forestmike Posted June 23 Posted June 23 Znalazłem taki oto dzwoneczek. Posiada jakiś grawer (bardziej lub mniej skomplikowany). Chciałbym go oczyścić z osadu który widać na zdjęciach ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Z góry dziękuję za pomoc! :)
pawel_breslau Posted June 23 Posted June 23 A jesteś pewien, że jest to dzwonek a nie np część starej lampki rowerowej? Pozdrawiam. Paweł
forestmike Posted June 23 Author Posted June 23 1 hour ago, pawel_breslau said: A jesteś pewien, że jest to dzwonek a nie np część starej lampki rowerowej? Raczej jestem pewien, że jest to dzwoneczek. W sensie nie taki od roweru, tylko taki z sercem (bijakiem). Materiał wygląda na mosiądz albo coś koło tego (BTW: czy są jakieś mądre sposoby na konkretne rozpoznawanie metali?) Kształt również jest charakterystyczny: płaszcz z charakterystycznym, wywiniętym wieńcem. Średnica wieńca to 6cm, czyli też dość mało jak na lampkę rowerową, zwłaszcza na tyle starą na ile wygląda to znalezisko. Generalnie szukam odpowiedzi na dość ogólne pytanie: w jaki sposób pozbywać się tego rodzaju nalotu. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że pytanie jest dość otwarte (zależy jaki to materiał, jakiego rodzaju przedmiot, czy posiada jakąś powłokę itd itp), więc najbardziej liczyłbym na odpowiedź w postaci linka do artykułu lub czegoś w tym rodzaju abym mógł zdobyć jakąś szerszą wiedzę na temat konserwacji/restaurowania tego typu fantów. Dodam, że jestem bardzo początkujący -- stąd takie "głupie" pytania. ;) Dzięki!
Cyrograf15 Posted June 23 Posted June 23 Dzwonki zwykle są robione z spiżu czy mosiądzu. To wygląda na stal chromowaną. Sprawdź magnesem. Wojtek
Lebensgefahr Posted June 24 Posted June 24 Elektroliza (łatwo znaleźć w internecie), 20-procentowy roztwór kwasu siarkowego lub roztwór kwasu cytrynowego (jako najbardziej dostępny). Po zakończeniu obróbki w kwasie należy natychmiast zanurzyć przedmiot w roztworze sody w celu zneutralizowania kwasu. Na powietrzu taka stal/żelazo natychmiast rdzewieje. Dopiero po oczyszczeniu okaże się, że najprawdopodobniej pozostanie to takim samym złomem.
pawel_breslau Posted June 24 Posted June 24 (edited) 20 godzin temu, forestmike napisał: Raczej jestem pewien, że jest to dzwoneczek. W sensie nie taki od roweru, tylko taki z sercem (bijakiem). Materiał wygląda na mosiądz albo coś koło tego (BTW: czy są jakieś mądre sposoby na konkretne rozpoznawanie metali?) Kształt również jest charakterystyczny: płaszcz z charakterystycznym, wywiniętym wieńcem. Średnica wieńca to 6cm, czyli też dość mało jak na lampkę rowerową, zwłaszcza na tyle starą na ile wygląda to znalezisko. Generalnie szukam odpowiedzi na dość ogólne pytanie: w jaki sposób pozbywać się tego rodzaju nalotu. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że pytanie jest dość otwarte (zależy jaki to materiał, jakiego rodzaju przedmiot, czy posiada jakąś powłokę itd itp), więc najbardziej liczyłbym na odpowiedź w postaci linka do artykułu lub czegoś w tym rodzaju abym mógł zdobyć jakąś szerszą wiedzę na temat konserwacji/restaurowania tego typu fantów. Dodam, że jestem bardzo początkujący -- stąd takie "głupie" pytania. ;) Dzięki! Pytałem, gdyż element przypomina mi część rowerowej lampy karbidowej takiej jak z linka (pierwsze zdjęcie-dolny element). Zmyliło mnie chromowanie (jak trafnie opisał to kolega Cyrograf15) https://allegro.pl/produkt/stara-lampka-rowerowa-karbidowa-super-h05402-52607b9b-7862-42d6-9209-8b6e11bf0b5e?offerId=18622700423 Daj zdjęcie od wewnętrznej strony, tam gdzie powinno znajdować się serce dzwonka. Pozdrawiam. Paweł Edited June 24 by pawel_breslau
Recommended Posts