Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Ostatnia sprawa dotyczy słów przypadkowo znalazł". Tak nie można mówić.(Głos z sali: To zostało przegłosowane.)Nie, nie było przegłosowane.(Przewodniczący Ryszard Sławiński: Nie głosowaliśmy, chociaż była o tym mowa.)Głosowania nie było.Ostatnia sprawa dotyczy słów przypadkowo znalazł". Tak nie można mówić.(Głos z sali: To zostało przegłosowane.)Nie, nie było przegłosowane.(Przewodniczący Ryszard Sławiński: Nie głosowaliśmy, chociaż była o tym mowa.)Głosowania nie było.Przewodniczący Ryszard Sławiński:Profesor Błeszyński powiedział, że pojęcie znalazł" już zawiera w sobie pewną przypadkowość.(Senator Maria Szyszkowska: To jest art. 33, 34, 35...)(Głos z sali: Nie tylko. Występuje także w innych przepisach.)Co na to panowie ministrowie?(Brak nagrania)Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków w Ministerstwie Kultury Jacek Rulewicz:...kto z premedytacją szukał i znalazł, miał jakiś licznik Geigera, chodził i szukał, a kimś, kto szedł i nagle coś znalazł. Nie bez kozery jest tutaj wyraz przypadkowo".Senator Maria Szyszkowska:Może zamienić je na słowo iechcący"?(Głos z sali: Jak z licznikiem Geigera to chcący, aczkolwiek przypadkowo.)Nie, przepraszam, bez licznika Geigera. Naprawdę, proszę się zastanowić: sformułowanie przypadkowo znalazł" prawidłowo w języku polskim brzmi iechcący znalazł". Jeżeli ktoś chce znaleźć, to bierze jakąś maszynę i szuka. Niezręczne powiedzenie przypadkowo znalazł" oznacza, że ktoś znalazł niechcący, bo nie rozpoczynał żadnych badań idących w kierunku znalezienia, nie podejmował takich wysiłków.(Głos z sali: Język prawniczy nie zna takiego określenia iechcący".)Można znaleźć słowo iechcący". Nie wiem, czy w języku prawniczym, ale w normalnym, literackim...(Głos z sali: Już bardziej zgubić można coś niechcący.)Do języka literackiego należy zarówno słowo iechcący", jak i sformułowanie w rezultacie zamierzonych działań".(Legislator w Biurze Legislacyjnym w Kancelarii Senatu Piotr Magda: W języku prawnym rzeczywiście takie pojęcie nie funkcjonuje.)Przewodniczący Ryszard Sławiński:Nie, na pewno nie można użyć słowa iechcący".(Głos z sali: Prędzej przypadkowo".)To słowo z zupełnie innej sfery.(Senator Maria Szyszkowska: Oznacza to: bez wysiłku włożonego w szukanie.)Pani Senator, jeśli pani pozwoli, to przełożymy tę sprawę. Nie zapomnimy o niej, zostało to zapisane, ale będziemy procedować na sali plenarnej. Dobrze?Senator Bogusław Litwiniec:Mam głęboki szacunek dla jakości języka pani senator, ale doświadczenie podpowiada mi co innego. Probabilistyka, z którą miałem do czynienia na studiach matematyki, dopuszcza przypadek podczas znajdywania.Przewodniczący Ryszard Sławiński:Dziękuję bardzo.Pani Senator, będziemy nad tym jeszcze deliberować, dobrze?Teraz chciałbym jeszcze zapytać, czy pan senator Matuszak składa wniosek mniejszości o odrzucenie ustawy.Senator Grzegorz Matuszak:Podtrzymuję ten wniosek.(Wypowiedź poza mikrofonem)Przewodniczący Ryszard Sławiński:To nie jest jeszcze wniosek mniejszości.Czy ktoś...(Senator Grzegorz Matuszak: Jestem w tym osamotniony, więc będę krytykował tę ustawę na posiedzeniu.)Senator Maria Szyszkowska:Pan przewodniczący pozwoli, bo muszę mieć prawo repliki, dlatego że uraził mnie senator Litwiniec. Precyzując, chciałam powiedzieć, że w pojęciu znalazł" zawiera się owa przypadkowość, o którym pan mówił przed chwilą. Jeżeli natomiast mamy mówić o znalezieniu zamierzonym, to trzeba dodać jakiś przymiotnik i powiedzieć, że jest to rezultat poszukiwań. Jeżeli się coś znajduje, to zawsze przypadkowo.Przewodniczący Ryszard Sławiński:Dziękuję bardzo.Panie Senatorze, co...(Senator Grzegorz Matuszak: Nie podtrzymuję...)Nie podtrzymuje pan.W związku z tym przystępujemy do głosowania nad całą ustawą z poprawkami, które wcześniej przyjęliśmy.Kto jest za przyjęciem w całości ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, zawartej w druku nr 425? (5)Kto jest przeciwny? (0)Kto się wstrzymał od głosu? (1)5 senatorów głosowało za, 1 wstrzymał się od głosu.Projekt ustawy został przyjęty.Jeśli państwo pozwolą, zakończę na tym posiedzenie.(Głos z sali: Jeszcze sprawozdawca.)Ach, jeszcze sprawozdawca.Kto zdaniem państwa powinien sprawozdawać?(Głos z sali: Senator przewodniczący.)Nie wzbraniam się, w związku z tym będę sprawozdawał.Posiedzenie Komisji Kultury i Środków Przekazu ogłaszam za zamknięte.(Koniec posiedzenia o godzinie 20 minut 35) Przewodniczący Ryszard Sławiński:Profesor Błeszyński powiedział, że pojęcie znalazł" już zawiera w sobie pewną przypadkowość.(Senator Maria Szyszkowska: To jest art. 33, 34, 35...)(Głos z sali: Nie tylko. Występuje także w innych przepisach.)Co na to panowie ministrowie?(Brak nagrania)Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków w Ministerstwie Kultury Jacek Rulewicz:...kto z premedytacją szukał i znalazł, miał jakiś licznik Geigera, chodził i szukał, a kimś, kto szedł i nagle coś znalazł. Nie bez kozery jest tutaj wyraz przypadkowo".Senator Maria Szyszkowska:Może zamienić je na słowo iechcący"?(Głos z sali: Jak z licznikiem Geigera to chcący, aczkolwiek przypadkowo.)Nie, przepraszam, bez licznika Geigera. Naprawdę, proszę się zastanowić: sformułowanie przypadkowo znalazł" prawidłowo w języku polskim brzmi iechcący znalazł". Jeżeli ktoś chce znaleźć, to bierze jakąś maszynę i szuka. Niezręczne powiedzenie przypadkowo znalazł" oznacza, że ktoś znalazł niechcący, bo nie rozpoczynał żadnych badań idących w kierunku znalezienia, nie podejmował takich wysiłków.(Głos z sali: Język prawniczy nie zna takiego określenia iechcący".)Można znaleźć słowo iechcący". Nie wiem, czy w języku prawniczym, ale w normalnym, literackim...(Głos z sali: Już bardziej zgubić można coś niechcący.)Do języka literackiego należy zarówno słowo iechcący", jak i sformułowanie w rezultacie zamierzonych działań".(Legislator w Biurze Legislacyjnym w Kancelarii Senatu Piotr Magda: W języku prawnym rzeczywiście takie pojęcie nie funkcjonuje.)Przewodniczący Ryszard Sławiński:Nie, na pewno nie można użyć słowa iechcący".(Głos z sali: Prędzej przypadkowo".)To słowo z zupełnie innej sfery.(Senator Maria Szyszkowska: Oznacza to: bez wysiłku włożonego w szukanie.)Pani Senator, jeśli pani pozwoli, to przełożymy tę sprawę. Nie zapomnimy o niej, zostało to zapisane, ale będziemy procedować na sali plenarnej. Dobrze?Senator Bogusław Litwiniec:Mam głęboki szacunek dla jakości języka pani senator, ale doświadczenie podpowiada mi co innego. Probabilistyka, z którą miałem do czynienia na studiach matematyki, dopuszcza przypadek podczas znajdywania.Przewodniczący Ryszard Sławiński:Dziękuję bardzo.Pani Senator, będziemy nad tym jeszcze deliberować, dobrze?Teraz chciałbym jeszcze zapytać, czy pan senator Matuszak składa wniosek mniejszości o odrzucenie ustawy.Senator Grzegorz Matuszak:Podtrzymuję ten wniosek.(Wypowiedź poza mikrofonem)Przewodniczący Ryszard Sławiński:To nie jest jeszcze wniosek mniejszości.Czy ktoś...(Senator Grzegorz Matuszak: Jestem w tym osamotniony, więc będę krytykował tę ustawę na posiedzeniu.)Senator Maria Szyszkowska:Pan przewodniczący pozwoli, bo muszę mieć prawo repliki, dlatego że uraził mnie senator Litwiniec. Precyzując, chciałam powiedzieć, że w pojęciu znalazł" zawiera się owa przypadkowość, o którym pan mówił przed chwilą. Jeżeli natomiast mamy mówić o znalezieniu zamierzonym, to trzeba dodać jakiś przymiotnik i powiedzieć, że jest to rezultat poszukiwań. Jeżeli się coś znajduje, to zawsze przypadkowo.Przewodniczący Ryszard Sławiński:Dziękuję bardzo.Panie Senatorze, co...(Senator Grzegorz Matuszak: Nie podtrzymuję...)Nie podtrzymuje pan.W związku z tym przystępujemy do głosowania nad całą ustawą z poprawkami, które wcześniej przyjęliśmy.Kto jest za przyjęciem w całości ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, zawartej w druku nr 425? (5)Kto jest przeciwny? (0)Kto się wstrzymał od głosu? (1)5 senatorów głosowało za, 1 wstrzymał się od głosu.Projekt ustawy został przyjęty.Jeśli państwo pozwolą, zakończę na tym posiedzenie.(Głos z sali: Jeszcze sprawozdawca.)Ach, jeszcze sprawozdawca.Kto zdaniem państwa powinien sprawozdawać?(Głos z sali: Senator przewodniczący.)Nie wzbraniam się, w związku z tym będę sprawozdawał.Posiedzenie Komisji Kultury i Środków Przekazu ogłaszam za zamknięte.(Koniec posiedzenia o godzinie 20 minut 35)
MK Napisano 28 Kwiecień 2004 Napisano 28 Kwiecień 2004 Jeszcze nie chodziłem z licznikiem Geigera... Trzeba to wypróbować :-)
Lawyer Napisano 29 Kwiecień 2004 Napisano 29 Kwiecień 2004 No tak ale co jest ciekawe to oni dyskutują próbując używać wyszukanego słownictwa a wychodzi na to że nie znają tej ustawy, no bo jak zinterpretować ten fragment w którym jes mowa o zakazie posiadania akich narzędzi".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.