Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
22 minuty temu, fuks_ag napisał:

Nieprawdą jest, że ciężki sprzęt naruszył mogiły w miejscu wskazanym w nagraniu Artura Troncika.

Czyli co? Cała sprawa jest dęta?

Napisano
16 godzin temu, bjar_1 napisał:

Czyli co? Cała sprawa jest dęta?

Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie  też trzeba wrócić do tego pierwszego odcinka. od którego ta jego batalia  się rozpoczęła...ale diabeł tkwi w szczegółach , a eufemizmy  zamazują  szczegóły, bo badanie badaniu nie jest równe:

cyt "Nieprawdą jest, że przed rozpoczęciem prac budowlanych nie przeprowadzono badań archeologicznych"

czyli jakie te badania archeologiczne przeprowadzono   Sondażowe Odwierty albo NAUKOWE?.  Wiem, że tutaj powinno się wykonać pod nadzorem archeologicznym badania  powierzchniowe  a w miejscach ze znanej konserwatorowi mapy, która też jest pokazana na filmie Sapera badania archeologiczne RATUNKOWE - czy to zrobiono  chyba nie, bo by nie było tej sprawy. ps A temat przy okazji pokazuje, jak urzędy traktują stronę społeczną  i konflikt wkz archeo/ poszukiwacze.

A tutaj link do pierwszego filmu  od którego batalia Sapera się zaczęła

Napisano

Ponadto , na pierwszym filmie od którego ten wątek się zaczęło OD MINUTY 15,29 Saper mówi tak: Moi drodzy ja osobiście wiedziałem(widziałem) 5ciu lub 6ciu  grobach lub mogiłach żołnierzy wrześniowych, które tutaj w miejscu tej drogi były - nie ma po nich śladu, Już wcześniej jak byłem trzy miejsca w ogóle zniknęły jedno miejsce się potwierdziło , bo na szczęście okazało się dosłownie metr od granicy tej inwestycji jest po drugiej stronie taka zbiorowa mogiła jest znaleziona -udało się.  Ta reszta , która była na terenie inwestycji no niestety zniknęła. Jest jeszcze informacja o zbiorowej mogile na w której ma się znajdować około 27 żołnierzy, kolejna 7miu żołnierzy, dwie mogiły nic o nich nie wiem ale są również -udało się mapę znaleźć, ze są na terenie inwestycji -niestety lub były na terenie inwestycji , to jest to wynika z map i jest jeszcze jedno lub dwa miejsca , gdzie były  mogiły wyekshumowane  i to było jedno z ważniejszych miejsc, aby je znaleźć , no bo wiadomo, ze jak znajdujemy miejsce po mogile, która była wyekshumowana w latach 50 lub 60tych to na bank zawsze znajdzie się w niej albo jakieś szczątki tych żołnierzy a z całą pewnością jakieś drobiazgi monety, bardziej guziki , może coś z wyposażenia, a przede wszystkim najważniejsze by było jakbyśmy trafili nieśmiertelniki, bo spersonalizowanie lub przypisanie żołnierzy do tych  wydarzeń jest chyba kluczowym tutaj zadaniem ..."  Więc nie jest to  konfabulacja i bicie piany.

Napisano

Jak na razie, to nie wiadomo co tam jest prawdą, a co nie. Czekam na oficjalny komunikat np. IPN, bo chyba oni mają tam najwiecej do powiedzenia.

Napisano
Godzinę temu, bjar_1 napisał:

Czekam na oficjalny komunikat np. IPN, bo chyba oni mają tam najwięcej do powiedzenia.

No to chwilę poczekamy...