Skocz do zawartości

JUŻ ZACZĘLI WYWÓZKĘ ZABYTKÓW !!

Gość somebody

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No i mamy co chcielismy.Z pewnego źródła : ostatniego kwietnia przyjechali niemcy do pewnej wsi w zachodniej Polsce. Wiedzieli co i gdzie wykopać. po wejsciu do unii
bezpiecznie sobie przejechali granice i już nie ma w Polsce kilku zabytków.
wniosek: ustawa zrobiona tylko po to zeby konkurencji nie robić niemcom już zadziała.....
niestety to nie kit, 1 kwietnia był już dawno.
Napisano
Nie zapominajmy ze my tez mozemy jechac np. do Normandii i granice beda stały otworem- a tam tez troche dobra wojennego zostało.
Napisano
W lasach jest tyle fancików i u nas i u nich , że napewno dla wszystkich wystarczy , oni sobie wykopią coś po naszej stronie granicy , my po ich stronie i będzie ok , karzdy będzie zadowolony.
pozdr
Napisano
najlepsze miejsce
Graniczna rzeka miedzy DDR,em a Republika Federalna nikt !!! tam nie szukal przez czas istnienia DDR,u
Elba
Napisano
to straszne!
przjechali, wykopali, ograbili i zagrabili dobro nasze jedyne narodowe, klejonoty polskości przypisane slowiańskiemu ludowi od pradziejów!
lobuzeria i wandalizm!

:-)

mniej paranoicznych stanów zalecam.

Napisano
To nie paranoja tylko smutna rzeczywistość...
A przykładów można by mnożyć.

Zresztą jak można porównywać wojenny złom, którego jest jeszcze w ziemi tony z rzeczami zabytkowymi, często niepowtarzalnymi.
Pozdrawiam.
Napisano
Tak, ustawa była i jest jak papier toaletowy, czyli do d... Teraz na granicy już tylko papiórki sprawdzają. Ceny pójdą w górę. Jeden plus, że z zachodu można będzie łatwo wszystko wwieźć i ceny tych rzeczy spadną.
Pozdro
Napisano
panowie nie demonizujmy , a ilu z was pojechałoby poszperać pod Wilnem? A jakby dziadek w majątku na Litwie zakopał pamiątki rodzine - to co nie pojechalibyście?
Napisano
Przyjechali i wykopali, bo i pewnie ich pradziad na to pół życia harował, a potem w popłochu zakopał.
Jakbym był spod Lwowa, a mój dziad zakopałby rodzinne srebra, to bym pewnie nic nie robił, tylko rozmyślał, jak się do tego dobrać......
W końcu to nie ukradzione.
Czasami całe pokolenia przodków na to pracowały.
A, że to należało do Niemców - no i co z tego?
W końcu nie wyworzą nam Zamku Królewskiego albo Światowida.
Nie bądźmy zazdrośni o cudze (co nie przeszkadza nam kopać głęboko i celnie, aby ich w tym wykopywaniu swojego" uprzedzić :-))).
Pozdrowienia dla niezawistnych
YP
Napisano
Tylko, że Niemcy dorabiali" się na narodach podbitych: Żydach, Polakach, Rosjanach, Francuzach, więc odbieranie tego swojego" jest conajmniej dwuznaczne.
Pozdro
Napisano
Nie bronię Niemców faszystowskich, ale Twoje twierdzenie jest uogólnieniem. Nie mówię, że również w wielu przypadkach tak jak twierdzisz nie było. Niemniej jednak zanim rozpętała się wojna, społeczeństwo niemieckie miało czas na dorobienie się w uczciwy sposób. Nie rozcząsajmy sytuacji ekstremalnych, bo popadniemy w absurd. W końcu Bolesław Chrobry też ograbił Milsko i Łużyce i jakoś nie mamy z tego tytułu wielkich wyrzytów sumienia.
YP
Napisano
A rosjanie , francuzi i inni może powiesz że byli święci i nic nie rabowali w czasie wojen. A to co jakiś niemiec zakopał sobie w ogródku to było z łupów wojennych ?
Patrzmy może na wszystko obiektywnie.
pozdr
Napisano
Jak byli tacy bogaci, to dlaczego rozpoczęli wojnę? Ile oni rzeczy podostawali z podbitych krajów, całe transporty szły, ile ludzi na nich harowało. Niby im teraz coś tam wracają. Ktoś kiedyś wyliczył, na ile nas ograbiono, a ile ludzi zginęło z ich ręki. Tego nie da się przeliczyć na gotówkę. Strat sprzed wojny długo nie mogliśmy odrobić i nie wiem, czy w ogóle je odrobiliśmy.
Pozdro
Napisano
jesli moge sie wtracic... juz pisalem, jak to pewna starsza Pani opowiadala mi o okupacji. Mowila, ze Niemcy potrafili sie dzielic chlebem, czekolada - jesli byly jakies zwierzeta w gospodarstwie i chcieli je miec po prostu odkupywali je od chlopow NIE KRADLI, natomiast po przyjsciu Rosjan i Polakow - zostalo rozkradzione wszystko, nawet takie duperele jak gwozdzie. Niech nikt nie mowi, ze kradli tylko Niemcy. Ludzie kleli na takich wyzwolicieli...
Napisano
.... poza tym my rozmawiamy o tym, że ktoś coś wykopał w jakimś tam ogródku, a nie o tym ile Niemcy zamordowali ludzi i jak bardzo jest to złe.
Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że im się nie należy żadne kopanie..........czy tak??
YP
Napisano
Tak, Niemcy biedni byli i dobrzy, miodzio, ale w 1945, jak się ruskie wreszcie do nich dobrali. Naprawdę szkoda, że im ten podbój świata nie wyszedł.
Pozdro
Napisano
Ups, J" sam pisałeś w swoim poście o godzinie 9.20, że pośrednio przyczyną wybuchu wojny był fakt, że ie byli bogaci", a teraz sami ironizujesz, że jakoby byli biedni.
Nic z tego teraz nie rozumiem.
Sam się z siebie nabijasz?
Uważam poza tym dyskusję za niemerytoryczną.
YP
Napisano
J" - nie zapominaj że tenpodbuj świata" to był wymysł garstki ludzi która skutecznie ogłupiła niemieckie społeczeństwo , nie można o ludobujstwo itp. oskarżać całego narodu , bo bardzo duża większość zdecydowanie była przeciwna , ale nic nie mogli zrobić bo sprzeciw mugł by się dla nich źle skończyć
Romel
Napisano
Biedni nie materialnie, tylko po prostu w tarapatach. Strasznie zmiękli pod koniec wojny. Wiedzieli, że pewnie nie dożyją końca wojny ani zwycięstwa he he.
Zresztą, to co wyciągnęli, to należy do państwa. Jak były granice, to by im ten numer nie wyszedł. Zresztą, może to i dobrze, że się trochę skrytek odkryje, może jakieś typowo nasze zabytki się odnajdą (chyba, że będą na tyle przebiegli, że tych lewych" nie zabiorą, a może nawet zniszczą).
Pozdro
Napisano
A który z nas pojedzie sobie w majowy weekend do Normandii? No chłopaki wpisywać się po kolei. Ja raczej nie pojade bo mnie nie stać. Dojechać to bym dojechał ale zatrzymac sie tam... to wsumie troche ponad moje siły.

Tak jak mówił mój wujek Niemcy byli dobrzy bo dawali mu z kantyny czekoladę" Tylko nie zauważył że jego ojciec tyrał w u nich w fabryce za darmo, jego ciotke zamordowali na Majdanku a dom na kantynę zabrali polakowi i już mu nie oddali bo uchodząc spalili.

Mój dziadek tyrał dla nich 6 calusieńkich lat a zadośćuczynienia dostał tyle co na rower. W dupe mnie Niemcy mogą pocałować.

Nie przeszkadza mi to że cos tam z ogródka wykopali. Sami sobie ukradli. Byli od was chłopaki sprytniejsi i cóż... U mnie nie ma poniemieckich skrytek i się cieszę bo mnie to razic nie będzie. Na mój gust to i te wszystkie Panthery i T34 moga sobie zabrać. Stać ich na to, wzieli nas do Unii, maja prawo i są od nas lepsi więc tylko ogon podkulac i do lasu na łuseczki ale tak żeby panowie policjanci nie widzieli bo wykrywalność przestępstw podskoczy.

a wracajac do biednych Niemców i dzikich Rosjan i Polaków" to oglądałem ostatnio taki film o jeńcu niemieckim który się z rodzina nie mógł zobaczyc i wogóle byl biedny bo mu Ruscy kazali pracowac w kopalni na Syberii, mundur odwszyli i dawali paskudztwo do jedzenia a jak pociągiem wieżli to ci biedni Niemcy leżeli obok siebie bez prywatności żadnej. Ja chyba jestem dzikszy od tyhch zwierząt" Rosjan bo na ich miejscu to przegnał bym to towazystwo na Kamczatke na piechote, wpuścił na ogrodzone pole... Może ktoś chce w ogródku postawiś pomnik Kochanym Niemcom za chleb, Szpilmana i czekoladę".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie