina... prze kogo byla używana i w jakim okresie?
aha.... to co lezy to zaplnik ... ale od czego ? to nie jest od tej miny ??
pozdro :)
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.