Jump to content

Przypadkowo Znalazł...

Guest ryjek

Recommended Posts

Ostatnia sprawa dotyczy słów przypadkowo znalazł". Tak nie można mówić.

(Głos z sali: To zostało przegłosowane.)

Nie, nie było przegłosowane.

(Przewodniczący Ryszard Sławiński: Nie głosowaliśmy, chociaż była o tym mowa.)

Głosowania nie było.Ostatnia sprawa dotyczy słów przypadkowo znalazł". Tak nie można mówić.

(Głos z sali: To zostało przegłosowane.)

Nie, nie było przegłosowane.

(Przewodniczący Ryszard Sławiński: Nie głosowaliśmy, chociaż była o tym mowa.)

Głosowania nie było.

Przewodniczący Ryszard Sławiński:

Profesor Błeszyński powiedział, że pojęcie znalazł" już zawiera w sobie pewną przypadkowość.

(Senator Maria Szyszkowska: To jest art. 33, 34, 35...)

(Głos z sali: Nie tylko. Występuje także w innych przepisach.)

Co na to panowie ministrowie?

(Brak nagrania)

Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków w Ministerstwie Kultury Jacek Rulewicz:

...kto z premedytacją szukał i znalazł, miał jakiś licznik Geigera, chodził i szukał, a kimś, kto szedł i nagle coś znalazł. Nie bez kozery jest tutaj wyraz przypadkowo".

Senator Maria Szyszkowska:

Może zamienić je na słowo iechcący"?

(Głos z sali: Jak z licznikiem Geigera to chcący, aczkolwiek przypadkowo.)

Nie, przepraszam, bez licznika Geigera. Naprawdę, proszę się zastanowić: sformułowanie przypadkowo znalazł" prawidłowo w języku polskim brzmi iechcący znalazł". Jeżeli ktoś chce znaleźć, to bierze jakąś maszynę i szuka. Niezręczne powiedzenie przypadkowo znalazł" oznacza, że ktoś znalazł niechcący, bo nie rozpoczynał żadnych badań idących w kierunku znalezienia, nie podejmował takich wysiłków.

(Głos z sali: Język prawniczy nie zna takiego określenia iechcący".)

Można znaleźć słowo iechcący". Nie wiem, czy w języku prawniczym, ale w normalnym, literackim...

(Głos z sali: Już bardziej zgubić można coś niechcący.)

Do języka literackiego należy zarówno słowo iechcący", jak i sformułowanie w rezultacie zamierzonych działań".

(Legislator w Biurze Legislacyjnym w Kancelarii Senatu Piotr Magda: W języku prawnym rzeczywiście takie pojęcie nie funkcjonuje.)

Nie, na pewno nie można użyć słowa iechcący".

(Głos z sali: Prędzej przypadkowo".)

To słowo z zupełnie innej sfery.

(Senator Maria Szyszkowska: Oznacza to: bez wysiłku włożonego w szukanie.)

Pani Senator, jeśli pani pozwoli, to przełożymy tę sprawę. Nie zapomnimy o niej, zostało to zapisane, ale będziemy procedować na sali plenarnej. Dobrze?

Senator Bogusław Litwiniec:

Mam głęboki szacunek dla jakości języka pani senator, ale doświadczenie podpowiada mi co innego. Probabilistyka, z którą miałem do czynienia na studiach matematyki, dopuszcza przypadek podczas znajdywania.

Dziękuję bardzo.

Pani Senator, będziemy nad tym jeszcze deliberować, dobrze?

Teraz chciałbym jeszcze zapytać, czy pan senator Matuszak składa wniosek mniejszości o odrzucenie ustawy.

Senator Grzegorz Matuszak:

Podtrzymuję ten wniosek.

(Wypowiedź poza mikrofonem)

To nie jest jeszcze wniosek mniejszości.

Czy ktoś...

(Senator Grzegorz Matuszak: Jestem w tym osamotniony, więc będę krytykował tę ustawę na posiedzeniu.)

Pan przewodniczący pozwoli, bo muszę mieć prawo repliki, dlatego że uraził mnie senator Litwiniec. Precyzując, chciałam powiedzieć, że w pojęciu znalazł" zawiera się owa przypadkowość, o którym pan mówił przed chwilą. Jeżeli natomiast mamy mówić o znalezieniu zamierzonym, to trzeba dodać jakiś przymiotnik i powiedzieć, że jest to rezultat poszukiwań. Jeżeli się coś znajduje, to zawsze przypadkowo.

Dziękuję bardzo.

Panie Senatorze, co...

(Senator Grzegorz Matuszak: Nie podtrzymuję...)

Nie podtrzymuje pan.

W związku z tym przystępujemy do głosowania nad całą ustawą z poprawkami, które wcześniej przyjęliśmy.

Kto jest za przyjęciem w całości ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, zawartej w druku nr 425? (5)

Kto jest przeciwny? (0)

Kto się wstrzymał od głosu? (1)

5 senatorów głosowało za, 1 wstrzymał się od głosu.

Projekt ustawy został przyjęty.

Jeśli państwo pozwolą, zakończę na tym posiedzenie.

(Głos z sali: Jeszcze sprawozdawca.)

Ach, jeszcze sprawozdawca.

Kto zdaniem państwa powinien sprawozdawać?

(Głos z sali: Senator przewodniczący.)

Nie wzbraniam się, w związku z tym będę sprawozdawał.

Posiedzenie Komisji Kultury i Środków Przekazu ogłaszam za zamknięte.

(Koniec posiedzenia o godzinie 20 minut 35)

Profesor Błeszyński powiedział, że pojęcie znalazł" już zawiera w sobie pewną przypadkowość.

(Senator Maria Szyszkowska: To jest art. 33, 34, 35...)

(Głos z sali: Nie tylko. Występuje także w innych przepisach.)

Co na to panowie ministrowie?

(Brak nagrania)

Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków w Ministerstwie Kultury Jacek Rulewicz:

...kto z premedytacją szukał i znalazł, miał jakiś licznik Geigera, chodził i szukał, a kimś, kto szedł i nagle coś znalazł. Nie bez kozery jest tutaj wyraz przypadkowo".

Może zamienić je na słowo iechcący"?

(Głos z sali: Jak z licznikiem Geigera to chcący, aczkolwiek przypadkowo.)

Nie, przepraszam, bez licznika Geigera. Naprawdę, proszę się zastanowić: sformułowanie przypadkowo znalazł" prawidłowo w języku polskim brzmi iechcący znalazł". Jeżeli ktoś chce znaleźć, to bierze jakąś maszynę i szuka. Niezręczne powiedzenie przypadkowo znalazł" oznacza, że ktoś znalazł niechcący, bo nie rozpoczynał żadnych badań idących w kierunku znalezienia, nie podejmował takich wysiłków.

(Głos z sali: Język prawniczy nie zna takiego określenia iechcący".)

Można znaleźć słowo iechcący". Nie wiem, czy w języku prawniczym, ale w normalnym, literackim...

(Głos z sali: Już bardziej zgubić można coś niechcący.)

Do języka literackiego należy zarówno słowo iechcący", jak i sformułowanie w rezultacie zamierzonych działań".

(Legislator w Biurze Legislacyjnym w Kancelarii Senatu Piotr Magda: W języku prawnym rzeczywiście takie pojęcie nie funkcjonuje.)

Nie, na pewno nie można użyć słowa iechcący".

(Głos z sali: Prędzej przypadkowo".)

To słowo z zupełnie innej sfery.

(Senator Maria Szyszkowska: Oznacza to: bez wysiłku włożonego w szukanie.)

Pani Senator, jeśli pani pozwoli, to przełożymy tę sprawę. Nie zapomnimy o niej, zostało to zapisane, ale będziemy procedować na sali plenarnej. Dobrze?

Senator Bogusław Litwiniec:

Mam głęboki szacunek dla jakości języka pani senator, ale doświadczenie podpowiada mi co innego. Probabilistyka, z którą miałem do czynienia na studiach matematyki, dopuszcza przypadek podczas znajdywania.

Dziękuję bardzo.

Pani Senator, będziemy nad tym jeszcze deliberować, dobrze?

Teraz chciałbym jeszcze zapytać, czy pan senator Matuszak składa wniosek mniejszości o odrzucenie ustawy.

Senator Grzegorz Matuszak:

Podtrzymuję ten wniosek.

(Wypowiedź poza mikrofonem)

To nie jest jeszcze wniosek mniejszości.

Czy ktoś...

(Senator Grzegorz Matuszak: Jestem w tym osamotniony, więc będę krytykował tę ustawę na posiedzeniu.)

Pan przewodniczący pozwoli, bo muszę mieć prawo repliki, dlatego że uraził mnie senator Litwiniec. Precyzując, chciałam powiedzieć, że w pojęciu znalazł" zawiera się owa przypadkowość, o którym pan mówił przed chwilą. Jeżeli natomiast mamy mówić o znalezieniu zamierzonym, to trzeba dodać jakiś przymiotnik i powiedzieć, że jest to rezultat poszukiwań. Jeżeli się coś znajduje, to zawsze przypadkowo.

Dziękuję bardzo.

Panie Senatorze, co...

(Senator Grzegorz Matuszak: Nie podtrzymuję...)

Nie podtrzymuje pan.

W związku z tym przystępujemy do głosowania nad całą ustawą z poprawkami, które wcześniej przyjęliśmy.

Kto jest za przyjęciem w całości ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, zawartej w druku nr 425? (5)

Kto jest przeciwny? (0)

Kto się wstrzymał od głosu? (1)

5 senatorów głosowało za, 1 wstrzymał się od głosu.

Projekt ustawy został przyjęty.

Jeśli państwo pozwolą, zakończę na tym posiedzenie.

(Głos z sali: Jeszcze sprawozdawca.)

Ach, jeszcze sprawozdawca.

Kto zdaniem państwa powinien sprawozdawać?

(Głos z sali: Senator przewodniczący.)

Nie wzbraniam się, w związku z tym będę sprawozdawał.

Posiedzenie Komisji Kultury i Środków Przekazu ogłaszam za zamknięte.

(Koniec posiedzenia o godzinie 20 minut 35)

No tak ale co jest ciekawe to oni dyskutują próbując używać wyszukanego słownictwa a wychodzi na to że nie znają tej ustawy, no bo jak zinterpretować ten fragment w którym jes mowa o zakazie posiadania akich narzędzi".

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information