Gość Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 No właśnie, co to za łuski:a) mauser i bicia K5 44 ZIIb) mniejszy kaliber i ciut krótsza, ma dzielone denko kreską na pół i u góry obok siebie RA, a na dole 1939.c) od rakietnicy, alu, kod bw.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 WitamPierwsza to produkcja brytyjskadruga to 6,5x55 Mauser norwski (zdjęcie i nazwe fabryki znajdziecie na http://mojeluski.w.interia.pl/)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Oznakownie łuski a) to pasuje mi do systemu brytyjskiego.Symbolu K5 używały zakłady Imperial Chemical Industries Kynoch w Kidderminster, Worcestershire. Pod tymi linkami jest troche o tymhttp://website.lineone.net/~dave.cushman/303headstamps.htmlhttp://web.ukonline.co.uk/stephen.johnson/arms/pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 A tu jeszcze jeden linkhttp://members.shaw.ca/cstein0/uscenter.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Coś Jaro ten Twój link nie działa. Chciałem upewnić się, co do bić na jednej łusce. Korzystając więc z okazji pytanie, czy ta łuska to Jiri Roth, Bratysława???YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Tak ,to Jiri Roth.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 witam.dorzuce cos od siebie:troche zgnieciona , wiec kaliber orientacyjnie 6,5mm. dlugosc 20mm. bic nie widac. ktos ma pomysl od czego moze to byc?th. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 i splonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Jeśli długość łuski wynosiłaby 15,5 mm to byłby to 6,35 x 15,5 Browning (25 ACP),zmierz dokładnie.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 15,5mm - przepraszam za pomylke.do czego takie ammo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Wszystkie pistoleciki kalibru 6,35 - jakieś Mausery i inne maleństwa. W zasadzie wszystko 6,35 mm.pzdr! - bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 WitamNie wiem skąd biora się problemy ze stroną, ja nigdy jeszcze nie miałem problemów z jej otwarciem (korzystając z różnych komputerów).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Jarek u mnie wszystko w porządku ,może inni mają kłopoty z otwieraniem ,ale u mnie spoko. I dobrze!pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 I dobrzePozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 No, no nie słyszałem do tej pory o łusce norweskiej w Polsce - do tego nie mam takiej:(.jaro - u mnie stronka się bardzo wolno ładuje, np. tło wchodzi tak powoli od góry - a podłączenie do internetu mam dobre. Ale i tak kawał dobrej roboty!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Dzięki, nie spodziewałem się, że to takie rarytasy. Tę norweską dostałem od kumpla, co ciekawe, wczoraj kupiłem norweski bagnet wz. 1894.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Witam.Co do strony, to niestety na republice nie miałem juz miejsca,po przeniesieniu na interię miejsce jest za to strona znacznie wolniej się ładuje.Ale chyba lepiej zobaczyć więcej łusek w dłuższym czasie niż mniej szybciej.Dzis zapowiadana od dawna aktualizacja, dojdzie m.in. FrancjaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 No właśnie, co to za łuski:a) mauser i bicia K5 44 ZIIb) mniejszy kaliber i ciut krótsza, ma dzielone denko kreską na pół i u góry obok siebie RA, a na dole 1939.c) od rakietnicy, alu, kod bw.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 b)wg mnie amerykańska Springfield, RA - Remingtom Arms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Kodem 'bw' posługiwała się fabryka Minerva Radio" W. Wohlleber und Co. w Wiedniu.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Właśnie, też tak myślałem, ale czy aby ktoś spotkał takie sygnowanie amerykańskiej amunicji? I od jakiej to może być broni? Znaleziona na poniemieckim poligonie. Dodam, że trafiał tam się podobno włoski i węgierski sprzęt.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Dzięki bjar. Natomiast ta pierwsza, na mój gust, to niemiecka. Ciekawe, kiedy zmienili systemy kodów.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
a) mauser i bicia K5 44 ZII
b) mniejszy kaliber i ciut krótsza, ma dzielone denko kreską na pół i u góry obok siebie RA, a na dole 1939.
c) od rakietnicy, alu, kod bw.
Pozdrawiam
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.