Skocz do zawartości
  • 0

Łuski, łuseczki.

Gość J

Pytanie

No właśnie, co to za łuski:
a) mauser i bicia K5 44 ZII
b) mniejszy kaliber i ciut krótsza, ma dzielone denko kreską na pół i u góry obok siebie RA, a na dole 1939.
c) od rakietnicy, alu, kod bw.
Pozdrawiam

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Oznakownie łuski a) to pasuje mi do systemu brytyjskiego.
Symbolu K5 używały zakłady Imperial Chemical Industries Kynoch w Kidderminster, Worcestershire.
Pod tymi linkami jest troche o tym
http://website.lineone.net/~dave.cushman/303headstamps.html
http://web.ukonline.co.uk/stephen.johnson/arms/
pozdro

No, no nie słyszałem do tej pory o łusce norweskiej w Polsce - do tego nie mam takiej:(.
jaro - u mnie stronka się bardzo wolno ładuje, np. tło wchodzi tak powoli od góry - a podłączenie do internetu mam dobre. Ale i tak kawał dobrej roboty!!!

Dzięki, nie spodziewałem się, że to takie rarytasy. Tę norweską dostałem od kumpla, co ciekawe, wczoraj kupiłem norweski bagnet wz. 1894.
Pozdrawiam

Witam.
Co do strony, to niestety na republice nie miałem juz miejsca,po przeniesieniu na interię miejsce jest za to strona znacznie wolniej się ładuje.Ale chyba lepiej zobaczyć więcej łusek w dłuższym czasie niż mniej szybciej.
Dzis zapowiadana od dawna aktualizacja, dojdzie m.in. Francja
Pozdrawiam

No właśnie, co to za łuski:
a) mauser i bicia K5 44 ZII
b) mniejszy kaliber i ciut krótsza, ma dzielone denko kreską na pół i u góry obok siebie RA, a na dole 1939.
c) od rakietnicy, alu, kod bw.
Pozdrawiam

Właśnie, też tak myślałem, ale czy aby ktoś spotkał takie sygnowanie amerykańskiej amunicji? I od jakiej to może być broni? Znaleziona na poniemieckim poligonie. Dodam, że trafiał tam się podobno włoski i węgierski sprzęt.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie