okejos Napisano 1 Wrzesień 2002 Autor Napisano 1 Wrzesień 2002 Panowie.Dzisiaj mija rocznica wybuchu drugiej wojny światowe!!!!!Z przykrościa stwierdzam że oprócz parosekundowych wzmianek w wiadomosciach i 15 min programu na kanale 2 TVP. dzien przeminie jak kazdy inny. :((Gdzie te czasy ze mozna było zobaczyc stary dobry (bo pozbawiony polityki) film Westerplatte"w czasach Komuny wiecej sie mówiło o wrześniu niz w obecnych.Więc Proponuje po porzeczytaniu tego postu chile zadumy nad losami tych poktórych sladach wielu z nas przyszło kroczyć. odsłaniajac okruchy tamtych dni.Panowie może to zabrzmi pompatycznie ale CZEŚĆ I CHWAŁA ŻOŁNIERZOM WRZEŚNIA I TYM WSZYSTKIM KTÓRZY OODALI ŻYCIE NA POCZATKU JAK I W CIAGU CAŁEJ TEJ WOJNY>dziękuję.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Jedyne co mozemy zrobic to upamietnic ta chwile minuta ciszy.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Własnie wysłałem parę wstrzasajacych zdjęć zrobionych we wrześniu 1939, z naszych zbiorów. Mam nadzieję że Bocian je zamieści na galerii i chociaż w ten sposób upamietnimy tą rocznicę.PSTemat września stał się nie modny gdy przystapiliśmy do NATO, wiele lektur szkolnych o tematyce wojny też znikneło z programów nauczania.
ms Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 W pewnym stopniu UNDERGROUND ma rację pisząc, że ten temat w świetle ostatnich (dodalbym także i przyszłych - UE) wydarzeń coraz częściej traktowany jest na zasadzie przekopiowywania kilku zdań z encyklopedii.Cóż, z jednej strony najezdzca - Niemcy, z drugiej strony zaś asi sojusznicy" - Francja oraz Anglia nalezą do grona państw zreszonych w towarzystwie wzajemnej adoracji.A Polska jak była tak i jest nadal w fatalnym polozeniu geopolitycznym (nie mogli sie nasi przodkowie ulokowac w innej częsci swiata?:-)).Wszekie uklady, jakie ratyfikujemy, podpisujemy i do których przystepujemy sa wylacznie dla uspokojenia naszych narodowych lęków wynikających z uwarunkowań historycznych.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Underground czy wykupiłeś prawa od Timepix.com na zdjęcia Hugo Jeagera lub zapytałeś się właściciela zdjęcia 7TP o zgodę? (http://www.ne.jp/asahi/wwii/panzer/images/) Bocian lepiej zdejmij te zdjęcia, to jednak wygląda na naruszenie prawa w stosunku do właścicieli tych zdjęć :-(Lepiej podać na nie namiary - są znane od circa 2 lat.PzdrMarek Jaszczołt
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Nie wykupione zdjecia mają napisy Timepix-a, ortzymałem je droga legalną. Z prawem na jedna publikacje.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Jeszcze jeden prawnik się znalazł, prawa autorskie wygasaja po 50 latach zgodnie z Ustawą o Prawach autorskich -patrz art. 89.Panowie możecia śmiało publikować swoje materiały dotyczące IIWŚ.Art. 86. 1. Artyście wykonawcy przysługuje, w granicach określonych przepisami ustawy, wyłączne prawo do: 1) ochrony dóbr osobistych dotyczących artystycznego wykonania, 2) korzystania z artystycznego wykonania i rozporządzania nim na poszczególnych polach eksploatacji, 3) wynagrodzenia za korzystanie z artystycznego wykonania. 2. Wyłączne prawo korzystania i rozporządzania, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, obejmuje prawo do: 1) utrwalania, 2) zwielokrotniania określoną techniką, 3) wprowadzenia do obrotu, 4) publicznego odtwarzania, chyba że jest ono dokonywane za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, 5) najmu, 6) dzierżawy, 7) nadawania, chyba że jest ono dokonywane za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza. 3. W przypadku nadawania lub publicznego odtwarzania wykonania za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, artyście wykonawcy przysługuje prawo do stosownego wynagrodzenia. Art. 87. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, zawarcie przez artystę wykonawcę z producentem utworu audiowizualnego umowy o współudział w realizacji utworu audiowizualnego przenosi na producenta prawa do rozporządzania i korzystania z wykonania, w ramach tego utworu audiowizualnego, na wszystkich znanych w chwili zawarcia umowy polach eksploatacji. Art. 88. Prawo artysty wykonawcy nie narusza prawa autorskiego do wykonywanego utworu. Art. 89.Prawo, o którym mowa w art. 86 ust. 1 pkt 2 i 3, wygasa z upływem pięćdziesięciu lat następujących po roku, w którym artystyczne wykonanie ustalono. Jeżeli jednak w tym czasie nastąpiła publikacja utrwalenia tego wykonania lub jego publiczne odtworzenie, okres ochrony liczy się od tych zdarzeń, a gdy miały miejsce obydwa - od tego z nich, które miało miejsce wcześniej
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 I tak to rocznica września przemieniła sie w dyskusje o prawie :()
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Marek Jaszczołt do GrzegorzaMnie nie musisz przekonywać, tylko ewentualnie Time Inc.PzdrMarek
Gość Napisano 3 Wrzesień 2002 Napisano 3 Wrzesień 2002 A małolatom trzeba przypominać, bo inaczej pomyślą sobie, że II wojnę wymyślono w Hollywood. Powiadają, żeby żyć szybko, ale warto się na chwilę zatrzymać i posłuchać o tym co wydarzyło się w przeszłości, bo inaczej będziemy w duszy puści jak wielkanocne wydmuszki ... Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Gość Napisano 3 Wrzesień 2002 Napisano 3 Wrzesień 2002 mt w pełni sie z tobą zgadzm sam jestem troch starszym małolatem" (18) i wiem jakie pojecie i stosunek do naszej histori ma moje pokolenie.Kiedys kolega na pytanie gdzie i kiedy zaczeła sie droga wojna odpowiedział krotko- iemam pojecia a poco mi to wiedziec"
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Napisano 6 Wrzesień 2002 a tu coraz bliżej 17 września. I powiem szczerze że szlaq mnie trafia jak widze młodych mniej lub bardziej ludzi z podobizną Ilicza lub dla żartu" przypiętą do ubrania. Dramat.17 września zaczęło się to co się nie skończyło 9 maja 1945 .. a dużo dużo później.
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Sorki, że tak późno, ale byłem zajęty (miałem się spotkać z okejosem ale wyjechł nad morze <skubany>) wrzesień nie minął bez pamięci bo na Zamku w Żywcu zrobiliśmy wystawę o wrześniu 1939" są tam eksponaty z muzeum w Żywcu, Tomaszowa Lubelskiego, z prywatnych kolekcji (mojej i kolegi), są też zdjęcia sztandaru 1 Batalionu Saperów odzyskany niedawno od wiejskiego kolekcjonera". jeśli ktoś byłby chętny na zdjęcia to na priwat (waga ciężka)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.