Jump to content

Recommended Posts

Posted

Znalazłem taki oto dzwoneczek. Posiada jakiś grawer (bardziej lub mniej skomplikowany).

Chciałbym go oczyścić z osadu który widać na zdjęciach ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.

Z góry dziękuję za pomoc! :)

image.thumb.png.5ad418923a3cf377cb7418be5f0be8f1.png

image.thumb.png.9b7e1c689b99c892143bb2f794b082ca.png

Posted
1 hour ago, pawel_breslau said:

A jesteś pewien, że jest to dzwonek a nie np część starej lampki rowerowej?

Raczej jestem pewien, że jest to dzwoneczek. W sensie nie taki od roweru, tylko taki z sercem (bijakiem). Materiał wygląda na mosiądz albo coś koło tego (BTW: czy są jakieś mądre sposoby na konkretne rozpoznawanie metali?)

Kształt również jest charakterystyczny: płaszcz z charakterystycznym, wywiniętym wieńcem. Średnica wieńca to 6cm, czyli też dość mało jak na lampkę rowerową, zwłaszcza na tyle starą na ile wygląda to znalezisko.

Generalnie szukam odpowiedzi na dość  ogólne pytanie: w jaki sposób pozbywać się tego rodzaju nalotu. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że pytanie jest dość otwarte (zależy jaki to materiał, jakiego rodzaju przedmiot, czy posiada jakąś powłokę itd itp), więc najbardziej liczyłbym na odpowiedź w postaci linka do artykułu lub czegoś w tym rodzaju abym mógł zdobyć jakąś szerszą wiedzę na temat konserwacji/restaurowania tego typu fantów.

Dodam, że jestem bardzo początkujący -- stąd takie "głupie" pytania. ;)

Dzięki!

Posted

Elektroliza (łatwo znaleźć w internecie), 20-procentowy roztwór kwasu siarkowego lub roztwór kwasu cytrynowego (jako najbardziej dostępny).
Po zakończeniu obróbki w kwasie należy natychmiast zanurzyć przedmiot w roztworze sody w celu zneutralizowania kwasu.
Na powietrzu taka stal/żelazo natychmiast rdzewieje.
Dopiero po oczyszczeniu okaże się, że najprawdopodobniej pozostanie to takim samym złomem.

Posted (edited)
20 godzin temu, forestmike napisał:

Raczej jestem pewien, że jest to dzwoneczek. W sensie nie taki od roweru, tylko taki z sercem (bijakiem). Materiał wygląda na mosiądz albo coś koło tego (BTW: czy są jakieś mądre sposoby na konkretne rozpoznawanie metali?)

Kształt również jest charakterystyczny: płaszcz z charakterystycznym, wywiniętym wieńcem. Średnica wieńca to 6cm, czyli też dość mało jak na lampkę rowerową, zwłaszcza na tyle starą na ile wygląda to znalezisko.

Generalnie szukam odpowiedzi na dość  ogólne pytanie: w jaki sposób pozbywać się tego rodzaju nalotu. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że pytanie jest dość otwarte (zależy jaki to materiał, jakiego rodzaju przedmiot, czy posiada jakąś powłokę itd itp), więc najbardziej liczyłbym na odpowiedź w postaci linka do artykułu lub czegoś w tym rodzaju abym mógł zdobyć jakąś szerszą wiedzę na temat konserwacji/restaurowania tego typu fantów.

Dodam, że jestem bardzo początkujący -- stąd takie "głupie" pytania. ;)

Dzięki!

Pytałem, gdyż element przypomina mi część rowerowej lampy karbidowej takiej jak z linka (pierwsze zdjęcie-dolny element). Zmyliło mnie chromowanie (jak trafnie opisał to kolega Cyrograf15)

https://allegro.pl/produkt/stara-lampka-rowerowa-karbidowa-super-h05402-52607b9b-7862-42d6-9209-8b6e11bf0b5e?offerId=18622700423

Daj zdjęcie od wewnętrznej strony, tam gdzie powinno znajdować się serce dzwonka. 

Pozdrawiam. 

Paweł

Edited by pawel_breslau