turtur Napisano 4 Maj 2004 Autor Share Napisano 4 Maj 2004 Witam. Dla wiekszosci z Nas jest juz po weekendzie..Moze pochwalimy sie wspolnie znaleziskami, ktorych dokonalismy w tym czasie?Zaczne:1. Dwa cholernie duze gwozdzie z mlyna zniszczonego przed II WS2. Lancuch transmisyjny od ciagnika (sygnal na dlugosci 2 m)3. Kawal zelastwa4. 10 feningow z 1943...5. Super opalenizna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 - taśma od MG- bączek od czapki WH- 2 niemieckie butelki po piwie ELYSIUM- kabłąk z magazynkiem od Berthiera- resztki pudełek po mauserze- kubek porcelanowy Luftwaffe- łuski- złom, odłamki itd.Jak dla mnie rewelacyjne 3 dni:))Widać jest jakiś pożytek z tej Unii;) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Moje week-endowe łowy przyniosły efekty w postaci:-- 3 monetki austriackie z 1860 roku;-- 200 marek w jednej monecie z 1923 roku;-- parę monet PRL i III RP;-- parę łusek z I i II WŚ;-- inne duperele, jak stare gwoździe, obrączki od ptaków i takie tam....W sumie kupa radości, chociaz efekty raczej skromne.Pozdrawiam YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Znaczki pocztowe z XIII w. z Mieszkiem I, znalazłem je w poniemieckiej kasie pancernej, a kasa była w stogu siana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 aaaaaaaaaaa i jeszcze jedno znalezisko: drewniane koło od roweru na którym jechał Zbyszko do Bogdańca :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 No jeśli Jacekmix wyjechał z takimi znaleziskami, to ja mogę już teraz bez ściemy przyznać się do wykopania szczebla, który śnił się świętemu Antoniemu.:-)YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Yupiter, wymienisz się ze mną na wiórki z hełmu Juranta? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 buehehehehehehehehhehe - chyba jednak wypatrzyliśmy sens tego postu. Niniejszym przywołuje sie do porządku.:-)))))))))))YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Ja nie byłem niestety nigdzie na weekendzie ,ale jadę jutro to się pochwalę :Dbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekmix Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 A ja właśnie wróciłem, tym razem skromniutko: tylko dwie alumfelgi od rydwanu.... III w. p.n.e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 eeeee i to mają być znaleziska ? ja znalazłem majtki z wyszytym złotymi literami napisem od Adolfa H. dla Ewy B." i było tam jeszcze wyszyte czerwone serduszko z Hakenkreutzem w środkupozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Witam!Moje skarby wystawiłem na Monetach można obejżeć.A tu macie jedno z ....fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 cholera nieweszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Panowie to orginały w ziemi leżały.Jeszcze nachodzie:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RG42 Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Znaleziska niedzielne, raczej skromne, ale i tak mnie ucieszyły:łuska od Mosina z 1906 r., łuska od PPSz, część od jakiegoś sześciostrzałowego rewolweru, bęben od sześciostrzałowca małego kalibru ( pewnie jakiś kieszonkowy rewolwer ), odważnik jubilerski o wartości 1 dkg, duży carski guzik z dwugłowym orłem, mosiężny krzyżyk, który w środku był kiedyś wyłożony drewnem ( zachował się mały fragment drewna ), guzik mosiężny mały ozdobiony, końska ozdoba, 50 gr alum. PRL z 1949r., prawdopodobnie boratynka, jakaś alum. blaszka wielkości boratynki ( okrągła ), 1 lub 2 kopiejki w stanie agonalnym i 1 kopiejka z ok. 1860r. Pozdrawiam,RG42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 No no! Sapertorun przetestujesz znalezisko? :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turtur Napisano 4 Maj 2004 Autor Share Napisano 4 Maj 2004 aaa... jeszcze wygrzebalem zdjecie dziadka w mundurze na rowerze z mosinem (tak mi sie zdaje. Za tydzien wrzuce zdjecie, to poprosze o pomoc w ogledzinach), oraz historie kobiety, ktora przezyla w tej miejscowosci Niemcow i Rosjan, jak to w czasie walk wyprowadzili caly swoj dobytek (konie, krowy, swinie)do lasu i wlasnie w to miejsce spdla sobie kula"(cytuje moja rozmowczynie) i wszystko poszlo do nieba i na galezie, ale przynajmniej nie trzeba bylo dolow kopac, bo sie wrzucilo, a potem tylko zasypalo padline. A z kona moj drogi to tylko zad zostal, wiec mielismy co jesc" Oprocz tego dowiedzialem sie , ze Niemcy byli ok, a uskie jak przyszli z Polakami to wszystko co zostalo to pozabierali"... To tez znalazlem w ten weekend... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Witajcie .Własnie wróciłem z Mierzeji Wiślanej.Ufff. Mase dołów i .... właśnie gdyby nie przypadek to byłą by bryndza, ale do rzeczy:10 szt. łusek do flaka; 3 szt. maszynek do ścinania włosów (nie wiem czy to wojskowe, może bijar pomoże mi puścić zdjęcia!)- Tu pozdrawiam kolegę. 1 szt. poroże jelenie (z czaszką);25 szt. taśm od MG-34/42 1 szt. pół paska od MP-38 Ponadto coś co przypominało bombę lotniczą więc to cholerstwo zostawiłem w ziemipozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Witam! No więc pochwalę się i ja... wraz z bratem całą sobotę przekopywaliśmy poniemiecki" las... okop na okopie... znaleziska wyszły następujące: odłamki dł. od 2cm do 50cm śliczne stany :D, nabój mauser (żelaźniak) oraz łuseczka od mośka w super stanie :))) ot i sobota :] w niedzielę z lasu wygnał nas leśniczy :((( Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 No nie wiem, ale niech będzie.Gdybym poszedł kopać w długi weekend, to bym zapewne znalazł:)- 50 gr z 1949 mosiądz- 4 łuski od mauzera (świecące się jeszcze, czerwone spłonki)- łuskę od parabelki z napisem RWS 9mm- łuskę od KBKS- z 2 kg łusek od mosina bimetal (stanowisko CKM)- łuski TT/PPSZ- guzik z czerwonoarmiejca- resztki p-gazki niemieckiej- kleszcza szukającego miejsca na konsumpcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Wita.Prawie 200 łusek, kilka guzików i monetka z 1795 roku.Poza tym dwa kleszcze.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 poniedzialkowa wyprawa na mierzeje. kształt znajomy co nie? ;)pzdr dla skacowanej ekipy z Piły.Barnaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 I mnie poniosło na mierzeję. Oczywiście zupełnie przypadkowo szukając odłamków meteorytów udałem się na miejsce kapitulacji 12 Pułku Grenadierów Pancernych 4 DPanc. Nie przewidziałem tylko jednego, że przede mną sądząc ze śladów przejadą buldożery, na szczęście prawie zupełnie ślepe i o małym rozumku. Wpadła mi w ręce wewnętrzna część wizjera - 100 % farby ( szara minia na zewnątrz i kremowy kolor wewnątrz ), 45cm na 16cm. Jest to prawy a więc prawdopodobnie strzelca radiotelegrafisty. Brakuje szkła pancernego, ale za to z nudów żołnierz wydrapał swoje nazwisko i prawdopodobnie numer nieśmiertelnika, a to już ciekawostka. Oczywiście teoria, że jest on z 12 pułku jest lekko naciągana, ale ponieważ w tym miejscu były blaszki 12 pułku bardzo prawdopodobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 to co ciekawe to łuska ok 11x15,5cm, no i trochę łusek mauser i TT i inne duperele jak np sprzączka od pasano i nowe fajne miejsce do przeszukania:)pozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Witam !Nie znalazlem tego czołgu , ale cieszę się ,że jeszcze stoi.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.