Skocz do zawartości

Łopatolodzy z województwa łodzkiego :)

Gunship!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio w wielu rejonach Polski zabrano się za odnawianie naszych schronów z 1939. A może by spróbować tego samego tadytorami w Sieradzu? ( jeżeli jeszcze tego nikt nie próbował) Jeżeli sie zoorganizujemy - to jest szansa... można popukac do drzwi ,pochodzic...może coś się wykombinuje?

Co wy na to?

Gunship

PS: jeżeli już ktoś coś kombinuje to proszę o kontakt.
Dzięki!
Napisano
Cześć,
Nie wiem, co tam odnawiać, może jedynie wysprzątać.
Pozdro
Napisano
Fakt - wystarczyło by oczyscic, ale i jakby sie dało to moze urzad miasta jakis maly mini-skansen czy jakas placówke historyczna mogło by zoorganizowac.
Dzieks z Twojej strony ze chociaż wyraziłeś jakies zainteresowanie :)
Skąd kolega pisze??

Gunship

Napisano
Kolega pisze z Łodzi. Byłem tam kiedyś. Co do skansenu, to chyba tylko prywatnie coś takiego mogło by zaistnieć. Nie widzę tu roboty dla samorządowca, ew. kaskę mogli by dać.
pozdro
Napisano
Ja stukam z Grotnik. Pogadam z kumplami z Sieradza - może oni coś podpowiedzą. Teoretycznie szanse realizacji tego pomysłu są tylko trzeba znaleźć więcej chętnych bo w dwójkę raczej zbyt dużo nie zdziałamy.
Czy posiadasz GG?
Mój numer to 1794449

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Nie mam gg, natomiast znalazłem fajny opis bitwy pod Orlą z żółtego tygryska. Autor: Kowalski. Wersja niemców.
Pozdro
Napisano
Z chęcią wraz z chłopakami z grupki rekonstrukcyjnej nawiązującej do tradycji 28 Pułku Strzeclów kaniowskich pomożemy przy restaruracji schronów wrzesniowych w rejonie na północ od Sieradza w pasie obrony 10 DP. Z chęcia także wystąpimy na jakiś okolicznościowych uroczystościahc.
Napisano
Schorny z tego co widziałem jakies pół roku temu sa zachowane bardzo łądnie tylko zapuszczone nieco ... stoją sobie malowniczo na polach ... tylko je oczyścić i juz. A mozna by jakas inscenizacje zrobić we Wrześniu w rocznice wydarzeń.
Napisano
Wow widze ze nastąpiło jakies poruszenie w temacie. Trzeba by pokombinowac.
A co do inscenizacji to ciekawy pomysł - tylko trzeba by zacząć od sprzątania :D - czyli czarnej roboty..

Pozdrawiam

Gunship

PS: Rozpuszczajcie dalej wici ;)
  • 2 weeks later...
Napisano
Jestem nowy na Forum, ale uważam, że władze mają to gdzieś i można liczyć tylko na siebie, tylko kto będzie tego pilnował?
Napisano
Cześć a co powiedzielibyście na zinwentaryzowanie schronów plot w Łodzi? Zaczynam od własnych (skromnych) informacji)
Napisano
Co do sprawy pilnowania hm... A jak jest rozwiązana sprawa schronu w Dobieszkowicach??
Trzeba się dowiedzieć w czyjej gestii leżą te schrony.
Wiadomo ze w niczyjej ale mówie teoretycznie.
Niedlugo powinienem miec jakies namiary na administracje w Sieradzu.
Napisano
Gunship:jakbyście dotarli juz do jakiejs imprezy historycznej czy czegos konkretniejszego to piszcie - namiary na mnie są. Ewentaulnie na kogoś z chłopaków z naszej grupy (28pp.prv.pl)
  • 2 months later...
Napisano
Czołgiem, jeżeli potrzebujesz jakiś namiarów na administracje w Sieradzu to mógł bym pomóc z racji że tam pracowałem dwa lata w urzędzie i jako że znam sieradz bo czasami tam mieszkam. Co sie tyczy odnawiania schronów stojących w Woźnikach to może i dobry pomysł, tyle że wy je odnowicie a ktos je rozpieprzy pomaluje sprayem i bedzie po waszej pracy. Watpie co by wam pozwolili jakies ogrodzenie zrobić czy cos, poza tym mósiał by ktos tego pilnować. Ale mozna kiedyś zorganizowac jakiś wypad i sie tam przejechać, daleko nie ma godzina drogi z Łodzi. Zresztą nie wiem to tylko moje zdanie :)

Jak sa jacyś miłosnicy fortyfikacji z Łodzi to dajcie znać na maila, mozna sie zawsze spotkać przy piwku i podyskutować na temat bunkrów, bo jak narazie to nie znam praktycznie nikogo z łodzi z bunkrowców ( zreszta w łodzi nie ma bunkrowców) pozdro, jak cos to pisać na maila.

Jaras_lodz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie