shadee Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 No i teraz moja kolej :Mam problem i to nie byle jaki - brat zaczoł ze mną łazikować i chce wykrywke ....Jako , ze nie posiadam zbytnio funduszy postanowiłem coś taniego typu samoróbka lecz w pełni sprawnego mu kupić lub zrobić. Na kupno się nie nastawiam zbytnio bo nielicze raczej , że ktoś się odezwie i mi zrobi i odsprzeda więc pozostało mi samemu zrobić wykrywke tylko jest jeden wielki problem ja o elektronice wiem tyle co pies napłakał czyli nic.Tyle co z podstawówki niby pamietam no i mam internet oraz WAS :) .Ale zasadnicze moje pytanie jest takie iz niewiem jaki schemat wykrywacza wybrać , jak zrobić płytkę oraz z kąd wziąść spis elementów ?Prosiłbym o nieodsyłanie mnie do postów bo się na schematach nieznam i zależałoby mi na pokazaniu konkretnego prostego schematu z jako takim mozliwie najleprzym zasięgiem.O zamówieniu Jabla ze stronki firmowej proszę mi nie pisac bo kontaktowałem się i zamawiałem już go kilkakrotnie i bez odzewu ze strony firmy (prawie miesiac).Drugie moje pytanie jak zestroic taki wykrywacz bez specjalnego sprzętu i czy w zwykłym servisie elektronicznym moga sobie z tym poradzić ?Prosiłbym o wszelko konkretną pomoc wzgledem tego tematu bo mnie zima zastania a ja nadal bede szukał wykrywki dla brata :(lutowniece mam :) miernik tez skombinuje :) i czekam....
jacekmix Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Czesc kolego.Jesteśmy w podobnej sytuacji jeżeli chodzi o wiedzę w zakresie elektroniki. (No może ja potrafię czytać podstawowe schematy).Ja zacząłem ok. 2 tygodni temu od najprostrzego wykrywacza jaki znalazłęm w gazecie Praktyczny Elektronik z 1995r.Dużo mi objaśnia pan ze sklepu gdzie kupowałem części elektroniczne, czytam książke dla początkujących elektroników, szperam w sieci itp.Spotkała mnie też duża życzliwość ze strony pana Aleksandra, użytkownika tego forum.Tobie też proponuje tą drogę; najprostrzy wykrywacz (na nim się uczę podstaw elektroniki). Pozdrawiam i życzę powodzenia
shadee Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Szanowny kolego :) czy gdzieś w necie moge zdobyć dane dotyczące tego wykrywacza co kolega go aktualnie składa?Jezeli tak to mógłbym prosić o linka ?No i zasadnicze pytanie z kad lub jak zrobić płytkę do tego układu?
shadee Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Aktualnie przeszukuje serwery p2p w poszukiwaniu fachowych poradników pomocnych do tego celu ale mizernie to widze....
shadee Napisano 30 Kwiecień 2004 Autor Napisano 30 Kwiecień 2004 Jacekmix z jakiego miesiąca 95 roku jest ta EP" ?
jacekmix Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 chyba numer 5najwięcej literatury na temat podstaw elektroniki znajdziesz w bibliotece miejskiej
SWaldek Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Sory shadee, ale odpisałem na pocztę zanim poczytałem twoje posty na forumPozdrawiam
stec Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Witam.Zacznę może od tego, że ten schemat z PE 5/95 przedstawia wykrywacz TRANSET_150" typu BFO. Jest to stara i mało skuteczna konstrukcja a przy tym wszystkim bardzo niestabilna bo co parę minut trzeba było kręcić pokrętłem strojenia (tak było w moim egzemplażu). Mój TRANSET z sondą średnicy 20cm wykrywał 5-cio groszówkę z odległości 5-6 cm w powietrzu, a w ziemi to już jej wcale nie sygnalizował. Za jego pomocą udawoło mi się znaleść jedynie płytko zakopane gwoździe i kapsle. Robiłem też test z puszką 0,5l po browarze: w powietrzu około 40 cm w ziemi zaledwie23-25 cm. Jak widać zasięgi raczej słabe w porównaniu do np. prostej konstrukcji PI.Zainteresowanym mogę wysłać na maila plik PDF. zawierający skan tego wykrywacza z EP5/95 ,wystarczy że napiszesz jako temat: 5/95 (mój email: tomek-stec1@wp.pl)Osobiście na poczatek poleciłbym złożenie konstrukcji PI również z PE" tyle, że 8/00. Na temat tej konstrukcji pisałem we wcześniejszym poście:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=1&ktory=76496#76496Jeszcze link do stronki ze skanem tego schematu z PE-8/00:http://www.doomel.webpark.pl/Dodam jeszcze, że koszt złożenia tego wykrywacza mieści się w granicy 35-45 zł. Jedynym problemem może być zdobycie tranzystora KP103Ż (można użyć zmiennika) reszta elementów bez problemu w sklepie z elektroniką. Wykrywacz można uruchomić bez skomplikowanego sprzętu pomiarowego wystarczy zwykły miernik.Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji.STEC
stec Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 do shadee.Normalnie masz farta bo właśnie znalazłem tą płytke od Transeta ,brak tylko dwóch potencjometrów i sondy. Napisz mi tylko na maila swój adres to prześlę to co mam. Oczywiście GRATIS.Będziesz musiał się zaopatrzyć jeszcze w: obudowę model Z44(ja w takiej zmieściłem wszystko włącznie z baterią) i dwa potencjometry P1 i P2(wartości według wykazu elementów) wszystko powinni mieć w sklepie(za wszystko około 9zł)No i oczywiście będziesz musiał dorobić sondę według opisu.Jak jesteś zainteresowany to czekam na maila.pozdr.STEC
yasioo Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 ja teraz będę miał lepszą wykrywkę ,mogę swoją sprzedać lub zamienić!!to jest samodziełka robiona przez elektronika!!zasięgi ma możliwe na militaria!! nic szczególnego,ale do nauki konstrukcji ,przerobienia czy naprawy zdatna!!mogę się za coś zamienić!!bateria do wymiany, cały sprzęt też raczej do przeróbki bo ostatnio szalał mi na zmineralizowanym gruncie:( yasiooxx@wp.pl
madmax78 Napisano 17 Luty 2008 Napisano 17 Luty 2008 czy to prawda ze all jako jedyny w temacie udostępnia schematy wykrywek wraz z opisami ???
madmax78 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Ale numer ! Nie dośc że nie na temat to jeszcze ''troche'' po czasie. Wybaczcie jestem nowy.
Bocian Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 A czytałeś jako nowy zakaz rejestracji jako login adresów internetowych czyli www i @?
madmax78 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Przepraszam ,nie zauważyłem.Jeżeli jest taka możliwość to prosze mnie wyrejestrowac i zaczniemy od początku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.