Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Interesuje mnie z jakiego miasta pochodził ten Pułk i w jakim rejonie brał udział w walkach wrzesniowych. Może ktoś ma fotkę odznaki pułkowej ? A tak na marginesie czy w necie znacie jakąś stronkę gdzie można zobaczyć odznaki naszych pułków i zasięgnąć info5rmacji o ich samych?
SLAW 100 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Cześć 43 Pułk Piechoty ( na początku 1919 roku otrzymał nazwę -43 P.P .Strzelców Kresowych w 1929 zmieniono nazwę na 43 P.P Legionu Bajończyków) stacjonował w Dubnie a II batalion w Brodach wchodził w skład 13 Dywizji Piechoty .Zmobilizowany 14-15 .08. 39 przerzucony w rejon Bydgoszczy .1.09. podporządkowany został dowódcy armii Prusy" i przerzucony w rejon Spały .05.09 zajał pozycje obronne na lini Tomaszów Mazowiecki -Ujazdy .Działanie bojowe rozpoczął 06.09.w obronie Tomaszowa M. poz .Slaw
SLAW 100 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Odznaki kawalerii znajdziesz pod adresem: http://www.kawaleria2rp.horsesport.pl/ramki.htm
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Cześć SLAW !Chyba coś pokręciłem z numerem pułku! Ostatnio widzialem u znajomego odznakę i wydawało mi się że ma numer 43, ale z tego co widzę to nie to. Tamta miała 4 ramiona ( wyższa niz szersza ! )pokryte niebieską (kobaltową )emalią i na dolnym miała PSP - moze pułk strzelców Poleskich ?Na te ułanskie" namiar znałem , ale nie moge nic znaleźc w necie na piechocińskie i inne. Ale dzieki!Slaw masz jeszcze jakies fotki pułkowych ?W ogóle Panowie to pochwalcie sie swoimi zbiorami! To jest bardzo ciekawy temat. Pozdrawiam Maciej G
SLAW 100 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Hm, a może raczej Pułk Strzelców Podhalańskich ?
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Podhalańskie - widziałem są na ogół bardzo harakterystyczne , może ?. O ile dobrze kojarzę to był jakiś Pułk Strzelców Poleskich , cos mi swita że 42 i wtedy mogłem pomylić 2 z 3 . Sprawę wyjaśniło by zdjęcie odznaki.
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Też ją znalazlem przed chwilą w necie przy okazji prezentacji jakiejs książki opisującej pułk . To nie to !Szukamy dalej .Może to jakis rodzynek ?Wiem na pewno ze był jeszcze jakis inny pułk s. poleskich , ale ich odznaki nie widzialem .
Chudzin Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 PSP jest na odznakach 44 i 54 pułku (oczywiście poza podchalańczykami, ale oni zawsze mają swastyki). Ta pierwsza jest wyższa niż szersza, pokryta błękitną emalią. W srodku trąbka i nr pułku. PSP oznacza pułk strzelców pieszych". Jesli chodzi o szlak bojowy - to ta sama dywizja co 43pp - 13 DP.
SLAW 100 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Dobra, ale opisz jakiego kształtu ona była .
Chudzin Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Tu jest zdjęcie odznaki 44 pułku (i nie tylko) http://www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/panasiuk/pie/44ps.jpg
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Cztery ramiona emaliowane ( niebieskie), cos jakby na planie krzyża , z tym że poziome krótsze , pionowe dłuższe i raczej o nieregularnym kształcie . w srodku o ile pamiętam orzeł. na dolnym ramieni było PSP . I to tyle nie zapamietałem jej dokładnie. Raczej była z tych niepozornych.
SLAW 100 Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Tak , to wygląda na 44 PP ( dodałem skana 54 PP).
Chudzin Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Jakby je obie wymieszać to by pasowały... chyba że ktoś tego orła dodał, albo to zupełnie co innego.Poszperaj: http://www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/op.html
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Prędzej ta pierwsza , ale nie pamietam tego rombu w tle. Chyba bylo cos ale bardziej nieregularnego . Zupełnie inny kolor emali.Na tego orła na środku sie nie upieram. mógł równie dobrze byc ten numer pułku którego nie pamiętam.Zaraz oblukam te linki to moze cos wypatrzę.
Maciej G Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Panowie zobaczyłem wszystkie odznaki z tego linku i nie rozpoznałem w nich tej której szukam. Najprosciej będzie poprosić tego gościa aby mi ją udostępnil do zdjęcia to i wam się pochwalę . Moze to była jakas nieregulaminowa ?W wykazie tych kopii nie było pokazanej jeszcze odznaki Pułku Białostockiego . Kształtem ( poza rombem ) najblizsza tamtej , jest ta - 44 pułku. Pozdrawiam Maciej G
Maciej G Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Cześć Slaw !Znajomy potwierdził chodzi o odznakę 44 PSP.Może będę jutro miał fotkę , to zamieszczę .Choć wg mnie i mojej pamięci to coś sie nie zgadza .Slaw , a na niemczyźnie się znasz ? Umieścilem kilka postów dalej krzyż Zollgrenschutzu , ale za dużo o nim nie wiem . Może coś wiesz?Pozdrawiam Maciej G.
SLAW 100 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Cześć W Niemcach jestem cienki zbieram tylko Polskę do 45 r. poz Slaw
Maciej G Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 A masz coś z kaliskich - pułkowych - 29 PSK lub 25 PAL ?Ostatnio widziałem ciekawe zdjęcie 4 niemców z 1939 r. trzymających sztandar ( ale chyba jakiś mały - raczej sztandarek ) właśnie jakiejś kaliskiej jednostki.To jest chyba ten jeden z nielicznych który wpadł w ręce niemców we wrześniu. Gość właśnie z Kalisza ma negatyw z tą klatką.
SLAW 100 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Nie , tych odznak nie mam .Jakieś foty niemieckie z 1939 gdzie pokazany był zdobyty sztandar były na ebay.poz slaw
Chudzin Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 A nie chodzi o płomień od fanfary 8 psk? Nawet hitlerowi go pokazywali... W bokju to Niemcy nie zdobyli żadnego sztandaru, tylko potem, jak np. miejsce ukrycia chorągwi 54pp wydał zdrajca.
SLAW 100 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Nie ,akurat zdjęcie z płomieniem jest dość popularne .Na tamtych był sztandar ( chyba z 3 foty ) a linka do tych fotek był chyba w jednym z postów na forum .Poszukam .
SLAW 100 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Zobacz tego linka :http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3287029252&category=15504
Maciej G Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Sztandar wygląda na ten sam - rozmiar!! Jak dla mnie dość mały. Ponadto widać na nim charkterystyczny krzyż taki jak z Odznaki Pułkowej 25 PAL .( fotka nr .1 lewe białe pole ) Ujęcia są inne . Ale na 99% to ten sam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.